Τελευταία Νέα
Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Καθολική πρόσβαση σε βασικά αγαθά την περίοδο της πανδημίας

tags :
ΣΥΡΙΖΑ: Καθολική πρόσβαση σε βασικά αγαθά την περίοδο της πανδημίας
ΣΥΡΙΖΑ: Καθολική πρόσβαση σε βασικά αγαθά την περίοδο της πανδημίας
ΣΥΡΙΖΑ: Καθολική πρόσβαση σε βασικά αγαθά την περίοδο της πανδημίας

Με την κατάθεση Ερώτησης και Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων, πενήντα εννιά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από την κυβέρνηση να διασφαλίσει την πρόσβαση όλων των πολιτών στα βασικά αγαθά του νερού και της ενέργειας, κατά τη διάρκεια της κρίσης λόγω κορωνοϊού, και προτείνουν τα κάτωθι μέτρα:
1. Καμία διακοπή παροχής φυσικού αερίου, ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, για ένα 6μηνο ή όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.
2. Καμία αύξηση στα τιμολόγια ύδρευσης-αποχέτευσης, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, μέχρι το τέλος του 2020, μέτρο που πρέπει να αφορά όλους τους παρόχους.
3. Παράταση εξόφλησης λογαριασμών ύδρευσης-αποχέτευσης, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού για 6 μήνες.
4. Διερεύνηση της δυνατότητας κάλυψης του κόστους ύδρευσης-αποχέτευσης, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, από την πολιτεία, για την περίοδο της πανδημίας, βάσει κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων που θα περιλαμβάνει ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και επιχειρήσεις ή εργαζόμενους που έχασαν ή σταμάτησαν την εργασία τους.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι η διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης, και ιδιαίτερα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, στα βασικά αγαθά του νερού και της ενέργειας, είναι ευθύνη της πολιτείας, ως απαραίτητο συστατικό των δράσεων που υλοποιούμε ως κοινωνία για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν ότι το κάλεσμα του κ. Χατζηδάκη προς τον ιδιωτικό τομέα για «δράσεις εταιρικής ευθύνης» και τα μέτρα διευκόλυνσης που ανακοίνωσε η ΔΕΗ δεν αρκούν, όταν η εργασία και ο μισθός εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων αμφισβητείται, καθώς χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν κλείσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες ενώ οι μεσο-μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κρίσης αναμένεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα. Επισημαίνουν ακόμη, ότι στην Ελλάδα παρατηρείται αδιανόητη αδράνεια, ατολμία και καθυστέρηση εκ μέρους του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της κυβέρνησης, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ληφθεί ήδη αντίστοιχες αποφάσεις και μέτρα, εκτός των δημοσιονομικών περιορισμών. Αναρωτιούνται πώς οι άνθρωποι που έχασαν τη δουλειά θα παραμείνουν στο σπίτι τους, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης