Κορωνοϊός: Μεγάλη πτώση του ΑΕΠ της Σιγκαπούρης το α' τρίμηνο του 2020, άσχημος οιωνός για την παγκόσμια οικονομία

Κορωνοϊός: Μεγάλη πτώση του ΑΕΠ της Σιγκαπούρης το α' τρίμηνο του 2020, άσχημος οιωνός για την παγκόσμια οικονομία
Η συρρίκνωση του ΑΕΠ της Σιγκαπούρης κατά 2,2% αποτελεί το πρώτο ανησυχητικό δείγμα για την παγκόσμια οικονομία
Η συρρίκνωση του ΑΕΠ της Σιγκαπούρης κατά 2,2% αποτελεί το πρώτο ανησυχητικό δείγμα για την παγκόσμια οικονομία καθώς η χώρα που αποτελεί κόμβο των αερομεταφορών και εμπορικό σταυροδρόμι έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού.
Ανησυχητικό μήνυμα για την παγκόσμια οικονομία αποτελεί η συρρίκνωση του ΑΕΠ της Σιγκαπούρης κατά 2,2% σε ετήσια βάση ή κατά 10,6% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο εξαιτίας του αντίκτυπου της πανδημίας του κορονοϊού.
Επίδοση που είναι η χειρότερη μετά την κρίση του 2008 για αυτόν τον δείκτη-κλειδί στην Ασία, όπως καταδεικνύουν τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση της χώρας σήμερα.
Η Σιγκαπούρη χαρακτηρίζεται συχνά «καναρίνι στο ανθρακωρυχείο» διότι η οικονομία της είναι συνήθως η πρώτη που πλήττεται όταν ξεσπούν κρίσεις, αλλά επίσης και η πρώτη που ανακάμπτει. 
Η πόλη-κράτος, κόμβος των αερομεταφορών, εμπορικό σταυροδρόμι και χρηματοοικονομικό κέντρο-κλειδί στην Ασία, είναι ανάμεσα στους πρώτες που υποφέρουν ότι οι παγκόσμιες εμπορικές ανταλλαγές παραλύουν.
Ήδη δοκιμάστηκε εξαιτίας του αντίκτυπου του εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.
Το υπουργείο Εμπορίου, που έδωσε στη δημοσιότητα τα δεδομένα, αναθεώρησε ταυτόχρονα προς τα κάτω την εκτίμησή του για την πορεία του ΑΕΠ το σύνολο του 2020: πλέον προβλέπει συρρίκνωση, που θα κυμανθεί από το –1% ως το –4%, από ύφεση –0,5% ως ανάπτυξη +1,5% που προέβλεπε μέχρι τώρα.
Οι περιορισμοί της κίνησης και τα άλλα μέτρα με σκοπό να αποτραπεί η εξάπλωση του κορονοϊού, που επέβαλαν πολλές χώρες, καταφέρνουν βαρύ πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία, η οποία κινδυνεύει να βυθιστεί σε μακρά περίοδο ύφεσης, προειδοποιούν ειδικοί.Τα δεδομένα για το πρώτο τρίμηνο στη Σιγκαπούρη σηματοδοτούν τη χειρότερη συρρίκνωση από το 2009, όταν μαινόταν πλέον η παγκόσμια οικονομική κρίση και η νοτιοανατολική Ασία βίωνε οικονομική ύφεση.
Το υπουργείο επισήμανε τον «μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας» για τη σοβαρότητα και τη διάρκεια της πανδημίας, προειδοποιώντας ότι το επίπεδο του κινδύνου ενδέχεται να αυξηθεί κι άλλο.
Πάντως τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι προκαταρκτικά, οι αριθμοί ενδέχεται να μεταβληθούν όταν δημοσιοποιηθούν τα οριστικά.
Η Σιγκαπούρη έλαβε αυστηρά μέτρα για να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού, απαγορεύοντας την είσοδο σε αλλοδαπούς μη μόνιμους κατοίκους, ακόμη και σε εκείνους που απλώς επρόκειτο να μετεπιβιβαστούν σε άλλες πτήσεις, αυτή την εβδομάδα.
Στην πόλη-κράτος έχουν καταγραφεί 631 κρούσματα του κορονοϊού και δύο θάνατοι.
Την Τετάρτη η κυβέρνηση της χώρας παρουσίασε μια σειρά μέτρων ύψους 30 δισ. δολαρίων για την στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών απέναντι στον οικονομικό αντίκτυπο του κορονοϊού, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να εκταμιεύσει ένα σημαντικό ποσό από τα αποθεματικά για πρώτη φορά με την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS