Απόφαση υψηλού ρίσκου και ωμής χειραγώγησης από την ΕΚΤ - Καταργεί τα όρια του 33% για το πρόγραμμα αγοράς τίτλων (QE) - Τεχνικό ράλι στα ομόλογα

Απόφαση υψηλού ρίσκου και ωμής χειραγώγησης από την ΕΚΤ - Καταργεί τα όρια του 33% για το πρόγραμμα αγοράς τίτλων (QE) - Τεχνικό ράλι στα ομόλογα
Η ΕΚΤ θα μπορεί να αγοράζει ομόλογα χωρίς τους αυτοεπιβαλλόμενους περιορισμούς
Σε μια απόφαση σταθμό που της παρέχει απεριόριστη δύναμη για να καταπολεμήσει τις οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού προχωρά η ΕΚΤ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με έγγραφο που αποκαλύπτει το Bloomberg, η ΕΚΤ θα καταργήσει τα όρια για τις αγορές ομολόγων 750 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος της για τη στήριξη της οικονομίας στην ευρωζώνη.
Η κίνηση αυτή ήταν αναμενόμεη, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΚΤ:
Image
Με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο όπως αναφέρει η Bank of America Merill Lynch η ΕΚΤ θα εξαντλούσε τα όρια αγοράς ομολόγων των ευρωπαικών κρατών έως τον Σεπτέμβριο του 2020, ωστόσο με την απελευθέρωση αυξάνει το ρίσκο, παραβιάζει το θεσμικό πλαίσιο και δημιουργεί σκηνικό ωμής παρέμβασης στα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης.
Όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται ενέχουν μεγάλο ρίσκο στον ισολογισμό της ΕΚΤ που έχει φθάσει στα 5 τρισεκ. ευρώ.... η χειραγώγηση των τιμών και αποδόσεων είναι πιο ωμή και προκλητική από ότι στο παρελθόν.

«Το ευρωσύστημα δεν θα ανεχθεί κανένα κίνδυνο στην ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε όλες της χώρες της ευρωζώνης» αναφέρεται στο έγγραφο.
Αυτή η προοπτική δίνει το περιθώριο στην ΕΚΤ να παράσχει υποστήριξη στην Ευρωζώνη χωρίς να περιορίζεται από τον κανόνα του 33%, κάτι που ήδη προκαλεί θετική αντίδραση στην αγορά των κρατικών ομολόγων.
Το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης που αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 2020, θα περιλαμβάνει επίσης ομόλογα με μικρότερες διάρκειες από ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα.
Ο Frederik Ducrozet από την Bank Pictet στη Γενεύη, δήλωσε ότι οι αλλαγές θα παίξουν καθοριστικό ρόλο.
«Με λίγα λόγια, η απόφαση αίρει σχεδόν όλους τους περιορισμούς για τις αγορές assets, ενισχύοντας περαιτέρω τη αξιοπιστία της.
Τώρα, οι αγορές assets μπορούν να συνεχιστούν και το 2021» επισημαίνει ο ίδιος σε σχετική ανάλυση.
Ενώ η ΕΚΤ πρόκειται να διοχετεύσει φέτος περισσότερο από 1,1 τρισ. ευρώ στην ευρωζώνη, το εύρος των αγορών της έχει πληγεί από ανησυχίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτοεπιβαλλόμενα όρια που θα περιόριζαν τις αγορές.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, αποφασίστηκε να ξεκινήσει ένα νέο προσωρινό πρόγραμμα αγοράς εταιρικών και κρατικών τίτλων για την αντιμετώπιση των σοβαρών κινδύνων στον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής και τις προοπτικές της ευρωζώνης που δημιουργεί η εξάπλωση και κλιμάκωση του κορονοϊού.
Το νέο "έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού για την πανδημία" θα έχει συνολικό ύψος 750 δισ. ευρώ.
Οι αγορές θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2020 και θα περιλαμβάνουν όλες τις κατηγορίες assets που είναι επιλέξιμες στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων.
Για τις αγορές κρατικών τίτλων, θα εξακολουθήσει να ισχύει η κλείδα κεφαλαίου (capital key) των εθνικών κεντρικών τραπεζών.
Παράλληλα, οι αγορές στο πλαίσιο του νέου προγράμματος θα διεξαχθούν με ευέλικτο τρόπο.
Αυτό επιτρέπει διακυμάνσεις στην κατανομή των ροών των αγορών μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων.

Η κατανομή τίτλων στο QE είναι ανάλογα με τη συμμετοχή της χώρας στο κεφάλαιο της ΕΚΤ
Image

Η συμπερίληψη στο QE των ελληνικών ομολόγων
Image

Η άρση του waiver για τα ελληνικά ομόλογα
Image

Τεχνικό ράλι στα ομόλογα λόγω ΕΚΤ – Στο 1,44% η απόδοση του 10ετούς ιταλικού

Ράλι καταγράφουν τα ομόλογα της Ευρωζώνης, μετά τις πληροφορίες για κατάργηση των ορίων για αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ, με τις αποδόσεις να υποχωρούν σημαντικά.
Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας υποχωρεί στο -0,309% από -0,293%.
Το 10ετές της Ιταλίας διαμορφώνεται στο 1,411% από 1,576%.
Στην Ισπανία η απόδοση του 10 ετούς υποχωρεί στο 0,766% από 0,865%.
Η απόδοση του ιρλανδικού 10ετούς υποχωρεί στο 0,259% από 0,341%,
Στην Πορτογαλία η απόδοση του 10ετούς διαμορφώνεται στο 0,889% από 1,004%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS