Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στους 38 οι νεκροί, 1.156 τα κρούσματα στην Ελλάδα από τον κορωνοϊό - Παρατείνεται έως 11/4 το «λουκέτο» στα καταστήματα, καραντίνα έως 10 ή 31/5

Στους 38 οι νεκροί, 1.156 τα κρούσματα στην Ελλάδα από τον κορωνοϊό - Παρατείνεται έως 11/4 το «λουκέτο» στα καταστήματα, καραντίνα έως 10 ή 31/5
Κορωνοϊός: Οι επόμενες 2-4 εβδομάδες είναι κρισιμότατες - Σε απόλυτη καραντίνα 6.687 πολίτες
(upd12)  Έξι επιπλέον άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας από τον κορωνοϊό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από τη νόσο σε 38.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για την πανδημία του κορονοϊού, Σωτήρη Τσιόδρα, το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 95 νέα κρούσματα της νόσου, με το σύνολο των κρουσμάτων από τον κορωνοϊό στη χώρα μας να ανέρχεται πλέον στα 1.156.
Τα περισσότερα από τα κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική.
Ανακοίνωσε επίσης ότι 69 είναι διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Τα 56 έτη είναι η μέση ηλικία όλων όσοι είναι διασωληνωμένοι τόνισε ο κ, Τσιόδρας υπογραμμίζοντας πως στο 47% ανέρχεται η θνητότητα στις ΜΕΘ από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τα στοιχεία μελετών.
Συνολικά, έχουν διενεργηθεί περισσότεροι από 15.000 εργαστηριακοί έλεγχοι
Σύμφωνα με τον κ.Τσιόδρα, κρούσμα κορωνοϊού εντοπίστηκε και σε δομή αστέγων.
Ο ασθενής νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση στο νοσοκομείο, ενώ εξετάστηκαν και οι 130 διαμένοντες στη δομή.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας επέστησε την προσοχή για τη χλωροκίνη, καθώς όπως είπε σχετίζεται με πολλές παρενέργειες όπως η επιληψία, ακόμη και το κώμα ή και ο θάνατος.
Οποιαδήποτε χρήση της χλωροκίνης θα πρέπει να γίνεται απαραίτητα με επίβλεψη ιατρού, συνέχισε ο κ. Τσιόδρας, υπερτονίζοντας πως επί του παρόντος δεν υπάρχει μαγικό φάρμακο.

Ο πρώτος θάνατος στη Λέσβο

Ο πρώτος θάνατος από τον κορονοϊό στη Λέσβο έγινε γνωστός το βράδυ της Κυριακής (29/3/2020).
Πρόκειται για μια 76χρονη γυναίκα που είχε εισαχθεί για νοσηλεία το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης (27/3) με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.
Η γυναίκα είχε εκδηλώσει πνευμονία ενώ, το απόγευμα του Σαββάτου (28/3), πιστοποιήθηκε ότι έπασχε από COVID 19.
Ας σημειωθεί ότι η κόρη της 76χρονης η οποία με συμπτώματα γρίπης παραμένει απομονωμένη με το παιδί της στο σπίτι στο χωριό όπου διέμενε με τη μητέρα της, ανήκει στο νοσηλευτικό προσωπικό των Κέντρων Υγείας Καλλονής και Πολυχνίτου.
Την Κυριακή τα Κέντρα Υγείας παρέμειναν κλειστά και απολυμάνθηκαν.
Τόσο από την κόρη της 76χρονης όσο και από το παιδί της έχουν ληφθεί δείγματα, τα δε αποτελέσματα αναμένονται από το Ινστιτούτο Παστέρ.

Παρατείνεται μέχρι τις 11 Απριλίου η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων

Παρατείνεται έως και τις 11 Απριλίου η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων σε ολόκληρη την επικράτεια, είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. O κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε πως η απόφαση αφορά στα καταστήματα που είναι ήδη κλειστά και μόνο σε αυτά.Επίσης, παρατείνονται έως τις 11 Απριλίου τα προσωρινά περιοριστικά μέτρα στους χώρους λατρείας.Αποφασίστηκε επίσης, όπως είπε, να παραταθεί η καραντίνα στα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγασιά ακόμα μια εβδομάδα για προκλητικούς λόγους. Επισήμανε ότι τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα και ότι δύσκολα είναι μπροστά μας και πως συνεχίζουμε την προσπάθεια με επιμονή.
Η προηγούμενη απόφαση ήταν για το χρονικό διάστημα από 14/3/2020 έως και 27/3/2020, ενώ η κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) που εκδόθηκε από τους υπουργούς Ανάπτυξης, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας, Υγείας, Πολιτισμού, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ αναφέρει ότι το μέτρο παρατείνεται και μέσα στον Απρίλη.
Συγκεκριμένα, η απόφαση αναφέρεται στην επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων και άλλων χώρων συνάθροισης κοινού, στο σύνολο της Επικράτειας, για το χρονικό διάστημα από 28/3/2020 έως και 11/4/2020.

Η 10η Μαΐου «ορόσημο» για την άρση των περιοριστικών μέτρων

Για τις 10η Μαΐου μεταφέρεται η σταδιακή άρση των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοιού εάν οι υφιστάμενοι περιορισμοί τηρηθούν απαρεγκλίτως από τους πολίτες και αποτραπεί η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων.
Αυτό εκτιμούν οι ειδικοί επιστήμονες και η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, η οποία αναφέρει ότι οι εξελίξεις στο μέτωπο της ανάσχεσης του κορωνοιού είναι θετικές, η άρση των μέτρων θα υλοποιηθεί σταδιακά.
Σε πρώτη φάση θα επιτραπεί εκ νέου η κυκλοφορία, εν συνεχεία θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία και τα καταστήματα και τέλος θα επαναλειτουργήσουν οι αεροπορικές πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού.
Εκτιμάται ότι η άρση των μέτρων θα ακολουθήσει το ίδιο μοντέλο με τα capital controls, αφού η πλήρης και ταυτόχρονη κατάργησή τους μπορεί να οδηγήσει σε αναζωπύρωση του προβλήματος.
Κατά τις ίδιες πηγές, αυτό αποτελεί το θετικό σενάριο όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο περεταίρω συνέχισής τους εάν υπάρξουν δυσμενείς συνέπειες ως τότε.
 
Πιθανό το κλείσιμο των αεροδρομίων σε «ύστερη φάση»
 
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να σφραγιστούν όλα τα αεροδρόμια της χώρας ως μέτρο ανάσχεσης του κορωνοϊού άφησε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση μεριμνά για τον επαναπατρισμό Ελλήνων μόνο για λόγους υγείας ή έλλειψης στέγης σε χώρες του εξωτερικού, καθώς όπως υπογράμμισε το σύστημα έχει ήδη επιβαρυνθεί σημαντικά από την καραντίνα όσων φρόντισαν ήδη να επιστρέψουν και τη διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών τους, είπε ο κ. Γεραπετρίτης μιλώντας στην  τηλεόραση του ΣΚΑΙ.
«Σε μία ύστερη φάση κι αυτό είναι ανοιχτό (σ.σ. κλείσιμο όλων των αεροδρομίων).
Ήδη υπάρχει απαγόρευση πτήσεων από χώρες με υψηλούς δείκτες κρουσμάτων, όμως έρχονται ακόμα πτήσεις.
Ήδη 6.500 άτομα προερχόμενα από το εξωτερικό είναι σε καραντίνα.
Αυτό επιβαρύνει το σύστημα, επειδή γίνεται μία πολύ σοβαρή δουλειά και στο κομμάτι της αστυνόμευσης, της επιτήρησης και ιχνηλάτησης για να περιορίζονται κι όσοι έρχονται σε επαφή μαζί του.
Είναι μια επιβάρυνση που δεν μπορούμε να επωμιστούμε απολύτως.
Γι’ αυτό είπαμε ότι θα δεχτούμε επιστροφές μόνο για λόγους υγείας ή αν δεν υπάρχει στέγη. Άνθρωποι που δεν έχουν λόγο να έρθουν τώρα στην Ελλάδα δεν θα έρθουν», επισήμανε  ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Εξαιρετικά κρίσιμες είναι οι επόμενες δύο εβδομάδες

Εξαιρετικά κρίσιμες είναι οι επόμενες δύο εβδομάδες για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα καθώς το διάστημα αυτό θα κριθεί αφενός σε τι σημείο βρίσκεται η χώρα όσον αφορά τη διασπορά του ιού καθώς και το εάν το σύστημα υγείας θα καταφέρει να ανταπεξέλθει στην πίεση των περαστικών και αφετέρου τι θα πρέπει να περιμένουμε σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα και την επιβολή καραντίνας.
Κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για τον αριθμό των νεκρών και των κρουσμάτων, ο κ.Τσιόδρας άφησε να εννοηθεί, μάλλον το προφανές.
Ότι δηλαδή, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην παραταθούν τα περιοριστικά μέτρα για τις επόμενες εβδομάδες.
Η τοποθέτηση του ότι στην Κίνα τα μέτρα απαγόρευσης διήρκεσαν δέκα με δώδεκα εβδομάδες και η επισήμανση ότι αν αρθούν αυτά τα μέτρα, θα χάσουμε τη μέχρι σήμερα ικανοποιητική πορεία της επιδημίας και θα γίνουμε Ιταλία, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες.
Η καραντίνα θα διαρκέσει τουλάχιστον έως και την περίοδο του Πάσχα καθώς είναι προφανές πως η κυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση να επιτραπούν ελεύθερα οι μετακινήσεις από τα αστικά κέντρα προς την ύπαιθρο.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το καλύτερο σενάριο για την κυβέρνηση – και κατ’επέκταση για την χώρα – θα ήταν τις επόμενες εβδομάδες και έως τα μέσα Μαΐου να περιοριστεί όσο το δυνατόν η διασπορά της νόσου, έτσι ώστε από τα τέλη του ίδιου μήνα να αρχίσει η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων που σε συνδυασμό και με την άνοδο της θερμοκρασίας, θα μπορούσε να επαναφέρει την κανονικότητα ή μέρος αυτής στην ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Η λειτουργία των super market - Εξετάζονται νέα μέτρα

Tα σούπερ μάρκετ τις καθημερινές  λειτουργούν από τις 07:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ  και τα Σάββατα από τις 07:00 έως τις 20:00.
Η αιτία για την αλλαγή στο ωράριο των σούπερ μάρκετ είναι η ομαλοποίηση της καταναλωτικής κίνησης και η μειωμένη προσέλευση.
Παράλληλα η κυβέρνηση διαμηνύει με κατηγορηματικό τρόπο πως υπάρχει επάρκεια προϊόντων, και οι όποιες ελλείψεις στα αντισηπτικά, σύντομα θα καλυφθούν.
Στο μεταξύ, νέα μέτρα εξετάζονται για τα σούπερ μάρκετ.
Ο  υπουργός Ανάπτυξης, Άδ. Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Οpen το Σάββατο 28/3 ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή λαϊκές αγορές και σούπερ μάρκετ λειτουργούν ικανοποιητικά, δεν υπάρχει συνωστισμός.
Στη Δανία εφαρμόζουν ένα διαφορετικό μέτρο.
Κάνουν μονόδρομους τους διαδρόμους των σούπερ μάρκετ ώστε να αποφευχθεί η διασταύρωση των πελατών κι αυτό είναι ένα θέμα το οποίο εξετάζουμε.
Ψάχνουμε νέες ιδέες αλλά είμαστε υπερήφανοι διότι η αγορά μας λειτουργεί καλά».

Περιορισμοί στις συναλλαγές με τις τράπεζες


Οι τράπεζες μέλη της ΕΕΤ, εντείνουν ακόμη περισσότερο τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των συναλλασσομένων, μετά την επιβολή του μέτρου του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.
Για το λόγο αυτό, όπως ανακοίνωσε η  Ελληνική Ένωση Τραπεζών, από την Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020 δεν  πραγματοποιούνται στα καταστήματα, με φυσική παρουσία, οι ακόλουθες συναλλαγές.:
1. Αναλήψεις μετρητών έως 400 ευρώ πραγματοποιούνται αποκλειστικά με τη χρήση της χρεωστικής κάρτας, στα ΑΤΜ.
2. Καταθέσεις μετρητών έως 1.000 ευρώ πραγματοποιούνται στα ΑΤΜ με τη χρήση χρεωστικής κάρτας.
3. Οι πληρωμές λογαριασμών τρίτων (δημόσιο, ενέργεια, ύδρευση, τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση, ασφάλειες, κ.λπ) εξοφλούνται μέσω internet / mobile banking ή στα ΑΤΜ και στα Κέντρα Αυτόματων Συναλλαγών (APS).
Στο Δίκτυο Καταστημάτων δεν θα εξυπηρετούνται πληρωμές λογαριασμών με χρήση μετρητών στο ταμείο.
4. Η ενημέρωση λογαριασμών (κινήσεων και υπολοίπων) πραγματοποιείται μέσω internet / mobile banking ή στα ΑΤΜ. Ενημερώσεις βιβλιαρίων ταμιευτηρίου δεν θα γίνονται στο Δίκτυο Καταστημάτων.
Η ΕΕΤ συστήνει στους πολίτες για την καλύτερη εξυπηρέτηση τους να αξιοποιήσουν τη χρεωστική κάρτα της τράπεζάς τους και τους κωδικούς πρόσβασης στην ηλεκτρονική τραπεζική της Τράπεζας συνεργασίας τους» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά

Βάσει των όσων έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, ανοιχτά είναι τα εξής καταστήματα:
-    Λιανικό εμπόριο τροφίμων: σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία και κάβες
-     Φαρμακεία, καταστήματα αναπηρικών και ορθοπεδικών ειδών, αλλά και καταστήματα ιατρικών και βιομηχανικών αερίων και μηχανημάτων
-    Επιχειρήσεις διανομής προϊόντων (delivery) και παροχής προϊόντων σε πακέτο (take away).
-    Πρατήρια υγρών καυσίμων
-    Συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών (ανοιχτά και τα συνεργεία που λειτουργούν εντός αντιπροσωπειών λιανικής και after sales)
-    Καταστήματα εμπορίας και επισκευής ποδηλάτων
-    Περίπτερα, μίνι μάρκετ ή καταστήματα πώλησης ψιλικών
-    Καθαριστήρια
-    Επιχειρήσεις παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και κούριερ
-    Καταστήματα πώλησης και διατροφής ζώων συντροφιάς (pet shops), ζωοτροφών ή κτηνιατρικών φαρμάκων
-    Καταστήματα εμπορίας φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων ή υλικών
-    Γραφεία τελετών (κηδειών)
-    Εμπορικά καταστήματα εντός των λιμανιών και των αεροδρομίων όλης της χώρας
-    Καταστήματα εταιριών παροχής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.
Σημειώνεται ότι ανοιχτά, αλλά με περιορισμούς στην προσέλευση είναι επίσης τα καταστήματα οπτικών και καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, καθώς η εξυπηρέτηση των πελατών γίνεται μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους καταστηματάρχες, τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, με επιτρεπόμενη εξυπηρέτηση των πολιτών μόνο για υπηρεσίες: πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών, καθώς και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον (e-shop) καθώς και εταιρείες τηλεφωνικής ενημέρωσης, call centers, με ειδική πρόβλεψη για την ανά δύο μέτρα λειτουργία των θέσεων εργασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης