Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: O Trump είναι υπερβολικά αισιόδοξος ή απλώς απρόσεκτος – Ορισμένοι Eυρωπαίοι δεν ενθουσιάζονται με τα corona bonds

tags :
Rabobank: O Trump είναι υπερβολικά αισιόδοξος ή απλώς απρόσεκτος – Ορισμένοι Eυρωπαίοι δεν ενθουσιάζονται με τα corona bonds
H «λύση ESM» μπορεί να μην είναι μια επαρκής λύση για την αποφυγή της ανοδικής πίεσης στα spreads, καθώς οι απαιτήσεις δανεισμού θα αυξηθούν τους επόμενους μήνες.... αναφέρει η Rabobank
Στην εκτίμηση ότι ο Trump ο αμερικανός πρόεδρος είναι είτε υπερβολικά αισιόδοξος είτε απλά απρόσεκτος προβαίνει η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Είναι ίσως λίγο αξιοσημείωτο ότι στις 24 Μαρτίου σημειώθηκε στον Dow Jones ένα απίστευτο ράλι, αντίστοιχο είχε καταγραφεί το 1933 αντίστοιχα και στον δείκτη S&P 500.
Όταν μια μέρα νωρίτερα η Γερουσία μπλόκαρε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης των ΗΠΑ ήταν καλή αφορμή για πωλήσεις, στις 24/3 μόνο με την προοπτική μιας συμφωνίας φαινόταν επαρκές κίνητρο για να ωθήσει το Dow στο μεγαλύτερο κέρδος μιας ημέρας σε σχεδόν έναν αιώνα.
Και αυτό ήταν μόνο για τις φήμες μιας συμφωνίας.
Το πρωί 25/3 (ώρα Ευρώπης) επιβεβαιώθηκε ότι οι Ρεπουμπλικανοί και οι Δημοκράτες κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τη δέσμη κινήτρων «φάσης 3».
Ωστόσο, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα δύο μέρη κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία.
Πολλές πολιτείες των ΗΠΑ είναι σε καραντίνα για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού και χρειάστηκε μια γρήγορη απάντηση.
Με τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, και οι δύο πλευρές είχαν πάρα πολλά να χάσουν εάν η πανδημία κρατήσει πολύ καιρό.
Πράγματι, για τον Πρόεδρο Trump, η επανέναρξη της αμερικανικής οικονομίας δεν μπορεί να έρθει αρκετά σύντομα, καθώς ανησυχεί ότι η «θεραπεία μπορεί να είναι χειρότερη από τη νόσο».
Στην συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος είπε: "Το Πάσχα είναι μια ιδιαίτερη μέρα για μένα [...] δεν θα ήταν ωραίο να έχουμε όλες τις εκκλησίες γεμάτες; [...]
Νομίζω ότι θα είναι μια όμορφη εποχή. "
Ο Trump είναι ή υπερβολικά αισιόδοξος ή απρόσεκτος;
Σε κρατικό και τοπικό επίπεδο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα της επιτάχυνσης του αριθμού των κρουσμάτων και τις άμεσες συνέπειες των μαζικών (προσωρινών) απολύσεων και εδώ παρεμβαίνει το πακέτο των 2 τρισεκ. δολαρίων.
Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τέσσερις επιπλέον μήνες επιδομάτων ανεργίας.
Για να συμφωνήσουν οι Δημοκρατικοί τα διάφορα μέτρα στήριξης για τις εταιρείες που πλήττονται από την κρίση, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου προγράμματος διάσωσης για τις αεροπορικές εταιρείες, το νομοσχέδιο περιορίζει τώρα τις επαναγορές μετοχών και τα bonus για όσο διάστημα μια εταιρεία υποστηρίζεται από την κυβέρνηση.
Μια άλλη θετική κίνηση των ΗΠΑ που αγγίζει τις χρηματιστηριακές αγορές είναι ότι φαίνεται ότι οι ΗΠΑ προσανατολίζονται υπέρ της κρατικής βοήθειας αντί για εθνικοποίηση διαφόρων προβληματικών εταιρειών.
Παρόμοια μεγάλα δημοσιονομικά πακέτα έχουν ανακοινωθεί ήδη στην Ευρώπη για την υποστήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.
Εκεί, η χρηματοδότηση παραμένει το μεγαλύτερο ζήτημα, ειδικά για εκείνες τις χώρες που είχαν ήδη μέτρια χρέη πριν από την εμφάνιση του ιού.
Η Γερμανία είχε ήδη κάνει κάποιες παραχωρήσεις όσον αφορά τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, αλλά αντιστέκεται στην κοινή έκδοση χρεών π.χ. ευρωομολόγων. Αντίθετα, μοιάζει να υποστηρίζεται τις προληπτικές πιστωτικές γραμμές από τον ESM.
Ο Πρόεδρος της Eurogroup Centeno δήλωσε ότι υπάρχει «πολύ ευρεία υποστήριξη» που επιτρέπει σε κάθε μέλος της Ευρωζώνης να δανειστεί μέχρι και το 2% του ΑΕΠ του από τον ESM.
Ωστόσο, οι υπουργοί οικονομικών δεν κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες αυτών των πιστωτικών γραμμών.
Αλλά ακόμα και αν οι όροι για τη χρήση αυτών των πιστωτικών γραμμών ήταν ανεκτοί υπάρχει ένα άλλο πρόβλημα, όποια χώρα πάρει προληπτική πιστωτική γραμμή στιγματίζεται.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην εξής εξέλιξη οι χώρες ενδέχεται να μην επιθυμούν να αξιοποιήσουν τη διευκόλυνση εάν αισθανθούν ότι θα χουν την πρόσβαση στις χρηματαγορές και στις κεφαλαιαγορές.
H «λύση ESM» μπορεί να μην είναι μια επαρκής λύση για την αποφυγή της ανοδικής πίεσης στα spreads, καθώς οι απαιτήσεις δανεισμού θα αυξηθούν τους επόμενους μήνες.
Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι, η πρόεδρος της ΕΚΤ Lagarde κάλεσε για άλλη μια φορά τις κυβερνήσεις να εξετάσουν την κοινή έκδοση corona bond.
Πρώτον, η λύση αυτή θα παρακάμψει το πρόβλημα περί στιγματισμού εάν μια χώρα πάριε προληπτική πιστωτική γραμμή.
Φυσικά, θα κάνει πολύ πιο εύκολη τη δουλειά της ΕΚΤ αν μπορούν απλώς να αρχίσουν να αγοράζουν τα corona bond μέσα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Ωστόσο, προς το παρόν, αρκετά κράτη μέλη της Ευρωζώνης απέρριψαν την ιδέα, αν και δεν το απέκλεισαν κατηγορηματικά.
Το συμπέρασμα, είναι ότι τα corona bond ή ευρωομόλογα θα εξαρτηθούν ανάλογα με την πίεση που θα ασκηθεί στις αγορές.
Εν τω μεταξύ μια άλλη καραντίνα είναι εντυπωσιακή.
Και αυτό είναι πραγματικότητα.
Ο Πρωθυπουργός της Ινδίας, Μόντι, ανακοίνωσε ότι οι 1,3 δισεκατομμύρια Ινδοί (!) θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι τους για τις επόμενες τρεις εβδομάδες.
Αυτή η εθνική παύση ακολουθεί μια σειρά διαταγμάτων που σταδιακά έγιναν αυστηρότερα, όπως και σε άλλα μέρη του κόσμου.
Οι Ινδοί θα περάσουν πολύ δύσκολες στιγμές.
Οι αλυσίδες εφοδιασμού θα διαταραχθούν σημαντικά και οι αγρότες θα ανησυχούν ότι η επόμενη συγκομιδή μπορεί να μην καταφέρει να φθάσει στους πολλούς ανθρώπους που εξαρτώνται από αυτές τις καλλιέργειες για την επιβίωσή τους (ακόμη και αφού τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία, τα βενζινάδικα και οι τράπεζες είναι εκτός καραντίνας).
Επιπλέον, η οικονομία τροφοδοτείται από τους καθημερινούς εργάτες που εργάζονται χειρωνακτικά και μόνο μια πολύ μικρή ομάδα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει την εργασία στην άνεση του σπιτιού τους.
Για μερικούς, η θεραπεία μπορεί δυστυχώς να είναι χειρότερη από την ασθένεια.
Ωστόσο, η ινδική κυβέρνηση φαίνεται να βρίσκεται μπροστά από το πρόβλημα. Δεδομένου ότι μόλις 500 περιπτώσεις έχουν αναφερθεί, μια καραντίνα είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να κάνει ένα μεγάλο έθνος με πυκνοκατοικημένες πόλεις και ένα υποβαθμισμένο σύστημα δημόσιας υγείας.
Ναι, είναι δρακόντεια τα μέτρα, αλλά πώς θα μπορούσαν εύλογα να περιμένουν από τους Ινδούς πολίτες για «κοινωνική αποστασιοποίηση» στις μεγάλες πόλεις;
Η πληθυσμιακή πυκνότητα της Βομβάη είναι περίπου 73.000 άνθρωποι ανά τετραγωνικό μίλι, καθιστώντας την μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις στον κόσμο.
Ή τι γίνεται με το Dharavi, μια τοποθεσία στη Βομβάη και τη δεύτερη μεγαλύτερη κοιλάδα του κόσμου με πληθυσμιακή πυκνότητα 717.780 άνθρωποι ανά τετραγωνικό μίλι;
Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι αυτά τα μέτρα θα διατηρήσουν την εξάπλωση του Covid-19 υπό έλεγχο…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης