Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Καραβίας (Eurobank) σε JP Morgan – Στα 1,8 δισ. η έκθεση στον τουρισμό, καμία αναβολή σε Cairo

tags :
Καραβίας (Eurobank) σε JP Morgan – Στα 1,8 δισ. η έκθεση στον τουρισμό, καμία αναβολή σε Cairo
Δεδομένης της κατάστασης γύρω από τον COVID-19, η διοίκηση της Eurobank θα παρέχει ενημέρωση για τους επιχειρησιακούς στόχους, μόλις αρχίσει να βελτιώνεται η ορατότητα
Τηλεδιάσκεψη με τον CEO, Φωκίωνα Καραβία, και τον CFO, Χάρη Κοκολογιάννη, της Eurobank είχε χτες, 26 Μαρτίου 2020, η JP Morgan Cazenove, όπου και αναλύθηκαν από τη διοίκηση της τράπεζας τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί από την κρίση του κορωνοϊού.
Στην παρουσίαση αυτών που ειπώθηκαν, με τίτλο "A virtual postcard from Athens: feedback from call with CEO and CFO" (Μια εικονική καρτ ποστάλ από την Αθήνα: συμπεράσματα από την επικοινωνία με τον CEO και CFO), η JP Morgan Cazenove διαπίσωσε ότι ο τόνος της διοίκησης της Eurobank ήταν προσεκτικός, δεδομένης της αβεβαιότητας γύρω από τον COVID-19.
Ωστόσο το μήνυμα ήταν σαφές, καθώς λαμβάνονται διάφορα μέτρα, που περιέχουν τις αρνητικές επιπτώσεις.
Σύμφωνα με την JP Morgan, η Eurobank έχει προβάδισμα, σε σχέση με τις άλλες ελληνικές τράπεζες, στην διαδικασία καθαρισμού των NPEs, με την τράπεζα να είναι σε ευνοϊκή θέση στο σημερινό ευμετάβλητο περιβάλλον της αγοράς.
Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να περιορίσει την εμφάνιση του ιού έχουν σοβαρά αποτελέσματα, όπως αντικατοπτρίζεται στο σχετικά περιορισμένο αριθμό μολύνσεων και θανάτων μέχρι στιγμής (2 θάνατοι ανά εκατομμύριο έναντι 87 στην Ισπανία ή 124 στην Ιταλία).
Ταυτόχρονα, η απότομη παύση της οικονομικής δραστηριότητας θα επηρεάσει τις προοπτικές ανάπτυξης, με την Τράπεζα της Ελλάδος να βλέπει τώρα την αύξηση του ΑΕΠ στο 0% το 2020 (από 2,8%).
Η διοίκηση της Eurobank τόνισαν τη σημασία του τουριστικού τομέα, ο οποίος συμβάλει το 10% του ΑΕΠ της χώρας και πιθανότατα θα είναι υπό υψηλή πίεση.
Παρ 'όλα αυτά, τα μαθήματα από τις προηγούμενες κρίσεις καθώς και τα αποθέματα που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια αναμένεται να παρέχουν κάποια άνεση.
Η διοίκηση σημείωσε ότι η συνολική έκθεση της Eurobank στον τομέα ανέρχεται σε 1,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 80% είναι μεγάλα ξενοδοχεία.
Η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων θα υποστεί κάποια πίεση, αλλά κάποια μέτρα από την κυβέρνηση θα παράσχουν κάποια υποστήριξη.
Ενώ η επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων είναι αναπόφευκτη, η Eurobank είναι μπροστά στην προσπάθεια μείωσης των NPEs, κάτι που σημαίνει ότι η τράπεζα έχει ένα σχετικό πλεονέκτημα σε σύγκριση με άλλες ελληνικές τράπεζες.
Επιπλέον, διάφορα μέτρα που η κυβέρνηση και ο τραπεζικός τομέας έχουν ανακοινώσει ότι αναμένεται να αποτελέσουν σημαντική στήριξη σε πολλές επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Είναι σημαντικό ότι τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί στοχεύουν στη διατήρηση της κουλτούρας των πληρωμών, εξ ου και ο κίνδυνος ενεργοποίησης ενός νέου κύματος στρατηγικών αθετήσεων να θεωρείται χαμηλός.
Η διοίκηση επισημαίνει επίσης ότι οι διακοπές πληρωμής δεν θα έχουν ορατό αντίκτυπο στο NII καθώς οι πληρωμές τόκων θα συνεχίσουν κανονικά.
Τα πανευρωπαϊκά μέτρα θα προσφέρουν επιπλέον στήριξη στην οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης απόφασης της ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα (12-15 δισ. ευρώ), η οποία οδήγησε σε ένα σημαντικό ράλι στις αποδόσεις των ομολόγων.
Αναφορικά με την πώληση του project Cairo και FPS, στο ερώτημα αν το σημερινό περιβάλλον θα μπορούσε να προκαλέσει διακοπή της διαδικασίας, η διοίκηση επιβεβαίωσε ότι η Eurobank δεν προβλέπει τέτοιο κίνδυνο, ενώ η ολοκλήρωση του σχεδίου μετασχηματισμού πλησιάζει.
Τέλος, η διοίκηση της Eurobank επισήμανε ότι θα ενημερώσει την καθοδήγηση που θα ακολουθήσει αργότερα μέσα στο έτος.
Δεδομένης της κατάστασης γύρω από τον COVID-19, η διοίκηση ελπίζει να παρέχει ενημέρωση για τους επιχειρησιακούς στόχους, μόλις αρχίσει να βελτιώνεται η ορατότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης