Θα μπορούσε ο κορωνοϊός να αναβάλει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ; - Όχι, αλλά…

Θα μπορούσε ο κορωνοϊός να αναβάλει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ; - Όχι, αλλά…
Εάν οι εκλογές δεν συμβούν για κάποιον λόγο, οι συνταγματικοί κανόνες θέτουν το ζήτημα της κληρονομικής διαδοχής
Καθώς οι αμερικανικές πολιτείες αναβάλλουν τις ψηφοφορίες στις κομματικές εκλογές για να συμμορφωθούν με τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την κοινωνική απομόνωση που επιβάλλει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση λόγω του Covid-19, αρχίζουν να ανακύπτουν ερωτήματα ότι ο Πρόεδρος Trump θα χρησιμοποιήσει την πανδημική κρίση στις εκλογές του 2020.
Από την Τρίτη το πρωί, τουλάχιστον 43.499 άτομα σε κάθε πολιτεία, μαζί με την Ουάσιγκτον, και τρεις περιοχές των ΗΠΑ, έχουν λάβει σκληρά μέτρα για τον ιό, σύμφωνα με μια βάση δεδομένων των New York Times, ενώ η χώρα μετρά τουλάχιστον 537 θανάτους.
Είναι σωστό να ξεκαθαριστεί ότι οι πανδημίες γενικά δουλεύουν σε πολλά κύματα: το πρώτο κύμα συμβαίνει τώρα και όπως είπε ο Bill Gates, μπορεί να διαρκέσει δέκα εβδομάδες.
Στη συνέχεια έρχεται καλοκαίρι και η έκτακτη ανάγκη θα αποκλιμακωθεί ελαφρώς.
Ωστόσο, το δεύτερο κύμα του ιού θα μπορούσε να έρθει αργότερα φέτος, ακριβώς την εποχή που αρχίζουν οι προεδρικές εκλογές.
Μετά από όλα, το δεύτερο κύμα της ισπανικής γρίπης του 1918 ήταν πολύ πιο σοβαρό.
Έτσι λοιπόν τι θα γίνει με τις εκλογές;
Μήπως αυτό σημαίνει ότι ο Πρόεδρος Trump θα αναγκαστεί να τις ακυρώσει;
Η απάντηση είναι "όχι", σύμφωνα με τον Evan Halper των LA Times, ο οποίος δήλωσε ότι ο πρόεδρος δεν έχει την εξουσία να ακυρώσει τις εκλογές.
Οι νομικοί επιστήμονες συμφωνούν ευρέως σε αυτό το σημείο, όπως και οι Ρεπουμπλικανοί και οι Δημοκρατικοί αξιωματούχοι των εκλογών.
Η αμερικανική υπηρεσία έρευνας του Κογκρέσου κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα όταν διερεύνησε την ερώτηση μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα των ΗΠΑ, ο Trump και ο Αντιπρόεδρος Mike Pence δεν μπορούν να παραμείνουν στην εξουσία μετά τη θητεία τους χωρίς να έχουν επανεκλεγεί.
Εάν οι εκλογές δεν συμβούν για κάποιον λόγο, οι συνταγματικοί κανόνες θέτουν το ζήτημα της κληρονομικής διαδοχής.
Και εδώ τα πράγματα γίνονται ενδιαφέροντα: Αν οι εκλογές καθυστερήσουν εξαιτίας της κρίσης του ιού, αυτό θα σήμαινε ότι "ένας βουλευτής, κάτω από τη σειρά διαδοχής, θα μπορούσε να είναι ο νέος πρόεδρος", δήλωσε ο Halper.
"Η 20η τροπολογία λέει αν δεν έχουμε επιλέξει πρόεδρο μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία, υπάρχει διαδοχή", δήλωσε ο Rick Hasen, μελετητής της εκλογικής νομοθεσίας στο UC Irvine.
"Δεν θα υπάρξει κάποια καθυστέρηση που θα κρατήσει τον Trump στο Λευκό Οίκο περισσότερο."
Εάν το κύμα 2 της πανδημίας αναμένεται να ξεκινήσει τον Νοέμβριο, οι προεδρικές εκλογές θα μπορούσαν να καθυστερήσουν για αρκετές εβδομάδες. Οι βουλευτές θα μπορούσαν να συνεχίσουν να πιέζουν, αλλά να διακυβεύουν την παραβίαση του συνταγματικού νόμου.
Η Georgia το Kentucky, η Louisiana και το Maryland έχουν ήδη καθυστερήσει τις κομματικές εκλογές κατά τουλάχιστον ένα μήνα, καθώς οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κορωνοϊού αυξάνονται σε ολόκληρη τη χώρα.
Η κίνηση αναβολής είναι άνευ προηγουμένου, αλλά τα κράτη έχουν την εξουσία να καθυστερούν τις προκριματικές εκλογές, αλλά δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο για τις ομοσπονδιακές γενικές εκλογές.
"Είναι σημαντικό να θυμηθούμε τη διάκριση μεταξύ πολιτειακών και γενικών εκλογών", δήλωσε ο Edward B. Foley, διευθυντής του προγράμματος εκλογικού νόμου στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο.
«Δεν υπάρχει εξουσία στα κράτη να αλλάξουν την ημερομηνία των γενικών εκλογών για το Κογκρέσο ή την προεδρία».
Και ενώ οι προεδρικές εκλογές πρέπει να συνεχιστούν - αλλά θα μπορούσαν να καθυστερήσουν για σύντομο χρονικό διάστημα - φαίνεται ότι τουλάχιστον 13 πολιτείες θα μπορούσαν να επιτρέψουν την απουσία ψήφου αν η πανδημία επανεμφανιστεί.
Ένα νομοσχέδιο στη Γερουσία των ΗΠΑ θα μπορούσε να επεκτείνει τη χρήση της απουσίας ψήφου σε άλλες πολιτείες, αλλά δεν είναι σαφές εάν θα περάσει αυτό.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS