Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι απαντήσεις 12 ειδικών για τον κορωνοϊό – Τάσσονται κατά των μέτρων και του lockdown

tags :
Οι απαντήσεις 12 ειδικών για τον κορωνοϊό – Τάσσονται κατά των μέτρων και του lockdown
Οι 12 ειδικοί επισημαίνουν τους κινδύνους του lockdown για την παγκόσμια οικονομία
Σε πλήρη αντίθεση με τα μέτρα αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορωνοϊού τάσσονται 12 ειδικοί, οι οποίοι τονίζουν ότι τρομακτικός αντίκτυπος στην παγκόσμια οικονομία απειλεί την ύπαρξη αμέτρητων ανθρώπων.
Στις ΗΠΑ περίπου 40.000 άνθρωποι πεθαίνουν από μια εποχική γρίπη και μέχρι στιγμής 40-50 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον κορωνοϊό, φέρνουν ως παράδειγμα οι περισσότεροι.

Πιο αναλυτικά:

Dr. Sucharit Bhakdi, ειδικός στη μικροβιολογία
«Φοβόμαστε ότι 1 εκατομμύριο μολύνσεις με τον νέο ιό θα οδηγήσουν σε 30 θανάτους την ημέρα κατά τις επόμενες 100 ημέρες.
Αλλά δεν συνειδητοποιούμε ότι 20, 30, 40 ή 100 ασθενείς θετικοί σε φυσιολογικούς κορωνοϊούς ήδη πεθαίνουν καθημερινά.
[Τα μέτρα της κυβέρνησης κατά του COVID19] είναι παράξενα, παράλογα και πολύ επικίνδυνα [...]
Το προσδόκιμο ζωής εκατομμυρίων μειώνεται.
Ο τρομακτικός αντίκτυπος στην παγκόσμια οικονομία απειλεί την ύπαρξη αμέτρητων ανθρώπων.
Οι συνέπειες στην ιατρική περίθαλψη είναι βαθιές.
Ήδη μειώνονται οι υπηρεσίες σε ασθενείς που έχουν ανάγκη, οι λειτουργίες ακυρώνονται, οι πρακτικές είναι άδειες, το προσωπικό του νοσοκομείου μειώνεται.
Όλα αυτά θα επηρεάσουν βαθιά ολόκληρη την κοινωνία μας».

Dr Wolfgang Wodarg, Γερμανός γιατρός που ειδικεύεται στην Πνευμονολογία.
«Οι επιστήμονες ανταγωνίζονται τους πολιτικούς... Επιστήμονες που θέλουν να είναι σημαντικοί για να πάρουν χρήματα για τα ιδρύματά τους.
Οι επιστήμονες που είναι mainstream και θέλουν το μερίδιο τους [...]
Και αυτό που λείπει τώρα είναι ένας ορθολογικός τρόπος να κοιτάς τα πράγματα.
Θα πρέπει να θέτουμε ερωτήσεις όπως "Πώς βρήκατε ότι ο ιός ήταν επικίνδυνος;", "Πώς ήταν πριν;", "Δεν είχαμε το ίδιο πράγμα πέρυσι;", "Είναι κάτι καινούργιο;"
Αυτό λείπει».

Joel Kettner, καθηγητής Κοινωνικών Επιστημών Υγείας και Χειρουργικής
«Δεν έχω δει ποτέ κάτι τέτοιο, τίποτα πουθενά κοντά σε αυτό.
Δεν μιλώ για την πανδημία, επειδή έχω δει 30 από αυτές, μία κάθε χρόνο. Ονομάζεται γρίπη. Και άλλοι ιοί αναπνευστικών ασθενειών, που δεν γνωρίζουμε πάντα τι είναι.
Αλλά δεν έχω δει ποτέ αυτή την αντίδραση και προσπαθώ να καταλάβω γιατί.
[...]
Ανησυχώ για το μήνυμα προς το κοινό, για το φόβο να έρθουν σε επαφή με τους ανθρώπους, να βρίσκονται στον ίδιο χώρο με τους ανθρώπους, να κουνήσουν τα χέρια τους, να έχουν συναντήσεις με τους ανθρώπους.
Ανησυχώ για πολλές, πολλές συνέπειες που σχετίζονται με αυτό.
[...]
Στο Hubei, στην επαρχία Hubei, όπου σημειώθηκαν τα περισσότερα κρούσματα και θάνατοι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάστων που αναφέρθηκαν είναι 1 ανά 1.000 άτομα και ο πραγματικός αριθμός θανάτων που αναφέρθηκαν είναι 1 ανά 20.000.
Έτσι ίσως αυτό θα βοηθήσει να τεθούν τα πράγματα σε προοπτική».

Dr. John Ioannidis, Καθηγητής Ιατρικής, Έρευνας και Πολιτικής για την Υγεία και της Βιοϊατρικής Επιστήμης
«Οι ασθενείς που έχουν ελεγχθεί για το SARS-CoV-2 είναι δυσανάλογα αυτοί με σοβαρά συμπτώματα και κακές εκβάσεις.
Καθώς τα περισσότερα συστήματα υγείας έχουν περιορισμένη ικανότητα, η προκατάληψη της επιλογής μπορεί ακόμη και να επιδεινωθεί στο εγγύς μέλλον.
Η μία κατάσταση όπου δοκιμάστηκε ένας ολόκληρος, κλειστός πληθυσμός ήταν το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess και οι επιβάτες καραντίνας του.
Το ποσοστό θνησιμότητας της περίπτωσης ήταν 1,0%, αλλά ήταν ένας ηλικιωμένος πληθυσμός, όπου ο θάνατος από το Covid-19 είναι πολύ υψηλότερος.
[...]
Μπορεί το ποσοστό θνησιμότητας των περιπτώσεων Covid-19 να είναι τόσο χαμηλό;
Όχι, λένε κάποιοι, δείχνοντας το υψηλό ποσοστό ηλικιωμένων.
Ωστόσο, ακόμη και μερικοί λεγόμενοι κορωνοϊοί ήπιοι ή συνηθισμένοι κορωνοϊοί που έχουν γίνει γνωστοί εδώ και δεκαετίες μπορούν να έχουν ποσοστά θνησιμότητας μέχρι και 8% όταν μολύνουν τους ηλικιωμένους.
[...]
Αν δεν γνωρίζαμε για έναν νέο ιό εκεί έξω και δεν είχαμε ελέγξει άτομα με δοκιμές PCR, ο αριθμός των συνολικών θανάτων που οφείλονται σε «ασθένεια που μοιάζει με γρίπη» δεν θα φαινόταν ασυνήθιστο φέτος.
Το πολύ, ίσως να παρατηρήσαμε ότι η γρίπη αυτή τη σεζόν φαίνεται να είναι κάπως χειρότερη από το μέσο όρο».

Dr Yoram Lass, Ισραηλινός φυσικός
«Η Ιταλία είναι γνωστή για την τεράστια νοσηρότητά της σε αναπνευστικά προβλήματα, περισσότερες από τρεις φορές σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Στις ΗΠΑ περίπου 40.000 άνθρωποι πεθαίνουν από μια εποχική γρίπη και μέχρι στιγμής 40-50 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον κορωναϊό, οι περισσότεροι από αυτούς σε γηροκομείο στο Kirkland της Ουάσινγκτον.
[...]
Σε κάθε χώρα, περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από συνηιισμένη γρίπη σε σύγκριση με αυτούς που πεθαίνουν από τον κορωνοϊό.
[...]
... υπάρχει ένα πολύ καλό παράδειγμα που όλοι ξεχνάμε: τη γρίπη των χοίρων το 2009.
Ήταν ένας ιός που έφτασε στον κόσμο από το Μεξικό και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει εμβολιασμός εναντίον του. Αλλά τί;
Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε Facebook.
Ο κορωνοϊός, αντίθετα, είναι ένας ιός με δημόσιες σχέσεις.
Όποιος πιστεύει ότι οι κυβερνήσεις τελειώνουν τους ιούς είναι λάθος».

Dr. Pietro Vernazza, Ελβετός ιατρός που ειδικεύεται στις λοιμώδεις νόσους
«Έχουμε αξιόπιστα στοιχεία από την Ιταλία και ένα έργο επιδημιολόγων, το οποίο έχει δημοσιευθεί στο φημισμένο επιστημονικό περιοδικό Science, το οποίο εξέτασε την εξάπλωση στην Κίνα.
Αυτό καθιστά σαφές ότι περίπου 85% όλων των λοιμώξεων έχουν συμβεί χωρίς κανείς να παρατηρήσει τη μόλυνση.
Το 90% των νεκρών ασθενών είναι άνω των 70 ετών, 50% άνω των 80 ετών.
[...]
Στην Ιταλία, ένας στους δέκα ανθρώπους που διαγνώστηκαν πεθαίνουν, σύμφωνα με τα ευρήματα της επιστημονικής δημοσίευσης.
Κάθε μεμονωμένη περίπτωση είναι τραγική, αλλά συχνά -όπως με την εποχική γρίπη- επηρεάζει τους ανθρώπους που βρίσκονται στο τέλος της ζωής τους.
[...]
Εάν κλείσουμε τα σχολεία, θα εμποδίσουμε τα παιδιά να γίνουν γρήγορα άνοσοι.
[...]
Θα πρέπει να ενσωματώσουμε καλύτερα τα επιστημονικά δεδομένα στις πολιτικές αποφάσεις».

Frank Ulrich Montgomery, Γερμανός ακτινολόγος
«Δεν είμαι οπαδός του lockdown.
Όποιος επιβάλλει κάτι τέτοιο πρέπει επίσης να πείτε πότε και πώς θα το άρειο ξανά.
Δεδομένου ότι πρέπει να υποθέσουμε ότι ο ιός θα είναι μαζί μας για πολύ καιρό, αναρωτιέμαι πότε θα επιστρέψουμε στο φυσιολογικό;
Δεν μπορείτε να κρατήσετε τα σχολεία και τα κέντρα ημερήσιας φροντίδας κλειστά μέχρι το τέλος του έτους.
Επειδή θα χρειαστεί τουλάχιστον τόσο πολύ μέχρι να έχουμε ένα εμβόλιο.
Η Ιταλία επέβαλε lockdown και έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.
Έφθασαν γρήγορα στα όρια χωρητικότητας τους, αλλά δεν εμπόδισαν τον ιό να εξαπλωθεί μέσα στο lockdown».

Hendrik Streeck, Γερμανός ερευνητής του HIV, επιδημιολόγος
«Ο νέος ιός δεν είναι τόσο επικίνδυνος, είναι λιγότερο επικίνδυνος από το Sars-1.
Το ιδιαίτερο πράγμα είναι ότι το Sars-CoV-2 αναπαράγεται στην περιοχή του άνω λαιμού και είναι λοιπόν πολύ πιο μολυσματικό επειδή ο ιός πηδάει από λαιμό σε λαιμό, για το πω απλά.
Αλλά αυτό είναι επίσης ένα πλεονέκτημα: Επειδή το Sars-1 αναπαράγεται στους βαθείς πνεύμονες, δεν είναι τόσο μολυσματικό, αλλά σίγουρα προσβάλλει τους πνεύμονες, γεγονός που το καθιστά πιο επικίνδυνο.
[...]
Θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη ότι οι θάνατοι του Sars-CoV-2 στη Γερμανία ήταν αποκλειστικά γέροι.
Στο Heinsberg, για παράδειγμα, ένας 78χρονος άνδρας με προηγούμενες ασθένειες πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια και χωρίς τη συμμετοχή του Sars-2 στον πνεύμονα.
Από τότε που μολύνθηκε, εμφανίζεται στις στατιστικές για τον Covid 19.
Αλλά το ερώτημα είναι αν θα είχε πεθάνει ούτως ή άλλως, ακόμα και χωρίς το Sars-2».

Dr Yanis Roussel et. al. - Oμάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Νοσοκομειακής Κλινικής του Πανεπιστημίου της Μασσαλίας που διεξήγαγε για τη θνησιμότητα των κορωνοϊών
«Το πρόβλημα του SARS-CoV-2 είναι πιθανώς υπερεκτιμημένο, δεδομένου ότι 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από αναπνευστικές λοιμώξεις κάθε χρόνο σε σύγκριση με λιγότερο από 4.000 θανάτους για το SARS-CoV-2 τη στιγμή της συγγραφής.
[...]
Η μελέτη αυτή συνέκρινε το ποσοστό θνησιμότητας του SARS-CoV-2 στις χώρες του ΟΟΣΑ (1,3%) με το ποσοστό θνησιμότητας των κοινών κορωνοϊών που εντοπίστηκαν σε ασθενείς με AP-HM (0,8%) από την 1η Ιανουαρίου 2013 έως τις 2 Μαρτίου 2020. και η τιμή Ρ ήταν 0,11 (δεν είναι σημαντική).
[...]
... πρέπει να σημειωθεί ότι οι συστηματικές μελέτες άλλων κορωνοϊών (αλλά όχι ακόμη για το SARS-CoV-2) έχουν διαπιστώσει ότι το ποσοστό των ασυμπτωματικών φορέων είναι ίσο ή ακόμη υψηλότερο από το ποσοστό των συμπτωματικών ασθενών.
Τα ίδια δεδομένα για το SARS-CoV-2 μπορεί σύντομα να είναι διαθέσιμα, γεγονός που θα μειώσει περαιτέρω τον σχετικό κίνδυνο που σχετίζεται με αυτή τη συγκεκριμένη παθολογία».

Dr David Katz, Αμερικανός γιατρός και ιδρυτικό στέλεχος του Κέντρου Ερευνών Πρόληψης του Πανεπιστημίου Yale
«Είμαι βαθύτατα προβληματισμένος για το γεγονός ότι οι κοινωνικές, οικονομικές και δημόσιες συνέπειες αυτής της σχεδόν ολικής κατάρρευσης των κανονικών σχολείων ζωοτεχνίας και των επιχειρήσεων, οι απαγορευμένες συγκεντρώσεις - θα είναι μακρόχρονες και καταστροφικές, ενδεχομένως σοβαρότερες από τις άμεσες επιπτώσεις του ίδιου του ιού.
Η χρηματιστηριακή αγορά θα ανακάμψει, αλλά πολλές επιχειρήσεις δεν θα το κάνουν ποτέ».

Michael T. Osterholm, καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής Λοιμωδών Νόσων στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.
«Εξετάστε τις συνέπειες του κλεισίματος γραφείων, σχολείων, συστημάτων μεταφοράς, εστιατορίων, ξενοδοχείων, καταστημάτων, θεάτρων, συναυλιών, αθλητικών εκδηλώσεων και άλλων χώρων για απεριόριστο χρονικό διάστημα και αφήνοντας όλους τους εργαζόμενους άνεργους και στο δημόσιο τομέα.
Το πιθανό αποτέλεσμα δεν θα ήταν απλώς μια κατάθλιψη, αλλά μια πλήρης οικονομική αποτυχία, με αμέτρητες μόνιμα χαμένες θέσεις εργασίας, πολύ πριν ετοιμαστεί το εμβόλιο ή έχουμε φυσική ανοσία.
[...]
Η καλύτερη εναλλακτική λύση θα μπορούσε να είναι η συνέχιση της εργασίας των ατόμων χαμηλού κινδύνου, η συνέχιση της λειτουργίας των επιχειρήσεων και της κατασκευής, συμβουλεύοντας ταυτόχρονα τα άτομα υψηλού κινδύνου να προστατευθούν μέσω της απομόνωσης και αυξάνοντας την ικανότητά μας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης όσο πιο επιθετικά μπορούμε.
Με αυτό το σχέδιο μάχης, θα μπορούσαμε να οικοδομήσουμε σταδιακά την ανοσία χωρίς να καταστρέψουμε την οικονομική δομή στην οποία βασίζονται οι ζωές μας»

Dr Peter Goetzsche, Καθηγητής Σχεδίασης και Ανάλυσης Κλινικών Ερευνών στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.
«Το βασικό μας πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν θα "μπλέξει" για μέτρα που είναι υπερβολικά δρακόντεια.
Θα δυσκολευτεί μόνο αν κάνει ελάχιστα.
Έτσι, οι πολιτικοί μας και όσοι εργάζονται στη δημόσια υγεία κάνουν πολύ περισσότερα από ό,τι πρέπει να κάνουν.
Δεν εφαρμόστηκαν τέτοια δρακόντεια μέτρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας γρίπης του 2009 και προφανώς δεν μπορούν να εφαρμοστούν κάθε χειμώνα, που είναι όλο το χρόνο, καθώς πάντα κάπου είναι χειμώνας.
Δεν μπορούμε να κλείσουμε ολόκληρο τον κόσμο μόνιμα.
Εάν αποδειχθεί ότι η επιδημία θα εξαφανιστέι σύντομα, θα υπάρξει κάποιοι άνθρωποι που θα θέλουν να λάβουν τα εύσημα γι' αυτη την εξέλιξη.
Και μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι τα δρακόντεια μέτρα θα εφαρμοστούν ξανά την επόμενη φορά.
Αλλά θυμηθείτε το αστείο για τους τίγρεις: "Γιατί φυσάτε το κέρατο;"
"Για να κρατήσουμε μακριά τους τίγρεις".
"Αλλά δεν υπάρχουν τίγρεις εδώ".
"Βλέπετε;"».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης