Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βρούτσης: Την επόμενη μέρα της κρίσης καταργείται η εκ περιτροπής εργασία – Θα υπάρξει και άλλη δέσμη μέτρων

Βρούτσης: Την επόμενη μέρα της κρίσης καταργείται η εκ περιτροπής εργασία – Θα υπάρξει και άλλη δέσμη μέτρων
Πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί και νέα δέσμη μέτρων, ανέφερε ο Γ. Βρούτσης
Η εκ περιτροπής απασχόληση θα ισχύσει για έναν ή δύο μήνες «όσο κρατήσει η κρίση» για τις υπό κατάρρευση επιχειρήσεις και μετά θα επανέλθουν στο προηγούμενο καθεστώς, δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση συνδυάζει μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.
Σημείωσε ότι όλα τα μέτρα υπέρ των επιχειρήσεων συνδυάζονται με την ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας, ενώ για την εκ περιτροπής απασχόληση ξεκαθάρισε ότι καταργείται την επόμενη μέρα της κρίσης και μάλιστα, απόψε θα εκδοθεί η εφαρμοστική εγκύκλιος της ΠΝΠ που θα περιγράφει όλες τις λεπτομέρειες.
Ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι  «δεν λέει πουθενά για μείωση μισθού 50%», προσθέτοντας πως «η μείωση μισθού που βάζει η πλευρά της αντιπολίτευσης είναι κάτι αυθαίρετο», «πρόκειται για ψέμα» και αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δεν κατάργησε ποτέ την ρύθμιση για την εκ περιτροπής εργασία που υπάρχει από το 1990.
Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η μείωση αποδοχών είναι στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη και δεν προβλέπεται στην ΠΝΠ.
Ακόμη, ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι διέφυγε τον κίνδυνο ο βουλευτής της ΝΔ, Χρ. Κέλλας που νοσηλεύεται με κορωνοϊό και «τη Δευτέρα θα πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο».

Καθαρά στην τσέπη τα 600 ευρώ στους επιστήμονες

Για το επίδομα κατάρτισης των 600 ευρώ στους επιστήμονες, ο υπουργός ανέφερε ότι επιλέχθηκε αυτός ο τρόπος για να μπορέσουν να λάβουν «καθαρά στην τσέπη» τα χρήματα  και όχι γιατί «υποτιμούμε την επιστημονική τους γνώση».
Σημείωσε ότι  δεν υπάρχουν παρκαρισμένα λεφτά και γι’ αυτό θα αξιοποιηθούν ευρωπαϊκά προγράμματα κατάρτισης και οι δικαιούχοι θα λάβουν τα χρήματα μέσω voucher.
Όπως επεσήμανε,  θα μπορούν να απευθυνθούν σε 2.500 πιστοποιημένους φορείς του υπουργείου Παιδείας «ελεύθερα και χωρίς γραφειοκρατία» για να διαλέξουν όποιον φορέα θέλουν.
«Η διαδικασία της επιταγής κατάρτισης voucher ως μέσο υλοποίησης συγχρηματοδοτούμενων έργων ΕΣΠΑ για εργαζόμενους, επαγγελματίες, ανέργους, είναι θεσμοθετημένη διαδικασία από το 2011. Μία διαδικασία, ακολουθούμενη από τη συντριπτική πλειοψηφία των υλοποιούμενων έργων, μέχρι σήμερα, με κύριο χαρακτηριστικό την απόλυτη διαφάνεια και ελευθερία που έχει ο ωφελούμενος στην εφαρμογή της» υπογραμμίζει ο υπουργός Εργασίας.
Ο κ. Βρούτσης  για το πρόγραμμα που συμπληρωματικά θα ενισχύσει το επιστημονικό δυναμικό της χώρας με ποσό 600 ευρώ καθαρά ανά δικαιούχο, δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι θα υλοποιηθεί μέσα από μία προαιρετική διαδικασία συμμετοχής σε ένα καινοτόμο πρόγραμμα τηλεκατάρτισης στις νέες ψηφιακές τεχνολογίες, την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων τους και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κλάδου τους.
Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, η λήψη του ποσού των 600 ευρώ θα καθίσταται δυνατή με την ολοκλήρωση του προγράμματος τηλεκατάρτισης, ενώ οι δικαιούχοι θα λάβουν και πιστοποίηση, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, προς επιβεβαίωση της αναβάθμισης των δεξιοτήτων τους.
«Η συμμετοχή όλων των δικαιούχων θα γίνει με την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης συμμετοχής στη Γενική Γραμματεία Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων» σημειώνει ο κ. Βρούτσης, τονίζοντας ότι η υλοποίηση του προγράμματος θα γίνει με απλό, γρήγορο και απολύτως διαφανή τρόπο.
Μάλιστα, ο ίδιος ο δικαιούχος θα μπορεί να ενεργοποιεί την επιταγή κατάρτισής του απολύτως ελεύθερα σε όποιο από τα 2.500 πιστοποιημένα από το υπουργείο Παιδείας Κέντρα Διά Βίου Μάθησης 1 και 2 αυτός επιλέξει.
 
Αυτόματη παράταση των επιδόματων ανεργίας

Ακόμη,  μιλώντας στον  ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι θα παραταθεί αυτόματα για δύο μήνες το επίδομα ανεργίας που έληξε για τους μακροχρόνια ανέργους, ενώ όσοι έμειναν άνεργοι το Α' τρίμηνο του 2020 θα λάβουν το επίδομα χωρίς να κάνουν αίτηση.

Έρχεται και νέα δέσμη μέτρων

Ακόμη, ο υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις, θα παρεμβαίνει συνεχώς για να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή και τις θέσεις εργασίας, ενώ πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί και νέα δέσμη μέτρων.
Ο κ. Βρούτσης ανέφερε  πως θα ενταχθούν επιπλέον επιχειρήσεις και επαγγελματίες στους κωδικούς για τους οποίους ισχύουν τα ειδικά μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί.
Σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Βρούτσης τόνισε πως
 «η κυβέρνηση προχωρά άμεσα στη στήριξη των επιστημονικών κλάδων της χώρας και, συγκεκριμένα, στους έξι βασικούς: των δικηγόρων, γιατρών, οδοντιάτρων, ψυχιάτρων και λοιπού ιατρικού προσωπικού, μηχανικών, αρχιτεκτόνων, οικονομολόγων, λογιστών, εκπαιδευτών και ερευνητών».
Η στήριξη στους συγκεκριμένους επιστημονικούς κλάδους, κατά τον ίδιο, έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά δέσμης υποστηρικτικών μέτρων ανακούφισης, που έχουν ήδη ανακοινωθεί και ξεκινούν άμεσα την εφαρμογή τους.
«Δεν μένουμε, όμως, εκεί.
Θα υπάρξει και άλλη δέσμη μέτρων, όπως αυτή που θα παρουσιαστεί στην επόμενη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που έρχεται άμεσα, βάσει της οποίας θα μπορούν να καταβληθούν οι εισφορές αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών με 25% έκπτωση, εάν φυσικά το επιθυμούν οι ίδιοι», επισημαίνει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο κ. Βρούτσης.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης