Εφιαλτική πρόβλεψη από το Imperial College London: O κορωνοϊός θα μπορούσε να σκοτώσει 40 εκατ. ανθρώπους

Εφιαλτική πρόβλεψη από το Imperial College London: O κορωνοϊός θα μπορούσε να σκοτώσει 40 εκατ. ανθρώπους
H πανδημία του κορωνοϊού θα μπορούσε να προκαλέσει τον θάνατο 40 εκατομμυρίων ανθρώπων εάν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, αναφέρει μελέτη του Ιmperial College του Λονδίνου
H πανδημία του κορωνοϊού θα μπορούσε να προκαλέσει τον θάνατο 40 εκατομμυρίων ανθρώπων εάν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, αναφέρει μελέτη του Ιmperial College του Λονδίνου.
Η υπόθεση αυτή βασίζεται σε μαθηματικές προσομοιώσεις, βασισμένες σε όσα ήταν γνωστά σε μια δεδομένη χρονική στιγμή για την ασθένεια Covid-19 (μεταδοτικότητα, θνησιμότητα κ.ά.) και για τον λόγο αυτό δεν αποτελεί «πρόβλεψη», υπογραμμίζουν οι ερευνητές.
Image
Αν υποτεθεί ότι δεν θα εφαρμοζόταν κανένα απολύτως μέτρο σε όλον τον κόσμο, οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι νεκροί θα έφταναν τα 40,6 εκατομμύρια.
Ο ιός θα πρόσβαλε 7 δισεκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού του πλανήτη (7,6 δισεκ.).
Image
Λαμβάνοντας στη συνέχεια υπόψη τους διάφορες μεταβλητές ανά περιοχή (γήρανση του πληθυσμού, εισόδημα, πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) προσομοίωσαν την αναμενόμενη μείωση του ποσοστού θνησιμότητας αναλόγως με την ταχύτητα λήψης μέτρων, όπως τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων, την απομόνωση των θετικών κρουσμάτων και την εφαρμογή της "κοινωνικής αποστασιοποίησης".
Image
Εφόσον ληφθούν μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας αρκετά νωρίς, η θνησιμότητα πέφτει στο 0,2 ανά 100.000 ανθρώπους την εβδομάδα.
Με βάση το μοντέλο αυτό επομένως, ο αριθμός των θανάτων παγκοσμίως θα μπορούσε να φτάσει το 1,85 εκατομμύριο και τα κρούσματα τα 470 εκατομμύρια.
Image
Αν τα μέτρα ληφθούν με καθυστέρηση και το ποσοστό θνησιμότητας φτάσει το 1,6 ανά 100.000 την εβδομάδα, τότε τα κρούσματα αυξάνονται στα 2,4 δισεκατομμύρια και οι νεκροί στα 10,45 εκατομμύρια.
Οι ερευνητές τονίζουν πάντως ότι η μελέτη τους δεν δίνει σαφείς απαντήσεις για την πιθανή εξέλιξη της επιδημίας και τις επιπτώσεις που θα έχουν τα μέτρα αναχαίτισης της εξάπλωσή στη.
Image
Σε κάθε περίπτωση «την παρούσα στιγμή δεν είναι δυνατόν να προβλέψουμε με βεβαιότητα τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων για μια συγκεκριμένη χώρα, ούτε την ακριβή θνησιμότητα» υπογράμμισαν.
Image
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως η πανδημία COVID-19 αποτελεί σήμερα μια σημαντική παγκόσμια απειλή για την υγεία, με 510.108 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 22.993 θανάτους.
Από την ήμερα που ξέσπασε στην Κίνα, η φονική νόσος γνωρίζει ταχύτατη εξάπλωση, με τουλάχιστον 182 χώρες από τις 202 να αναφέρουν έστω ένα κρούσμα.
Η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει ότι ο κορωνοϊός δύναται να γονατίσει τα εθνικά συστήματα υγείας, καθώς η ζήτηση για κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας και για αναπνευστήρες αυξάνεται ραγδαία.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS