Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κορωνοϊός: Άνω των 100.000 τα κρούσματα στις ΗΠΑ – Προσφυγή του λόμπι των όπλων στη δικαιοσύνη ενάντια του κλεισίματος των οπλοπωλείων

Κορωνοϊός: Άνω των 100.000 τα κρούσματα στις ΗΠΑ – Προσφυγή του λόμπι των όπλων στη δικαιοσύνη ενάντια του κλεισίματος των οπλοπωλείων
Σε 104.839 ανέρχονται τα κρούσματα στις ΗΠΑ
Ξεπέρασαν το φράγμα των 100.000 τα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 στις ΗΠΑ, φτάνοντας σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου  Johns Hopkins, τα 104.839.
Την ίδια ώρα, ο αριθμός των νεκρών στις ΗΠΑ ανέρχεται συνολικά σε 1.711.
Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 βρίσκεται σε φάση εκθετικής εξάπλωσης και ήδη ξεπέρασαν από την Πέμπτη την Ιταλία και την Κίνα, όπου τα κρούσματα έφτασαν τα 86.498 και 81.946 αντίστοιχα.
 «Έχουμε κάνει περισσότερα τεστ από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο και η δυνατότητά μας συνεχίζει να μεγαλώνει» ως προς τη διεξαγωγή τέτοιων εξετάσεων, διαβεβαίωσε την Παρασκευή 27/3 ο αμερικανός πρόεδρος D. Trump, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο.
Επίκεντρο της επιδημίας στις ΗΠΑ είναι η Νέα Υόρκη, όπου έχουν καταγραφεί σχεδόν 500 νεκροί και σχεδόν τα μισά από το σύνολο των κρουσμάτων στις ΗΠΑ, ενώ τα νοσοκομεία ξεχειλίζουν από ασθενείς.

Στη δικαιοσύνη το λόμπι των όπλων στις ΗΠΑ για να μείνουν ανοικτά τα οπλοπωλεία στην Καλιφόρνια

Κάτοχοι όπλων, έμποροι όπλων και οργανώσεις υπεράσπισης της οπλοκατοχής και της οπλοφορίας προσέφυγαν την Παρασκευή 27/3 στη δικαιοσύνη, προκειμένου να εμποδίσουν τις αρχές της Καλιφόρνιας να κλείσουν τα οπλοπωλεία, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η προσφυγή στρέφεται εναντίον του Δημοκρατικού κυβερνήτη Gavin Newsom, ο οποίος διέταξε τον περιορισμό των κινήσεων του πληθυσμού της πολιτείας, με εξαίρεση  τη λειτουργία «απαραίτητων υποδομών», αφήνοντας στους σερίφηδες των διαφόρων κομητειών την διακριτική ευχέρεια να συμπεριλάβουν ή όχι τα οπλοπωλεία σε αυτή την κατηγορία.
«Οι υποκειμενικές πολιτικές απόψεις είναι άσχετες μπροστά στην εξής αλήθεια: τα οπλοπωλεία με άδεια είναι εμπορικά καταστήματα η λειτουργία των οποίων είναι απολύτως απαραίτητη, διότι εγγυώνται την τήρηση ενός δικαιώματος κατοχυρωμένου από το Σύνταγμα. Τελεία», αναφέρεται στο κείμενο της προσφυγής σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της πολιτείας αυτής των δυτικών ΗΠΑ.
Πάντως, ο σερίφης της κομητείας του Λος Άντζελες, εναντίον του οποίου στρέφεται επίσης η προσφυγή, έκρινε την Πέμπτη 26/3 ότι τα οπλοπωλεία πρέπει να κλείσουν.
Οι προσφεύγοντες, όπως το πανίσχυρο λόμπι των όπλων NRA, αν και χαρακτηρίζουν «αξιοσημείωτη» την εξελισσόμενη υγειονομική κρίση, επιχειρηματολογούν ότι δεν αποτελεί «δικαιολογία» για την παραβίαση της δεύτερης τροπολογίας του Συντάγματος, που εγγυάται, όπως υποστηρίζουν , το δικαίωμα της οπλοφορίας.
Απεναντίας, σημειώνουν πως «οι πωλητές όπλων και πυρομαχικών ασκούν ίσως τη σημαντικότερη εμπορική δραστηριότητα, καθώς επιτρέπουν στους Καλιφορνέζους να υπερασπίζονται τους εαυτούς τους, τους δικούς τους και τις ιδιοκτησίες τους.
Στο μεταξύ, το Τέξας, το Οχάιο και το Μίσιγκαν έχουν χαρακτηρίσει «απαραίτητη» τη λειτουργία τους, ενώ οι πολιτείες της Νέας Υόρκης και του Νιού Τζέρσι, που αποτελούν επίκεντρο της πανδημίας, έχουν διαφορετική θέση.
Οι υποστηρικτές των περιορισμών στην πώληση όπλων προειδοποιούν κατά του αυξημένου κινδύνου δυστυχημάτων και αυτοκτονιών, καθώς ολοένα και περισσότερες οικογένειες δέχονται εντολή να μείνουν στα σπίτια τους, όπου υπάρχουν όπλα.
Σημειώνεται ότι από το ξέσπασμά της, πολλοί Αμερικανοί έσπευσαν σε οπλοπωλεία για να προμηθευτούν όπλα ή πυρομαχικά, ενώ το 2019 έχασαν τη ζωή τους 40.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ εξαιτίας της χρήσης πυροβόλων όπλων, από τους οποίους οι 24.000 αυτοκτόνησαν.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης