Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Κανένα πρόβλημα ρευστότητας στην Ελλάδα, λόγω κρίσης κορωνοϊού - Έχει ισχυρό ταμείο

tags :
JP Morgan: Κανένα πρόβλημα ρευστότητας στην Ελλάδα, λόγω κρίσης κορωνοϊού - Έχει ισχυρό ταμείο
Η JP Mοrgan δεν αναμένει ότι οποιαδήποτε χώρα της ζώνης του ευρώ θα χάσει την πρόσβαση στην αγορά λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης του COVID-19
Η Ελλάδα δεν θα έχει κάποιο πρόβλημα ρευστότητας, προκειμένου να καλύψει το κόστος στήριξης της οικονομίας εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού, σύμφωνα με την JP Morgan, καθώς έχει σημαντικό ταμειακό απόθεμα.
Αυτό επισημαίνει η JP Morgan, αναλύοντας τα μέτρα που έχει λάβει η κάθε χώρα της Ευρωζώνης προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση του κορωνοϊού, τονίζοντας ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία η Ελλάδα σκοπεύει να λάβει συνολικά μέτρα 10 δισ.
Το ποσό αυτό καλύπτεται ακόμη και από το ταμειακό απόθεμα που έχει.
Image
Κατά τη διάρκεια της περιφερειακής κρίσης της ευρωζώνης, υπήρξαν κράτη που βασίστηκαν σε πακέτα διάσωσης για να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες χρηματοδότησής τους.
Σύμφωνα όμως με την JP Mοrgan δεν αναμένει ότι οποιαδήποτε χώρα της ζώνης του ευρώ θα χάσει την πρόσβαση στην αγορά λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης του COVID-19, ιδίως δεδομένης της ισχυρής υποστήριξης της ΕΚΤ από τα προγράμματα PSPP και PEPP και την πανευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν λίγες επιλογές οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να υλοποιηθούν για την παροχή εξωτερικής υποστήριξης για χρηματοδότηση των πρόσθετων χρηματοδοτικών αναγκών:
- Πρόσβαση στις προληπτικές πιστωτικές γραμμές του ESM (ECCL), οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτήσουν μέρος των δημοσιονομικών αναγκών
- Έκδοση από κοινού ομολόγων (ενδεχομένως μέσω του ESM) για την κάλυψη των δημοσιονομικών δαπανών

Η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα δωσει τη δυνατότητα αγοράς περίπου 12 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων, αφού πλέον τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου είναι αποδεκτά για το νέο πρόγραμμα τίτλοι.
Αυτό γίνεται για πρώτη φορά από το 2015, όταν και ξεκίνησε η ποσοτική χαλάρωση, το QE, στην οποία η Ελλάδα ουδέποτε συμμετείχε.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης