Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Απαραίτητες οι ευρωπαϊκές τράπεζες για να ξεπεραστεί η κρίση που έφερε ο κορωνοϊός

tags :
Scope: Απαραίτητες οι ευρωπαϊκές τράπεζες για να ξεπεραστεί η κρίση που έφερε ο κορωνοϊός
Παρά το δύσκολο επιχειρησιακό περιβάλλον, οι τράπεζες πρέπει να αποτελέσουν μέρος της επίλυσης του προβλήματος της κρίσης
Εκ των ων ουκ άνευ είναι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για την υπερπήδηση του δυσθεώρητου οικονομικού εμποδίου που ύψωσε η φονική πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον γερμανικό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings.
Η πολιτική αντίδραση στην κρίση είναι ισχυρή όσον αφορά το χρηματοπιστωτικό σύστημα και μπορεί να γίνει ισχυρότερη προϊόντος του χρόνου, ανάλογα με τις ανάγκες που ίσως να προκύψουν.
«Ωστόσο, περιμένουμε ότι οι δανειολήπτες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα θα υποστούν μεγάλη πίεση λόγω των χρεών τους, που θα αυξηθούν» προειδοποιεί η Scope Ratings.
«Θα υπάρξει χειροτέρευση της ποιότητας των δανείων για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, εκτός εάν οι ευάλωτοι πελάτες υποστηριχθούν από τις κυβερνήσεις» προσθέτουν οι αναλυτές της Scope Ratings.
Τα έσοδα των επιχειρήσεων θα μειωθούν δραστικά, αφού ο όγκος των πωλήσεων αναμένεται να συρρικνωθεί.
Ως εκ τούτου, θα πληγούν τα κέρδη και τα κεφάλαια των εταιρειών.
Η αξιολόγηση των ευρωπαϊκών τραπεζών για τους επόμενους μήνες κλίνει στο να είναι αρνητική.
Βασικές αιτίες για αυτό θα είναι η αθέτηση ή η αναστολή πληρωμών δανείων, καθώς και ο πληθωρισμός
Τα προγράμματα για την ενίσχυση των τραπεζών μπορεί να βοηθήσουν, αλλά θα οδηγήσουν σε αποκατάσταση των απωλειών κυρίως μετά το πέρας της κρίσης
Από την άλλη, η ελαστικοποίηση των αρχών εποπτείας θα ενισχύσει τον ρόλο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ανά την Ευρώπη.
Φυσικά, η πτώση των μετοχών τραπεζών με ισχυρούς ισολογισμούς θα προσφέρει μια ευκαιρία στις τραπεζικές διοικήσεις να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς τους.
Σε κάθε περίπτωση, το επιχειρησιακό περιβάλλον θα είναι δύσκολο, αλλά οι τράπεζες θα πρέπει να αποτελέσουν βασικό κομμάτι του παζλ της επίλυσης της κρίσης που έχει επέλθει, στην προσπάθεια που γίνεται για την ελαχιστοποίηση των απωλειών, καταλήγουν οι αναλυτές της Scope Ratings.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης