Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Καταρρέει η αγορά εργασίας, στα 3,28 εκατ. οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας - Mnuchin: Πρόσκαιρη η αύξηση

ΗΠΑ: Καταρρέει η αγορά εργασίας, στα 3,28 εκατ. οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας - Mnuchin: Πρόσκαιρη η αύξηση
Νέο ρεκόρ από το 1982 για τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ στα 3,28 εκατ σε μια εβδομάδα
(upd5) Στα όρια της κατάρρευσης έφθασε η η αγορά εργασίας των ΗΠΑ λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, με τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας, να εκτοξεύονται στα 3,28 εκατ.
Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι τα στοιχεία αφορούν την περίοδο πριν ανακοινωθεί το πακέτο στήριξης Trump, ύψους 2 τρισ. δολ.
Image
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/bfm79B0_0.jpg?itok=Xpz2lwzO
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/image004%20%289%29.png?itok=Opqrrcjk
«Οι προσπάθειες περιορισμού του κορωνοϊού προκάλεσαν μια πολύ απότομη και δραματική αλλαγή μέσα σε λίγες ημέρες», σχολίασε η Societe Generale.
Ο αριθμός των Αμερικανών που έμειναν άνεργοι αυξήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από το 1982 την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι επιχειρήσεις έκλεισαν και απολύθηκαν εργαζόμενοι ως μέρος των προσπαθειών για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορωναϊού.
Τα στοιχεία καταγράφουν μία δίχως προηγούμενο αύξηση απολύσεων την προηγούμενη βδομάδα.
Αεροπορικές εταιρείες, εστιατόρια, ξενοδοχεία, όλα βρίσκονται υπό την απειλή λουκέτου καθώς οι άνθρωποι κλείνονται στα σπίτια τους.
Οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας κατά την εβδομάδα που έληξε στις 21 Μαρτίου αυξήθηκαν από 282.000, ενώ είναι υψηλότερες από το προηγούμενο ρεκόρ των 695.000 το 1982, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας.
Οι αιτήσεις αυξήθηκαν και στις 50 πολιτείες και στην περιφέρεια της Κολούμπια, ενώ εννέα πολιτείες ανέφεραν αυξήσεις τουλάχιστον κατά 100.000 από την προηγούμενη εβδομάδα.
Τα κρατικά δεδομένα που ακολουθούν δεν προσαρμόζονται για εποχιακές διακυμάνσεις:
- Η Πενσυλβάνια ανέφερε τον μεγαλύτερο αριθμό απαιτήσεων, με 378.900
- Στην Καλιφόρνια αυξήθηκαν κατά 129.200 σε 186.800
- Στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκονται περίπου οι μισές από όλες τις γνωστές περιπτώσεις κορωνοϊού στις ΗΠΑ, αυξήθηκαν κατά 66.000 έως 80.300
- Στο Οχάιο ανήλθαν σε 187.800
- Στο Ιλλινόις αυξήθηκαν στις 114.700
- Στη Φλόριντα αυξήθηκαν στις 74.000
«Οι προσπάθειες περιορισμού του κορωνοϊού προκάλεσαν μια πολύ απότομη και δραματική αλλαγή μέσα σε λίγες ημέρες», σχολίασε η Societe Generale.
«Οι απολύσεις ήταν μέρος της αλλαγής και οι αιτούντες έσπευσαν στις υπηρεσίες των πολιτειών μέσα σε πολύ μικρό διάστημα».


Τι σημαίνει αυτό για το ποσοστό ανεργίας;

Ο Πρόεδρος της Fed του Saint Louis, James Bullard, έκανε μια συγκλονιστική πρόβλεψη, ότι η ανεργία των ΗΠΑ μπορεί να αγγίξει το 30% το δεύτερο τρίμηνο.
Ο οικονομολόγος Miguel Faria-e-Castro της Fed St. Louis, δημοσίευσε σήμερα μια που εξηγεί τη μεθοδολογία του  back-of-the-envelope που χρησιμοποιήθηκε για να εκτιμηθεί το ποσοστό ανεργίας στο 30%.
Σημείωσε ότι περίπου 67 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται σε θέσεις εργασίας με υψηλό κίνδυνο απολύσεων, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων, της παραγωγής και της παρασκευής τροφίμων.
Επιπλέον, 27 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται σε επιχειρήσεις που απαιτούν στενή φυσική επαφή.
Λαμβάνοντας υπόψη την αλληλεπικάλυψη μεταξύ αυτών των δύο ομάδων, ο Faria-e-Castro τους μέτρισε κατά μέσο όρο και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 47 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να χάσουν τη δουλειά τους.
Αν προστεθούν και τα σημερινά 5,7 εκατομμύρια άνεργοι και διαιρεθούν με τα 165 εκατομμύρια άτομα στο εργατικό δυναμικό, τότε το ποσοστό ανεργίας θα φτάσει το 32%.
Φυσικά, υπάρχουν πολλές διαφοροποιήσεις.
Περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται στην εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη και είναι λιγότερο πιθανό να απολυθούν επειδή χρειάζονται οι υπηρεσίες τους.
Έτσι εκτιμάται ότι το ανώτατο ποσοστό ανεργίας θα φτάσει στο 10,5%.
Επίσης, το σενάριο του 32% δεν λαμβάνει υπόψιν κανένα δημοσιονομικό κίνητρο για τις μικρές επιχειρήσεις - μιας και το Κογκρέσο πέρασε ένα τέτοιο σχέδιο.

Mnuchin (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Η αύξηση των αιτήσεων για το επίδομα ανεργίας αφορά την περίοδο πριν από την ανακοίνωση του πακέτου στήριξης

Στο γεγονός ότι η σημερινή ιστορική αύξηση στις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ δεν πρέπει να αποτελεί ένα αξιοσημείωτο στοιχείο, αναφέρθηκε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin, διευκρινίζοντας ότι τα στοιχεία αφορούν την περίοδο πριν από την ανακοίνωση του πακέτου στήριξης ύψους 2 τρισ. δολαρίων.
Ειδικότερα, ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι το σημερινό «άλμα» στις αιτήσεις «δεν αποτελεί ένα οικονομικό στοιχείο στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε, καθώς σημειώθηκε την περίοδο πριν από τη διασφάλιση των μέτρων στήριξης».
«Απλά θεωρώ ότι αυτοί οι αριθμοί δεν είναι σχετικοί αυτή στιγμή, είτε αποδειχθούν μεγαλύτεροι ήταν μικρότεροι βραψυπρόθεσμα», δήλωσε ο κ. Mnuchin σε δηλώσεις του στο δίκτυο CNBC.
Μάλιστα, ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ εξέφρασε την ελπίδα του ότι μόλις εγκριθεί το πακέτο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν τη διαδικασία επαναπρόσληψης των εργαζομένων.
«Μέχρι την περασμένη εβδομάδα οι επιχειρήσεις δεν είχαν άλλη επιλογή παρά να μειώσουν το προσωπικό τους επειδή δεν είχαν χρήματα και δεν ήξεραν ότι θα έρθουν αυτά τα μέτρα προστασίας το επόμενο διάστημα», τόνισε ο κ. Mnuchin.
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι οι επιχειρήσεις θα αρχίσουν να λαμβάνουν την οικονομική ενίσχυση μέσα σε στις επόμενες τρεις εβδομάδες.

Τι προέβλεπαν οι αναλυτές

Οι αναλυτές είχαν προβλέψει την εκτόξευση των αιτήσεων ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, τη Citgroup να κάνει λόγο για 4 εκατ. την Morgan Stanley 3,4 εκατ. την Bank of America 3 εκατ. την Goldman Sachs κατά 2,25 εκατ. και την UBS αρκετά χαμηλότερα κατά 860 χιλ.
View image on Twitter

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης