Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κορωνοϊός - Λατ. Αμερική: Πάνω από 10.000 τα κρούσματα - Βραζιλία: Αναστέλλει τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος

Κορωνοϊός - Λατ. Αμερική: Πάνω από 10.000 τα κρούσματα - Βραζιλία: Αναστέλλει τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος
Οι χώρες που πλήττονται περισσότερο από τον κορωνοϊό, είναι η Βραζιλία (2.915 κρούσματα, από τα οποία 77 θάνατοι, ο Ισημερινός (1.382 κρούσματα, 34 θάνατοι) και η Χιλή (1.306 κρούσματα, τέσσερις θάνατοι)
Η Λατινική Αμερική μετρά μέχρι σήμερα 27 Μαρτίου, 10.056 επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid-19, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει των επίσημων στοιχείων των κυβερνήσεων και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας
Ο αριθμός των θανάτων ανέρχεται πλέον σε 181.
Οι χώρες που πλήττονται περισσότερο είναι η Βραζιλία (2.915 κρούσματα, από τα οποία 77 θάνατοι, ο Ισημερινός (1.382 κρούσματα, 34 θάνατοι) και η Χιλή (1.306 κρούσματα, τέσσερις θάνατοι).
Το πρώτο κρούσμα στη Λατινική Αμερική καταγράφηκε στις 26 Φεβρουαρίου στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας.
 
Βραζιλία
Εν τω μεταξύ η Βραζιλία ανακοίνωσε σήμερα πως θα μειώσει τους ελέγχους και την προστασία του περιβάλλοντος, λόγω των κινδύνων μετάδοσης του κορωνοϊού.
Αυτό σημαίνει πως θα αναστείλει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση των εγκληματικών ενεργειών κατά του περιβάλλοντος στη διάρκεια που βρίσκεται σε έξαρση η πανδημία του κορωνοϊού, παρά τις ανησυχίες πως η μειωμένη προστασία θα φέρει την ασυδοσία της παράνομης υλοτόμησης στο ζενίθ της, όπως προκύπτει από δηλώσεις στελεχών της σχετικής υπηρεσίας προστασίας Ibama στο πρακτορείο Reuters.
Ο διευθυντής της περιβαλλοντικής προστασίας της Ibama Olivandi Azevedo δήλωσε πως η επιδημία δεν του αφήνει άλλο περιθώριο, παρά να στείλει λιγότερους ελεγκτές στο πεδίο, καθώς το ένα τρίτο τους είναι ηλικίας άνω των 60 ετών, γεγονός που τους καθιστά περισσότερο ευάλωτους στον κορωνοϊό.
Η Ibama, λόγω των κυβερνητικών περικοπών, δεν έχει προβεί σε προσλήψεις προσωπικού επί πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα να καταγράφεται γήρανση του δυναμικού της.
Άλλες πηγές από την Ibama δηλώνουν πως κι οι ίδιοι οι υπάλληλοί της ανησυχούν ιδιαίτερα και για τους κινδύνους στη δική τους υγεία, αλλά και τον κίνδυνο να μεταδώσουν τον κορωνοϊό στις αγροτικές περιοχές που θα δραστηριοποιηθούν.
Ειδικοί στην καταστροφή των δασών τονίζουν πως ναι μεν η υγεία των λειτουργών θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα, όμως η πολιτική αυτή ενδέχεται να αποβεί καταστροφική για το περιβάλλον.
Οι επιπλέον φόβοι για περιβαλλοντική καταστροφή διατυπώνονται στη συνέχεια της καλπάζουσας αποψίλωσης και των καταστροφικών πυρκαγιών που κατάπιαν μεγάλο μέρος του τροπικού δάσους της Αμαζονίας το 2019.
Γεγονότα που δυνάμωσαν την κατακραυγή για την πολιτική του προέδρου Jair Bolsonaro για επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις, που κατά πολλούς ενθαρρύνει την παράνομη υλοτομεία, την καταπάτηση γαιών και την επιθετική επέκταση των καλλιεργειών εις βάρος του περιβάλλοντος.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Bolsonaro περιέλαβε στο διάταγμά του για τις ζωτικής σημασίας υπηρεσίες που θα πρέπει να παραμείνουν ανοικτές επί πανδημίας κορωνοϊού και την προστασία του περιβάλλοντος, επιτρέποντας στην Ibama να στέλνει προσωπικό για ελέγχους.
Όμως ο Azevedo τόνισε πως ακόμη κι υπηρεσίες, όπως η δημόσια υγεία κι η αστυνομία, θα χρειασθεί να μειώσουν τη λειτουργία τους για να προστατεύσουν το ευάλωτο στις συνθήκες μόλυνσης προσωπικό τους.
Όπως πρόσθεσε, προτεραιότητα θα δοθεί στις πιο σημαντικές επιχειρήσεις, ενώ σε άλλες περιοχές θα χρειασθεί να μειωθούν: «δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση στην προστασία του Αμαζονίου», τόνισε ο Azevedo, προβλέποντας ότι σε ορισμένες ζώνες του τροπικού δάσους μπορεί ακόμη να δουν μείωση της αποψίλωσής τους.
Η Ibama ανακοίνωσε πως η πανδημία δημιουργεί και επιμελητειακά προβλήματα, καθώς πολλά ξενοδοχεία και εστιατόρια, για την ενδιαίτηση του προσωπικού της, κλείνουν, ενώ μαζικά ακυρώνονται και οι εσωτερικές πτήσεις.
Ο Azevedo πρόσθεσε πως ενώ κάποιοι από τους άνδρες του προτιμούν το αεροσκάφος, η υπηρεσία θέτει στη διάθεσή τους οχήματα και δίνει προτεραιότητα στις χερσαίες μεταφορές ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος της μετάδοσης.
Όμως άλλες πηγές τονίζουν πως οι υπάλληλοι είναι αναγκασμένοι να οδηγούν επί μέρες στην αχανή χώρα έως ότου φθάσουν στον προορισμό τους.
Οι ερευνητές συμφωνούν πως οι μειωμένοι έλεγχοι ευνοούν την άνοδο της παράνομης υλοτομίας και της αποψίλωσης.
Ωστόσο, η μεγάλη ύφεση που προξενεί η πανδημία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας και σε πτώση των τιμών της παράνομα αποκτηθείσας ξυλείας και των αποψιλωμένων γαιών.
Η αποψίλωση του δάσους ήδη ήταν αυξημένη στο διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου κατά 71% εν σχέσει με το αντίστοιχο του περασμένου χρόνου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ οι ερευνητές αναμένουν και τη δημοσίευση των στοιχείων Μαρτίου-Απριλίου.
Όπως τονίζει ο Paolo Barreto, της ΜΚΟ Imazon, είναι άδηλο το να προβλεφθεί η αντίδραση των κερδοσκόπων.
Οι τιμές των προϊόντων παραμένουν ψηλές και η πτώση του βραζιλιάνικου ρεάλ υποδεικνύει πως τα κέρδη των αγροτών θα είναι υψηλότερα, λόγω και των εξαγωγών.
Επίσης η ζήτηση για αγροτική γη παραμένει υψηλή και η παράνομη δασική αποψίλωση και πώληση αγροτεμαχίων είναι ενδημική στον κύκλο της κερδοσκοπίας.
Όπως προσθέτει ο ίδιος, οι εγκληματίες ίσως να συνεχίσουν να αποψιλώνουν με την ελπίδα ότι δεν θα τιμωρηθούν και εν συνεχεία θα κρατήσουν τις εκτάσεις έως ότου να μπορέσουν να τις πωλήσουν.
«Εκτίμησή μου είναι πως η δασική αποψίλωση δεν πρόκειται να μειωθεί», υπερθεματίζει κι ο Carlos Nobre, ειδικός στα συστήματα εδάφους στο Πανεπιστήμιο του Σάου Πάουλο.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης