Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τώρα μετράνε τα μετρητά! - Ποιες εισηγμένες είναι αδάνειστες και πόσο έχουν υποχωρήσει

Τώρα μετράνε τα μετρητά! - Ποιες εισηγμένες είναι αδάνειστες και πόσο έχουν υποχωρήσει
Ήδη στο ΧΑ αρκετοί επενδυτές προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων και αγοράζουν μετοχές με ισχυρή διάρθρωση ισολογισμού και καλή ρευστότητα
Η κρίση των μνημονίων δίδαξε πολλά στους επενδυτές του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Η κατάρρευση του ΑΕΠ, δοκίμασε τις αντοχές όλων των εισηγμένων και σε δεινή θέση βρέθηκαν όσες εκτός από τη μείωση του τζίρου και τη δημιουργία ζημιών, είχαν την πίεση των τραπεζών καθώς ο καθαρός δανεισμός τους ήταν υψηλός.
Δεν είναι λίγες αυτές που δεν κατάφεραν να επιβιώσουν.
Δεν ήταν λίγες αυτές που ενώ προσπαθούσαν να διαπραγματευτούν με τις τράπεζες την αναχρηματοδότηση των δανείων, πέρασαν τελικά σε τραπεζικά χέρια, ή τέθηκαν εκτός διαπραγμάτευσης.
Μέχρι και πρόσφατα εταιρείες που μέσα στην κρίση δεν εστίασαν στην περικοπή του κόστους και στη δημιουργία θετικών ελεύθερων ταμειακών ροών αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο ή να περάσουν σε άλλα χέρια μετοχικά.
Η ύφεση που αναμένεται για την ελληνική οικονομία από το lockdown ήδη έχει κάνει πολλές εισηγμένες να ανακοινώσουν ότι εστιάζουν στην περιστολή των δαπανών.
Σε καλύτερη μοίρα βρίσκονται όσες εισηγμένες έχουν καλή διάρθρωση ισολογισμού, υψηλή ρευστότητα και απουσία τραπεζικού δανεισμού.
Τουλάχιστον έχουν ένα πονοκέφαλο λιγότερο σε σύγκριση με άλλες που είναι υπερδανεισμένες.
Ήδη στο ΧΑ αρκετοί επενδυτές προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων και αγοράζουν μετοχές με ισχυρή διάρθρωση ισολογισμού και καλή ρευστότητα.
Βάσει των αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου 2019, αφού τα αποτελέσματα χρήσης 2019 δεν έχουν ανακοινωθεί για το σύνολο των εταιρειών, οι εταιρείες με υψηλή ρευστότητα είναι οι ακόλουθες.
Η ΕΥΔΑΠ διέθετε αρνητικό καθαρό δανεισμό (δάνεια μείον ταμειακά διαθέσιμα) 426,4 εκατ. ευρώ και καθαρή θέση 947 εκατ. ευρώ.
Η πορεία της στο ταμπλό στις τελευταίες συνεδριάσεις έδειξε ότι οι επενδυτές στρέφονται ξανά σε αυτή με αποτέλεσμα να περιορίσει τις απώλειες από την αρχή του έτους στο 11% και να έχει αποτίμηση 714 εκατ. ευρώ.
Η Καρέλιας με ρευστότητα 419 εκατ. ευρώ υποχωρεί 11% από την αρχή του έτους και έχει αποτίμηση 679 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα είχε καθαρά κέρδη στο εξάμηνο 27 εκατ. ευρώ και αν από την αποτίμηση αφαιρεθούν τα ταμειακά διαθέσιμα τότε το p/e στο εξάμηνο είναι μονοψήφιο!
Ο ΟΛΘ με αποτίμηση 205 εκατ. ευρώ έχει ταμείο 95,6 εκατ. ευρώ ή περίπου τη μισή αποτίμηση.
Η μετοχή του ΟΛΘ υποχωρεί από την αρχή του έτους κατά 26%.
Πάνω από τη μισή αποτίμηση έχει σε ταμειακά διαθέσιμα η ΕΥΑΘ και συγκεκριμένα αποτιμάται στα 131 εκατ. ευρώ με το ταμείο να είναι στα 81,6 εκατ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει πως οι επενδυτές αποτιμούν την επιχειρηματική δραστηριότητα και όλα δηλαδή τα περιουσιακά στοιχεία, πλην του ταμείου μόλις στα 50 εκατ. ευρώ!
Η μετοχή υποχωρεί 24,4%.
Η Alpha Αστικά Ακίνητα με αποτίμηση 81,2 εκατ. ευρώ έχει ταμείο 76,3 εκατ. ευρώ, που σημαίνει πως οι επενδυτές ουσιαστικά στην τρέχουσα τιμή αγοράζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα δωρεάν.
Η ΕΧΑΕ έχει τραβήξει τα βλέμματα των επενδυτών εσχάτως αφού με αποτίμηση 207 εκατ. ευρώ είχε ταμειακά διαθέσιμα στο εννεάμηνο 71,2 εκατ. ευρώ.
Οι απώλειες από την αρχή του έτους ανέρχονται στο 26% με τη μετοχή ωστόσο να ανακάμπτει από τα 2,60 ευρώ στα 3,43 ευρώ στις τελευταίες συνεδριάσεις.
Η Πλαστικά Κρήτης έχει αρνητικό καθαρό δανεισμό 37 εκατ. ευρώ παρά τις μεγάλες επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει, κάτι που δείχνει πως οι λειτουργικές ταμειακές ροές είναι υψηλές.
Η μετοχή υποχωρεί σχεδόν 30% από την αρχή του έτους και με τα κέρδη εξαμήνου χωρίς να αφαιρεθούν τα ταμειακά διαθέσιμα διαπραγματεύεται με P/E 15,5 φορές.
Ο ΑΔΜΗΕ επίσης έχει αρνητικό καθαρό δανεισμό ύψους 9,4 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο και η μετοχή υποχωρεί 15% από την αρχή του έτους.
Η Centric με αρνητικό καθαρό δανεισμό 16,7 εκατ. ευρώ αποτιμάται στα 21,7 εκατ. ευρώ και στο ταμπλό έχει απώλειες μόλις 10%.
Σε μόλις 25,4 εκατ. ευρώ ανέρχεται η αποτίμηση της AS Company με το ταμείο της να είναι στα 12,6 εκατ. ευρώ και η μετοχή μαζί με το τα ταμείο παίζει με p/e 14,5 φορές στο εξάμηνο.
Η Profile με αρνητικό καθαρό δανεισμό 9 εκατ. ευρώ έχει αποτίμηση 33 εκατ. ευρώ και απώλειες από την αρχή του έτους 25%.
Με αρνητικό επίσης καθαρό δανεισμό είναι οι εισηγμένες Ευρωπαϊκή Πίστη (αν και η πτώση των τιμών των μετοχών θα την επηρεάσει), η ΓΕΚΕ, η Ιντεάλ, η Mermeren και τα Κλωστήρια Ναυπάκτου.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης