Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Καταρρέει η γερμανική οικονομία - Πτώση ΑΕΠ έως -20% στο β' τρίμηνο

Capital Economics: Καταρρέει η γερμανική οικονομία - Πτώση ΑΕΠ έως -20% στο β' τρίμηνο
Δεν αποκλείεται η συρρίκνωση του ΑΕΠ να κυμανθεί μεταξύ 10% έως 20% στο β΄τρίμηνο του 2020
Για κατάρρρευση της γερμανικής οικονομίας κάνουν λόγο οι αναλυτές της Capital Economics, με βάση τη δραματική επιδείνωση του επιχειρηματικού οικονομικού κλίματος και της μεταποιητικής δραστηριότητας, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Μάλιστα εκτιμούν ότι το γερμανικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί στο α΄τρίμηνο και θα καταρρεύσει κυριολεκτικά στο β΄τρίμηνο του 2020.
Δεν αποκλείεται η συρρίκνωση του ΑΕΠ να κυμανθεί μεταξύ 10% έως 20%, εάν παραμείνουν σε ισχύ τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα ή καταγραφεί περαιτέρω επιδείνωση τον Απρίλιο.
«Το μήνυμα από τα στοιχεία του Ifo είναι ξεκάθαρο: Η γερμανική οικονομία καταρρέει και η κατάσταση είναι πιθανό να επιδεινωθεί περαιτέρω τον Απρίλιο», σημειώνουν οι αναλυτές της Capital Economics.
Στο χαμηλότερο σημείο μετά το 2009 υποχώρησε τον Μάρτιο του 2020 το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ifo, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος υποχώρησε στο 86,1 (έναντι εκτιμήσεων για 87,7) από 96 τον Φεβρουάριο του 2020.
«Αυτή είναι η μεγαλύτερη υποχώρηση μετά την επανένωση της Γερμανίας και το μικρότερο μέγεθος μετά τον Ιούλιο του 2009» δήλωσε ο πρόεδρος του Ifo, Clemens Fuest.
«Η γερμανική οικονομία είναι σε σοκ» τόνισε.
Eικόνα κατάρρευσης παρουσίασε και η μεταποιητική δραστηριόητα στη Γερμανία.
Ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 37,2 μονάδες, έναντι 50,7 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2009.
Μάλιστα, τα στοιχεία της Markit αποδείχθηκαν κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι η συρρίκνωση του δείκτη θα περιοριστεί στις 41 μονάδες.
Η έξαρση του κορωνοϊού είχε σημαντικό αντίκτυπο στον κλάδο υπηρεσιών της χώρας, με τον δείκτη PMI να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1997, όταν και ξεκίνησε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων από τη Markit.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI που αφορά τον κλάδο υπηρεσιών διαμορφώθηκε στις 34,5 μονάδες, έναντι 52,5 μονάδων τον Φεβρουάριο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στις 43 μονάδες.
Παράλληλα, ο μεταποιητικός κλάδος συρρικνώθηκε στις 45,7 μονάδες, έναντι 48 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, με τα στοιχεία να αποδεικνύονται καλύτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών στις 39,9 μονάδες.
«Η πρωτοφανής κατάρρευση του δείκτη PMI υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο η Γερμανία οδεύει προς την ύφεση, η οποία μάλιστα είναι απότομη», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Phil Smith, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων.
«Τα στοιχεία του Μαρτίου δείχνουν πτώση του ΑΕΠ με τριμηνιαίο ρυθμό περίπου 2% και η κλιμάκωση των μέτρων για την περιορισμό της έξαρσης του ιού σημαίνει ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για περαιτέρω ενταντικοποίηση της ύφεσης κατά το δεύτερο τρίμηνο», πρόσθεσε ο κ. Smith.


Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης