Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αχτσιόγλου: Με τέτοιες πολιτικές θα βρούμε μπροστά μας κύμα ανέργων και εργαζομένων φτωχών

tags :
Αχτσιόγλου: Με τέτοιες πολιτικές θα βρούμε μπροστά μας κύμα ανέργων και εργαζομένων φτωχών
Αχτσιόγλου: Οι επιλογές του υπουργείου Εργασίας οδηγούν σε μαζικές απολύσεις και σε συρρίκνωση του μισθού των εργαζομένων
«Η χώρα περνάει μία πολύ μεγάλη υγειονομική κρίση, στην παρούσα φάση προέχει όλοι οι πολίτες να είναι ασφαλείς και υγιείς.
Ο δικός μας ρόλος δεν είναι να κάνουμε μία βολική αντιπολίτευση ή να κερδοσκοπήσουμε πολιτικά.
Όμως, στα εργασιακά γίνονται παρεμβάσεις στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτές που έχει ανάγκη η κοινωνία».
Αυτά τόνισε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, προσθέτοντας ειδικότερα ότι οι επιλογές του υπουργείου Εργασίας «οδηγούν σε μαζικές απολύσεις και σε συρρίκνωση του μισθού των εργαζομένων».
Σημείωσε πως «αν συνεχιστούν θα βρεθούμε την επόμενη μέρα με ένα κύμα ανέργων και εργαζομένων φτωχών» και αυτό «θα συμπαρασύρει το σύνολο της οικονομίας και η κρίση θα είναι βαθύτερη».
Κατηγόρησε την κυβέρνηση για «επιβολή ενός νέου καθεστώτος εκ περιτροπής εργασίας, όπου πρακτικά οι επιχειρήσεις, ανεξάρτητα αν είναι κερδοφόρες ή αν αντιμετωπίζουν πρόβλημα, μπορούν να βάλουν το προσωπικό τους να δουλεύει εναλλάξ μισό-μισό κάθε εβδομάδα, με 50% μείωση του μισθού για έξι μήνες, χωρίς καμία προϋπόθεση».
Ανέφερε ότι επειδή οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή έχουν τεράστια μείωση τζίρου δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργαζόμενους, πρέπει το κράτος να καλύψει πλήρως τους μισθούς των εργαζομένων και να υποχρεώσει τις επιχειρήσεις να κρατήσουν τους εργαζόμενους την επόμενη μέρα με τους ίδιους μισθούς και τις ίδιες συμβάσεις εργασίας.
Τόνισε ότι υπάρχουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες: το σύμφωνο σταθερότητας δεν ισχύει, ο στόχος 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος δεν υφίσταται, οι δαπάνες για τον κορονοϊό εξαιρούνται και η ρευστότητα στα δημόσια οικονομικά είναι ενισχυμένη, υπάρχει και το μαξιλάρι ρευστότητας των 37 δισ. ευρώ που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παρούσα φάση.
Πριν από λίγες μέρες, είπε, 300 άνθρωποι απολύθηκαν με ένα SMS στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», επισημαίνοντας ότι «άνθρωποι απολύονται καθημερινά και δεν ξέρουν τι θα βρουν την επόμενη μέρα», ότι συμψηφίζονται οι τακτικές άδειες με τις ημέρες μη εργασίας και πως οι εποχιακά εργαζόμενοι στον τουρισμό είναι στον αέρα.
Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «η λογική “ βλέποντας και κάνοντας” της κυβέρνησης είναι λάθος και δεν βοηθάει την οικονομία».
Υποστήριξε ότι το κρίσιμο είναι να ληφθεί προληπτικά ένα σύνολο οριζόντιων μέτρων, δαπανών και εγγυοδοσίας προς τις επιχειρήσεις, για να μπορέσει να στηριχτεί η οικονομία και να μην βρεθούμε σε μία παρατεταμένη ύφεση. «Το να έχουν οι εργαζόμενοι αγοραστική δύναμη την επόμενη μέρα, να μπορούν να καταναλώσουν, θα είναι πάρα πολύ κρίσιμο για να στηριχτούν και οι επιχειρήσεις, είναι ζήτημα συνολικής ισορροπίας της οικονομίας», εξήγησε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης