Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης για Έβρο: Διαλύθηκε ο πρόχειρος καταυλισμός – Η μάχη συνεχίζεται

Μητσοτάκης για Έβρο: Διαλύθηκε ο πρόχειρος καταυλισμός – Η μάχη συνεχίζεται
Καταφέραμε και εξασφαλίσαμε ένα πολύ σημαντικό κεκτημένο για λογαριασμό της χώρας και της Ευρώπης είπε ο κ.Μητσοτάκης
Η μάχη συνεχίζεται υποστήριξε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που έγινε νωρίτερα για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, ύστερα από την αποχώρηση των χιλιάδων μεταναστών που εδώ και εβδομάδες εξαπέλυαν επιθέσεις με πέτρες και χημικά κατά των ελληνικών δυνάμεων σε μια προσπάθεια να περάσουν στο ελληνικό έδαφος.
«Ήθελα να συζητήσουμε τις εξελίξεις στα σύνορα, όπου διαπιστώσαμε ότι ο πρόχειρος καταυλισμός, ο οποίος είχε δημιουργηθεί μετά το Σαββατοκύριακο της Καθαράς Δευτέρας, φαίνεται να έχει διαλυθεί και όσοι βρίσκονταν στα σύνορα του Έβρου να έχουν απομακρυνθεί από εκεί.
Θέλω, με την ευκαιρία αυτή, να συγχαρώ και πάλι την Ελληνική Αστυνομία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και όσους συνεισέφεραν σε αυτή την πολύ μεγάλη, επίπονη προσπάθεια να φυλάξουμε τα σύνορά μας όλο αυτό τον τελευταίο μήνα.
Ενδεχομένως να κλείνει ένα κεφάλαιο, αλλά η μάχη αυτή - μην έχετε καμία αμφιβολία - ότι συνεχίζεται.
Καταφέραμε και εξασφαλίσαμε ένα πολύ σημαντικό κεκτημένο για λογαριασμό της χώρας και για λογαριασμό της Ευρώπης.
Τη δυνατότητα και την αποτελεσματικότητα να φυλάμε τα σύνορά μας χερσαία και θαλάσσια.
Και το γεγονός ότι μπορεί τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες, μήνες να μην έχουμε αυτού του είδους τις αυξημένες πιέσεις, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχουμε εγκαθιδρύσει ένα μηχανισμό ανθρώπινο, τεχνολογικό, αλλά και σε επίπεδο φυσικών μέσων που να εξασφαλίζει ότι τα σύνορά μας ήταν, είναι και θα παραμείνουν απόλυτα προστατευμένα, έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς ξανά να εκβιάσει την Ευρώπη και την Ελλάδα, όπως κάποιοι επιχείρησαν να το κάνουν τον τελευταίο μήνα» ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, στην οποία συμμετείχαν ο υπ.Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδης, ο υπ.Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπ. Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφ.Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, ο υφ.Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, ο αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Κωνσταντίνου Φλώρος και ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη.
Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης επισημάνθηκε η ανάγκη να συνεχιστεί η ενίσχυση του φράχτη στον Έβρο το επόμενο διάστημα και να γίνει αναδιοργάνωση δυνάμεων δίχως να υπάρξει κανένας εφησυχασμό ενώ τονίστηκε επίσης, ότι πρέπει να δοθεί βάρος στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων και ότι είναι σημαντικό να υπάρχει τακτική ευρωπαϊκή παρουσία στον Έβρο και στα νησιά.

Παναγιωτόπουλος (υπ.Εθνικής Άμυνας): Παραμένει ίδια η διάταξη των ελληνικών δυνάμεων

Τη θέση ότι διαλύεται ο προσφυγικός καταυλισμός που είχε στήσει η Τουρκία στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο διατύπωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Παναγιωτόπουλος είπε πως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μετανάστες μεταφέρονται στο εσωτερικό της Τουρκίας αν και επεσήμανε πως η διάταξη των ελληνικών δυνάμεων παραμένει η ίδια.
Ο κ.Παναγιωτόπουλος είπε ότι θα μεταβεί ο ίδιος στην περιοχή προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση, τη στιγμή πάντως που από το υπουργείο Άμυνας διαμηνύεται πως η εξέλιξη αυτή δεν επηρεάζει το βαθμό αυξημένης επιφυλακής και φύλαξης των συνόρων.
Σημειώνεται ότι τα ξημερώματα, ξέσπασε μεγάλη φωτιά στην τουρκική πλευρά των συνόρων, η οποία έθεσε και πάλι σε κατάσταση συναγερμού τις ελληνικές Αρχές.
Όπως διαπιστώθηκε, η φωτιά αφορούσε το κάψιμο σκηνών και αντικειμένων που χρησιμοποιούσαν οι μετανάστες, οι οποίοι άρχισαν τα ξημερώματα να απομακρύνονται συντεταγμένα από τα σύνορα από στελέχη της τουρκικής στρατοχωροφυλακής.

Επιβεβαιώνει η Άγκυρα

Την εκκένωση της περιοχής του Έβρου από χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που παρέμεναν στην περιοχή της συνοριακής πύλης του Παζάρκουλε απέναντι από τις Καστανιές επιβεβαίωσε και η Άγκυρα.
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο είδησεων Anadolu, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού και των μέτρων που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία, η νομαρχία της Αδριανούπολης χρησιμοποιεί λεωφορεία για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε ξενώνες σε διάφορες πόλες της Τουρκίας όπου θα τεθούν σε καραντίνα.
Υπενθυμίζεται ότι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες είχαν μεταβεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα πριν από περίπου έναν μήνα κατόπιν της δήλωσης Erdogan ότι οι τουρκικές αρχές δεν θα εμποδίζουν κανέναν πρόσφυγα ή μετανάστη να προσπαθήσει να περάσει στην Ευρώπη.
Έκτοτε εξαπέλυαν συνεχείς επιθέσεις κατά των ελληνικών δυνάμεων με πέτρες και χημικά σε μια προσπάθεια να σπάσουν το "τείχος" και να περάσουν στο ελληνικό έδαφος.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, τα πρώτα 15 λεωφορεία με περίπου 1.000 άτομα ξεκίνησαν χθες από την Αδριανούπολη και έφτασαν σήμερα Παρασκευή 27/3 στον κεντρικό σταθμό υπεραστικών λεωφορείων στο Εσενλέρ της Κωνσταντινούπολης, όπου θα κατανεμηθούν σε διάφορους κρατικούς ξενώνες και θα παραμείνουν σε καραντίνα.
Κάποιοι άλλοι θα σταλούν σε άλλες τουρκικές πόλεις, όπως οι Μαλάτια και Κιουτάχεια ενώ όπως αναφέρεται στην περιοχή του Παζάρκουλε παραμένουν περίπου 3.000 άτομα, τα οποία και αναμένεται να μεταφερθούν με τον ίδιο τρόπο προς διάφορα σημεία που θα επιλέξουν οι τουρκικές αρχές.
Ένα δεύτερο κομβόι λεωφορείων αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα σήμερα προς Κωνσταντινούπολη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης