Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Με bear market έρχονται νέα χαμηλά στις αγορές… αλλά ο πάτος αρχίζει να είναι ορατός – Τα δύο σενάρια για ελληνικό χρηματιστήριο

Με bear market έρχονται νέα χαμηλά στις αγορές… αλλά ο πάτος αρχίζει να είναι ορατός – Τα δύο σενάρια για ελληνικό χρηματιστήριο
Με βάση αυτά τα νέα δεδομένα ο δείκτης S&P 500 θα μπορούσε να υποχωρήσει στο εύρος μεταξύ 1850 με 2100 μονάδων μάλλον αποτρέπεται το σενάριο καταστροφής στις 1650 μονάδες ή και χαμηλότερα.
Βρισκόμαστε σε bear market και όχι σε bull market βρισκόμαστε σε αγορά όπου θα κυριαρχεί η πτώση παρά τις πρόσκαιρες και βίαιες ανοδικές αναλαμπές.
Η επέκταση των μέτρων έως τις 30 Απριλίου στις ΗΠΑ αποτελεί απόδειξη ότι ακόμη υπάρχει σοβαρό πρόβλημα λόγω κορωνοιού.
Ήδη οι αεροπορικές πτήσεις έχουν παγώσει στις ΗΠΑ και γενικώς η οικονομία έχει παγώσει.
Το ίδιο σκηνικό και στην Ευρώπη με επίκεντρο την Ιταλία και Ισπανία.
Ωστόσο μέσα στις επόμενες 2-4 εβδομάδες ο κορωνοιός θα αρχίσει να κορυφώνει μέχρι να ξεκινήσει η σταδιακή αποκλιμάκωση.
Είναι προφανές ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2020 με οικονομικούς όρους θα είναι τραγικό και στην Ελλάδα πιθανότατα θα αγγίξει και το γ΄ τρίμηνο αποδεκατίζοντας τον τουρισμό.
Με βάση αυτά τα νέα δεδομένα ο δείκτης S&P 500 θα μπορούσε να υποχωρήσει στο εύρος μεταξύ 1850 με 2100 μονάδων μάλλον αποτρέπεται το σενάριο καταστροφής στις 1650 μονάδες ή και χαμηλότερα.
Στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, που έχει δευτερεύουσα σημασία ως βαρύτητα ο Γενικός Δείκτης θα μπορούσε να επιχειρήσει να δει νέα χαμηλά διασπώντας τις 450 μονάδες καθοδικά.
Όμως ο πάτος της χρηματιστηριακής αγοράς αρχίζει να φαίνεται.
Τα καθοδικά περιθώρια αρχίζουν να φαίνονται σε αυτή την μεγάλη διόρθωση οικονομιών και χρηματιστηρίων.
Το αισιόδοξο σενάριο για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι να προσεγγίσει τα πρόσφατα χαμηλά και να μην τα διασπάσει.

Τι βλέπουν οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι;

Η πρόσφατη μεγάλη άνοδος των χρηματιστηρίων διεθνώς και στην Wall επαναφέρει  στο προσκήνιο το εξής ερώτημα.
Mini ταύρος, κουρασμένη αρκούδα ή ένας ταύρος που τρέχει σε μια αγορά αρκούδων;
Στην επενδυτική ορολογία bull market - συμβολίζεται με τον ταύρο - είναι η αγορά όπου η δυναμική της ανόδου είναι καθολική και bear market - συμβολίζεται με την αρκούδα - είναι η αγορά όπου η δυναμική της πτωτικής αγοράς είναι επίσης καθολική.
Η άνοδος του Dow Jones Industrial Average πάνω από 20% από το πρόσφατο χαμηλό επίπεδο που προκάλεσε το σοκ του κορωνοιού, μπορεί να θεωρηθεί αγορά ταύρων ή bull market.
To πακέτο στήριξης των 2 τρισεκ. που ψηφίστηκε επιτρέπει αισιοδοξία ότι υπάρχει η ρευστότητα για να στηριχθεί η αμερικανική οικονομία και να αντιμετωπιστεί ο οικονομικός αντίκτυπος της εντεινόμενης πανδημίας.
Ωστόσο, ο ορισμός περί bull market πρέπει να αντιμετωπίζεται με μεγάλη προσοχή. Ο ίδιος ο ορισμός της αγοράς ταύρων ή bull market είναι αμφισβητήσιμος.
H ισχυρή άνοδος μετά από επιθετικό sell off είναι γνώρισμα της bear market συνήθως η ανοδική αντίδραση είναι 20% και αυτό έχει επαναληφθεί πολλές φορές στο παρελθόν.
Στο παρελθόν μια αγορά μικρού ταύρου small bull market έχει συμβεί πολλές φορές  κατά τη διάρκεια μιας αγοράς αρκούδων - παρέχοντας λανθασμένες εκτιμήσεις για την πορεία της αγοράς.
Ο Ed Yardeni, πρόεδρος και επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Yardeni Research, δήλωσε ότι ενώ υπάρχει γενική πεποίθηση ότι οι χρηματιστηριακές αγορές είναι σε bear market, ράλι 20% που σημειώθηκε στην Wall δεν σηματοδοτεί την έναρξη μιας bull market.
Πολλές φορές ισχυρές ανοδικές κινήσεις σημειώνονται στα χρηματιστήρια εν μέσω bear market.
Υπάρχουν κάποια στοιχεία στις αγορές που χρήζουν προσοχής.
Παράγοντες όπως η ταχύτητα της ανόδου ή της πτώσης της αγοράς, ο μέσος όρος της κίνησης των μετοχών και πολλά άλλα δείχνουν ότι διεθνώς βρισκόμαστε σε bear market.
Ο Howard Silverblatt, αναλυτής του δείκτη S & P και Dow Jones Indices στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι εξακολουθεί να θεωρεί ότι ο  Dow βρίσκεται σε bear market.
Μόνο εάν ο Dow διασπάσει ανοδικά τις 29.551,42, το υψηλό στις  12 Φεβρουαρίου, θα υπάρξει μετατόπιση των αγορών από bear market σε bull market.
Αν συνεχίσουμε να ανεβαίνουμε, τελικά θα μπορούσαμε να έχουμε έναν ταύρο, αλλά μέχρι να χτυπήσει το ρεκόρ, θα είναι ένας ταύρος που τρέχει σε μια αγορά αρκούδων, είπε ο Silverblatt.
Reuters Graphic

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης