Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρώτη σε θανάτους Covid 19 η Ιταλία - 10.779 νεκροί, 97.689 κρούσματα - Στήριξη της οικονομίας με 4,7 δισ ευρώ

Πρώτη σε θανάτους Covid 19 η Ιταλία - 10.779 νεκροί, 97.689 κρούσματα - Στήριξη της οικονομίας με 4,7 δισ ευρώ
Το σοκ στην Ιταλία δεν έχει προηγούμενο είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως σε θανάτους από τον κορωνοιό
(upd9)  Το ένα σοκ διαδέχεται το άλλο στην πολύπαθη Ιταλία, όπου ο κατάλογος των νεκρών από τον Covid -19 συνεχώς μακραίνει.
Την Κυριακή 29 Μαρτίου 2020, ανακοινώθηκαν 756 νέοι θάνατοι σε ένα 24ωρο με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νεκρών να φτάνει στους 10.779.
Ο αριθμός αυτός των θανάτων, έστω και μακάβριος, σηματοδοτεί μία μικρή υποχώρηση από το άλμα του Σαββάτου (28/3/2020) με 889 νεκρούς.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα αυξήθηκε κατά 5.217 στα 97.689.
Το ιταλικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι 454.030 άνθρωποι έχουν υποβληθεί σε έλεγχο για τον ιό από τότε που άρχισε η επιδημία.
Νωρίτερα, ο υφυπουργός Υγείας της Ιταλίας Pierpaolo Sileri δήλωσε πως η επιδημία έφτασε στο αποκορύφωμά της στη χώρα και ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων θα αρχίσει να πέφτει μέσα στις επόμενες 10 ημέρες.


Στήριξη της οικονομίας με επιπλέον 4,7 δισ ευρώ - Κυβέρνηση εθνικής ενότητα υπό τον Draghi

Τη στήριξη της ιταλικής οικονομίας με επιπλέον 4,7 δισ ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση Conte σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης του κορωνοιού.
Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της Deutsche Welle στη Ρώμη, με σημερινή (29/3) απόφαση του υπουργού Οικονομικών Roberto Gualtieri και του πρωθυπουργού Giuseppe Conte τα 4,7 δις ευρώ θα διατεθούν για την στήριξη των δήμων και των πολιτών σε δεινή οικονομική κατάσταση. Θα δοθούν κουπόνια για τα σούπερ μάρκετ και χρήματα για να αγοράζουν φάρμακα.
Η επιλογή των νοικοκυριών που θα δικαιούνται βοήθεια θα γίνει από τον εκάστοτε ιταλικό δήμο.
Είναι ένας τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της διακοπής όλων σχεδόν των παραγωγικών δραστηριοτήτων της χώρας. Στην Κάτω Ιταλία υπάρχει ήδη ένταση και η χρόνια ανεργία, μαζί με την παρουσία του οργανωμένου εγκλήματος, μπορεί να δημιουργήσουν εκρηκτικό μείγμα.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον Τύπο, η κυβέρνηση της Ρώμης ετοιμάζεται να διαθέσει άλλα 10 δις ευρώ για τη θέσπιση «εισοδήματος έκτακτης ανάγκης». Θα στηρίξει ελεύθερους επαγγελματίες, εποχικούς, αλλά και αδήλωτους εργαζόμενους. Για να μην βρεθούν, ξαφνικά, χωρίς τα απόλυτα αναγκαία προς το ζην. «Όποιος δεν έχει χρήματα στην άκρη, αυτή την στιγμή δοκιμάζεται όσο ποτέ άλλοτε», τονίζουν οι σχολιαστές.
Με τη μαφία η οποία φέρεται έτοιμη να αγοράσει, για κομμάτι ψωμί,  τις επιχειρήσεις που θα πτωχεύσουν.
Στο μεταξύ, η επιδημία συνεχίζει να δείχνει το πιο άγριο της πρόσωπο. Το περασμένο εικοσιτετράωρο έχασαν την ζωή τους 889 άνθρωποι. Μια κάποια ελπίδα φτάνει από τη μικρή μείωση των κρουσμάτων και από την εισαγωγή λιγότερων ασθενών στα νοσοκομεία της Λομβαρδίας.
Βασικής σημασίας αναμένεται να είναι είναι τα δυο επόμενα εικοσιτετράωρα.  
Την ίδια ώρα γίνεται τεράστια προσπάθεια να θωρακιστεί ο ιταλικός νότος και είναι σαφές ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας και λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων σε όλη την χώρα θα παραταθεί τουλάχιστο μέχρι τις 18 Απριλίου.
Όσο για τα ευρωομόλογα είναι άλλο τόσο ξεκάθαρο ότι η Ρώμη θα συνεχίσει να δίνει μάχη με κάθε τρόπο με στόχο την έγκρισή τους. Και στην ιταλική πρωτεύουσα, τέλος, άρχισε να ακούγεται το όνομα του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi ως νέου πρωθυπουργού μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Χτύπημα και από την ΕΕ

Διπλά πληγωμένη αισθάνεται η Ιταλία, τόσο από τα ανελέητα πλήγματα του κορωνοϊού όσο και από τη στάση της ΕΕ, που εμφανίστηκε κατώτερη των περιστάσεων στη Σύνοδο Κορυφής με προεξάρχουσα τη Γερμανία.
Την ιταλική οργή αποτύπωσε ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte, ο οποίος ξεκαθάρισε πως το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κινδυνεύει να χάσει τον λόγο της ύπαρξής της.
«Η αδράνεια θα άφηνε στα παιδιά μας το τεράστιο βάρος μιας κατεστραμμένης οικονομίας», εκτιμά ο πρωθυπουργός σε άρθρο του στην εφημερίδα ll Sole 24 Ore τονίζοντας την ανάγκη για ένα μεγάλο σχέδιο, ένα «European Recovery and Reinvestment Plan» που να στηρίζει και να προωθεί ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία.
Στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πέμπτης (26/3/2/2020), «περισσότερο από μια διαφωνία, υπήρξε μια σκληρή και ειλικρινής αντιπαράθεση» με τη γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel, επειδή βιώνουμε μια κρίση η οποία προκαλεί μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ των συμπολιτών μας και αποτελεί την αιτία μιας σοβαρής οικονομικής κάμψης».
«Στην Ιταλία, αλλά και σε άλλα κράτη μέλη, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τραγικές επιλογές. Στην Ευρώπη οφείλουμε να αποφύγουμε να κάνουμε τραγικές επιλογές.
Αν η Ευρώπη δεν αρθεί στο ύψος αυτής της χωρίς προηγούμενο πρόκλησης, ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κινδυνεύει να χάσει τον λόγο ύπαρξής του στα μάτια των πολιτών μας», προειδοποιεί o Conte.
Στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «στους συναδέλφους μου που επιχειρηματολογούσαν με όρους ESM (σ.σ.: ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), απάντησα πως δεν είναι ανάγκη να εξαντληθεί, επειδή δεν είναι αυτό που χρειαζόμαστε τώρα», υπογραμμίζει ο Conte.
«Ο ESM είναι ένα εργαλείο που δημιουργήθηκε για να προσφέρει βοήθεια στα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν χρηματοπιστωτικές απειλές που συνδέονται με ασύμμετρα σοκ. Ο κορωνοϊός αντίθετα προκαλεί ένα συμμετρικό σοκ, με αποτέλεσμα να ρίχνει στην ύφεση, με συγχρονισμένο και εντελώς αναπάντεχο τρόπο, τα οικονομικά και κοινωνικά συστήματά μας», επισημαίνει εκτιμώντας πως είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από την κρίση του 2008. «Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή της ευρωπαϊκής ιστορίας» υπερτονίζει ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Mattarella: Η ΕΕ δεν έχει κατανοήσει τη σοβαρότητα της απειλής

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Sergio Mattarella, σε νέο τηλεοπτικό μήνυμά του, αναφέρθηκε στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που προκλήθηκε, σε όλη την ήπειρο, από τον κορωνοϊό.
Ο Mattarella τόνισε με έμφαση ότι η Ευρώπη πρέπει να κατανοήσει την σοβαρότητα της απειλής αυτής και να παρέμβει με συγκεκριμένο τρόπο, πριν να είναι αργά.
Ο Ιταλός πρόεδρος υπενθύμισε τις σημαντικές πρωτοβουλίες που ελήφθησαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στην συνέχεια υπογράμμισε: «Δεν το έπραξε, ακόμη, το συμβούλιο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.
Αναμένουμε να συμβεί με συγκεκριμένο τρόπο, τις επόμενες ημέρες.
Απαιτούνται νέες κοινές πρωτοβουλίες, ξεπερνώντας παλαιά πρότυπα, τα οποία είναι έξω από την πραγματικότητα της δραματικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ήπειρός μας.
Ελπίζω όλοι να κατανοήσουν πλήρως, πριν να είναι πολύ αργά, την σοβαρότητα της απειλής για την Ευρώπη.
Η αλληλεγγύη δεν απαιτείται μόνον από τις αξίες της Ένωσης, αλλά αποτελεί και κοινό συμφέρον».

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/2020-03-27_15-06-03.jpg?itok=7U8iDrqS
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/italytwo.png?itok=KL1iU6H9
Renzi: Να ανοίξουν βιομηχανίες και σχολεία για να σηκώσει ρολά η χώρα

Να ξανανοίξουν οι βιομηχανίες και τα σχολεία της Ιταλίας, πριν από τις 12 Απριλίου, ημέρα του Καθολικού Πάσχα ζήτησε ο πρώην πρωθυπουργός Matteo Renzi.
Την ώρα που η Ιταλία βιώνει μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές της κρίσης ο πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι η "χώρα δεν μπορεί να μείνει κλειστεί" άποψη που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.
«Ας κάνουμε λιγότερες αλλαγές στις υπεύθυνες δηλώσεις, και περισσότερα τεστ ανίχνευσης του ιού. Χρειάζεται ένα βαθμιαίο σχέδιο, αλλά η χώρα πρέπει να ξανασηκώσει τα ρολά», τόνισε ο Renzi σε συνέντευξή του στην καθολική εφημερίδα Avvenire.
Οι πρώτες αντιδράσεις των πολιτικών του αντιπάλων και των επιστημόνων, όμως, είναι πέρα για πέρα αρνητικές.
«Δεν μπορούμε να κρατήσουμε την χώρα κλειστή αιωνίως, αλλά πρέπει πρώτα να δούμε τα αποτελέσματα των μέτρων που υιοθέτησε η κυβέρνηση», δήλωσε ο Janni Renza, διευθυντής του τομέα λοιμωδών νόσων του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας της Ιταλίας.
Ο καθηγητής ιολογίας Fabritzio Pregliasco θεωρεί σίγουρα πρώιμη μια ενδεχόμενη απόφαση για να ξανανοίξουν τα σχολεία και προσθέτει ότι «είναι ορθό να σκεφτόμαστε το μέλλον, αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή, διότι με τον ιό αυτό, δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα».
Το στέλεχος της Λέγκα, Jan Marco Centinaio τονίζει ότι «η ιδέα αυτή του Renzi επιβεβαιώνει ότι ο συγκεκριμένος πολιτικός δεν είναι σε θέση να αφουγκραστεί τις ανάγκες της Ιταλίας». Ο δε πρώην υπουργός οικονομικής ανάπτυξης της κεντροαριστεράς, Carlo Calenta, δήλωσε ότι «η πρόταση του Renzi χαρακτηρίζεται από έλλειψη σοβαρότητας».
Σε ότι αφορά τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της δραματικής αυτής κρίσης, στον ιταλικό Νότο αυξάνεται η ανησυχία. Στο Παλέρμο της Σικελίας , έξω από τα σούπερ μάρκετ βρίσκονται, πλέον, σε μόνιμη βάση, αυτοκίνητα των καραμπινιέρων και της αστυνομίας.
Τις τελευταίες δυο ημέρες, υπήρξαν πολίτες οι οποίοι ψώνισαν αλλά στην συνέχεια αρνήθηκαν να πληρώσουν διότι, όπως είπαν, έχουν χάσει την δουλειά τους.
Ο δήμαρχος του Παλέρμο απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση της Ρώμης να δοθεί έκτακτη οικονομική στήριξη στους πολίτες της Κάτω Ιταλίας, για να μην ενισχυθεί, στην τρομακτικά δύσκολη αυτή φάση, ο ρόλος της μαφίας και της παραοικονομίας της.   

Ιταλία: Παρατείνεται για δύο εβδομάδες η απαγόρευση κυκλοφορίας και η διακοπή λειτουργίας επιχειρήσεων

Η απαγόρευση κυκλοφορίας και η διακοπή λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων στην Ιταλία, η οποία, κανονικά, θα έπρεπε να λήξει στις 3 Απριλίου, θα παραταθεί για τουλάχιστο άλλες δυο εβδομάδες, σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο.
Στην συνέχεια, αν έχει σημειωθεί δραστική μείωση κρουσμάτων και μεταδόσεων (δείκτης μεταδοτικότητας χαμηλότερος από ένα) ενδέχεται να ξαναρχίσουν βαθμιαία, να ανοίγουν μαγαζιά και χώροι εργασίας.
Οι εμπορικές δραστηριότητες , στις οποίες η επαφή των πελατών είναι πιο στενή (όπως καφέ και εστιατόρια) αλλά και χώροι όπως θέατρα και κινηματογράφοι, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, αναμένεται να ξανανοίξουν μετά από όλους τους υπόλοιπους. Ενώ για τα σχολεία, η ιταλική κυβέρνηση αφήνει να διαρρεύσει ότι θα υπάρξει μεγάλη προσοχή και αυστηρότητα.
Παράλληλα, ενόψει του Καθολικού Πάσχα, το οποίο γιορτάζεται στις 12 Απριλίου, πρόκειται να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι αστυνομίας και καραμπινιέρων στους δρόμους των ιταλικών πόλεων, ώστε να μην αυξηθεί, επικίνδυνα, η κυκλοφορία των πολιτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης