Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Ισχυρές πιέσεις για την πλειονότητα των μετοχών

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Ισχυρές πιέσεις για την πλειονότητα των μετοχών
ΑΓΟΡΕΣ: Δυνατή πτώση σήμερα αφού η Σύνοδος Κορυφής δε κατάφερε να συμφωνήσει για το ευρωομόλογο. Το ΧΑ ακολούθησε την πορεία των ξένων αγορών. Σε εβδομαδιαία βάση έχουμε απώλειες 0,77%. Αν είχαμε ανοικτές πωλήσεις ίσως να πηγαίναμε αρκετά πιο κάτω. Αρκετές μετοχές βρέθηκαν να έχουν μεγάλους πωλητές. Η τάση θα συνεχίσει να έρχεται από τις αγορές του εξωτερικού.

Θα σταθούμε σε κάποιες κινήσεις που μας δείχνουν ότι ίσως και το τονίζουμε το ίσως, οι επενδυτές αφού έχουν ζήσει όλο αυτό το κύμα πωλήσεων και την κατάρρευση των τιμών των μετοχών, στρέφονται τώρα σε αυτές που προσφέρουν ασφάλεια. Είδαμε δηλαδή κάποιες τοποθετήσεις σε εταιρείες αδάνειστές και αυτό είναι που τονίζουμε και εμείς το τελευταίο διάστημα. Αυτές προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια.

Ο βασικός λόγος ανησυχίας πλέον είναι πόσο θα κρατήσει η καραντίνα και πόσο θα στοιχίσει στην οικονομία και τις επιχειρήσεις. Σε όλο τον κόσμο το ίδιο βέβαια ισχύει. Οι αδάνειστες έχουν ένα προβάδισμα. Και εννοούμε αυτές που δεν έχουν δάνεια, όχι αυτές που μας λένε έχουμε ρευστότητα γιατί δεν έχουμε χρησιμοποιήσει δάνεια, ή έχουμε γραμμές ανοικτές κ.α.

ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ: Επειδή και στο παρελθόν έχουμε ζήσει τη μηδενική ρευστότητα των τραπεζών και την αδυναμία να χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις, όσες λένε ότι έχουν ανοικτές γραμμές, είμαστε λίγο επιφυλακτικοί. Αυτά αλλάζουν από μέρα σε μέρα. Σήμερα σε δανείζουν με 1% και αύριο με 5%. Έχει γίνει στο πρόσφατο παρελθόν μην το ξεχνάμε. Τη μία σου δίνουν όσα θέλεις και την άλλη τα απαιτούν όλα.

Άρα αυτές που δεν έχουν δάνεια είναι σε καλύτερη μοίρα. Δεν ανησυχούν μήπως τους ανεβάσουν τα επιτόκια, όταν τελειώσει όλο αυτό, δεν ανησυχούν για αναχρηματοδότηση κ.α. Οι άλλες θα πρέπει να δουν αν μπορούν να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους.

Επίσης παίζει ρόλο και η σχέση ρευστότητας, με αριθμό εργαζομένων και επιχειρηματικού μοντέλου. Θα επιστρέψουμε στο θέμα τη Δευτέρα παρουσιάζοντας ξανά αναλυτικά τις αδάνειστες και την πορεία τους φέτος στο ταμπλό του ΧΑ.

ΜΕΤΟΧΕΣ: Σήμερα ξεχώρισε η ΕΧΑΕ και η ΕΥΔΑΠ κατά την άποψή μας. Οι μετοχές είχαν αγοραστές και ειδικά η ΕΧΑΕ έφτασε σε όγκο το 1% του συνόλου των μετοχών και μάλιστα οι αγοραστές αγόραζαν πάνω από τα 3,40 ευρώ για μεγάλο διάστημα. Και η ΕΥΔΑΠ πήγε αρκετά καλά έστω και αν το κλείσιμο την αδικεί.

ΕΧΑΕ: Στα 3,4350 ευρώ με άνοδο 3,15% και υψηλό όγκο 585 χιλ. τεμάχια. Χαμηλό στα 3,18 ευρώ και υψηλό στα 3,47 ευρώ. Αποτίμηση 207 εκατ. ευρώ. Τη Δευτέρα δημοσιεύει αποτελέσματα χρήσης 2019.

ΕΥΔΑΠ: Στα 6,71 ευρώ με απώλειες 0,30% και καλό όγκο 119 χιλ. τεμάχια. Αποτίμηση 714 εκατ. ευρώ. Έχει βγάλει καλή αντίδραση από τα χαμηλά και σήμερα την κράτησε.

JUMBO: Μία ανοικτή εντολή λίγα δευτερόλεπτα πριν τις τελικές δημοπρασίες την πήγε στα 12,50 ευρώ αν και έπαιζε την περισσότερη ώρα στα 12,10 ευρώ και εκεί ο αγοραστής ήταν μεγάλος.

Τελικά έκλεισε στα 12,10 ευρώ με όγκο 226 χιλ. τεμάχια και δυνατούς αγοραστές στην τιμή κλεισίματος. Αποτίμηση 1,64 δισ. ευρώ.

ΔΕΗ: Υποχώρησε αφού έχει δώσει και μεγάλη κίνηση από τα χαμηλά. Στα 2,20 ευρώ και στο -8,33%. Η εισηγμένη ευνοείται από τη μείωση των τιμών του πετρελαίου αλλά και από τη μείωση εκπομπών ρύπων.

Έχει όμως τη δυνατότητα να αγοράσει και να κλειδώσει την τιμή; Να στοκάρει δηλαδή παραπάνω από αυτά που χρειάζεται για τους επόμενους μήνες; Σίγουρα πάντως δεν είναι στη θέση άλλων αν και έχει υψηλό χρέος.

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΕΣ ΑΠΟΤΙΜΗΣΕΙΣ: Τώρα βέβαια φτάνουμε δυνατά σε αυτό το σημείο. Η Autohellas αποτιμάται 199 εκατ. ευρώ και ο ΟΛΘ 205 εκατ. ευρώ. Η ΕΧΑΕ είναι στα 207,2 εκατ. ευρώ. Η ΕΥΑΘ είναι στα 131 εκατ. ευρώ και η Ελλάκτωρ στα 125 εκατ. ευρώ. Η BriQ στα 60 εκατ. ευρώ και η Νίκας στα 59 εκατ. ευρώ.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Επειδή αρκετοί μας ρωτάτε, πραγματικά δε ξέρουμε τι θα γίνει, με τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί. Όλα είναι ανοικτά. Το θέμα είναι πόσο το θέλει ο Σαββίδης και το Πόρτο Καρράς. Πάντως η αποτίμηση των 60 εκατ. ευρώ είναι εξαιρετικά χαμηλή και αποκλείεται να πουληθεί μόνο τόσο. Αλλά πλέον υπάρχουν άλλα δεδομένα σε όλο το ταμπλό.

ΕΛΤΟΝ: Με μικρό όγκο αλλά πήρε το θετικό κλείσιμο. Νίκη είναι και αυτή. Στα 1,33 ευρώ και στο 4,72% με 2,501 τεμάχια. Αποτίμηση 35,5 εκατ. ευρώ.

ΕΚΤΕΡ: Και εδώ νίκη. Στα 0,76 ευρώ και στο +1,06% με όγκο 14 χιλ. τεμάχια.

ΚΛΜ: Λίγη ντροπή βρε παιδιά! Στα 0,3710 ευρώ και στο -11,67% με όγκο 41 χιλ. τεμάχια. Αποτίμηση 15 εκατ. ευρώ.

Καλό Σαββατοκύριακο

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com  
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης