Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Σαράντος Λέκκας: Η ανατριχιαστική εκδοχή της πανδημίας του κορωνοιού

tags :
Σαράντος Λέκκας: Η ανατριχιαστική εκδοχή της πανδημίας του κορωνοιού
Άρθρο του οικονομολόγου Σαράντου Λέκκα στο bankingnews
Η τρέχουσα δεκαετία ξεκίνησε με συγκριμένα δεδομένα συνέπεια των επιλογών και των καταστάσεων που είχαν προηγηθεί.
Ξεκίνησε με ιστορικά χαμηλά επιτόκια, με το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος σε επίπεδα ρεκόρ , με τον πειραματισμό των αρνητικών επιτοκίων, με τους φουσκωμένους ισολογισμούς των κεντρικών τραπεζών ως συνέπεια των ποσοτικών χαλαρώσεων, με πάνω από 18 τρισ δολάρια ομόλογα με αρνητικά επιτόκια,  με τα ακίνητα και τις μετοχές σε επίπεδα φούσκας, με περίπου 600 τρις δολάρια σε παράγωγα, με ένα ραγδαία γηράσκοντα πληθυσμό και κυρίως με την προοπτική αύξησης της ανεργίας σε επίπεδα ρεκόρ λόγω της αυτοματοποίησης των εργασιών, δηλαδή της λεγόμενης τεχνολογικής ανεργίας .
Στην ουσία πρέπει να αντιμετωπισθούν τρία βασικά προβλήματα, πρώτον η μείωση των ηλικιακά ενεργών πολιτών στις ανεπτυγμένες χώρες, η πορεία της παγκοσμιοποίησης και οι φούσκες των αγορών ως αποτέλεσμα των πρακτικών των κεντρικών τραπεζών .
Αναφορικά με το πρώτο θέμα αυτό της μείωσης του ενεργού πληθυσμού στις ανεπτυγμένες χώρες, μελέτες θέλουν για τα επόμενα 20 χρόνια την μείωση του εργατικού δυναμικού κατά 25 εκατομμύρια και αντίστοιχα αύξηση κατά 470 εκατομμύρια του εργατικού δυναμικού στις αναδυόμενες περιοχές.
Αυτή την διάσταση πρέπει να την δούμε σε συνδυασμό με την επικείμενη αντιστροφή της παγκοσμιοποίησης.
Πολλοί θεωρούν βέβαιο ότι η  πρώτη φάση  αυτή της προετοιμασίας μέσω της αύξησης του προστατευτισμού, των δασμών, του αυξημένου οικονομικού εθνικισμού σταδιακά θα δίνει την θέση της στην ουσιαστική αντιστροφή της παγκοσμιοποίησης μέσω αυτοματοποίησης της παραγωγής και της μετακίνησης της μεταποίησης προς τις ανεπτυγμένες χώρες, τις χώρες δηλαδή που έχουν τις μεγαλύτερες καταναλωτικές δυνατότητες .
Οι χώρες χαμηλού εργατικού κόστους θα χάσουν το συγκριτικό τους πλεονέκτημα με αποτέλεσμα την κατακόρυφη άνοδο της ανεργίας τους.
Στην βάση αυτή η αύξηση της λάθρο κυρίως μετανάστευσης πρέπει να θεωρείτε δεδομένη και το πρόβλημα που παρατηρείται στις  πύλες εισόδου της Ευρώπης (χωρών όπως  η Ελλάδα και η Ιταλία) μελλοντικά θα λάβει τεράστιες διαστάσεις .
Από την μια πλευρά θα έχουμε αύξηση των συνταξιούχων και  γενικότερα των μη ενεργών πολιτών στις δυτικές και αναπτυγμένες χώρες και από την άλλη τεράστιες δεξαμενές οικονομικά ενεργών πολιτών στις αναπτυσσόμενες χώρες οι οποίοι θα θέλουν με κάθε τρόπο να αλλάξουν το βιοτικό τους επίπεδο επιδιώκοντας την με κάθε τρόπο μετακίνηση τους στις χώρες παραγωγής.
Στον χρηματοοικονομικό τομέα το μεγάλο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί από τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια και από την πολιτική των κεντρικών τραπεζών .
Η ποσοτική χαλάρωση ως πρακτική αντιμετώπισης των προβλημάτων που ενέσκηψαν από την κρίση που δημιουργήσαν οι πιστώσεις χαμηλής φερεγγυότητας στις ΗΠΑ έχει φουσκώσει τόσο πολύ της αγορές που πλέον ομιλούμε για την απόλυτη στρέβλωση.
Υπερτιμημένες μετοχές και ακίνητα , τρισεκατομμύρια κρατικών ομολόγων με αρνητικές αποδόσεις, παράγωγα τρισεκατομμυρίων και γενικότερα φούσκες σε όλες τις παρασιτικές αγορές όπου ο τζόγος υποκαθιστά την παραγωγή και τις αναπτυξιακές δομές.
Οι τονωτικές ενέσεις των κεντρικών τραπεζών δεν πέτυχαν τον στόχο τους οπότε το ζητούμενο, η ανάπτυξη και η τόνωση των τιμών μέσω της ενίσχυσής της ζήτησης, να παραμένει ακόμη ζητούμενο χωρίς να φαίνεται κάποια μεταβολή στην οικονομική αλυσίδα.
Παρότι φαίνεται κυνικό και παρότι ορισμένοι θα το προσμετρήσουν στις θεωρίες συνομωσίας εν τούτοις διαπιστώνεται εκ των  πραγμάτων ότι ο Κορωνοϊός είτε , ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης στρέβλωσης των νόμων της φύσεως , όπου οι νυχτερίδες και τα ποντίκια μπαίνουν στην τροφική καθημερινότητα ή το ελαιόλαδο ‘δημιουργείται’  από την κρούστα των λυμάτων των υπονόμων, όπως βλέπαμε σε εικόνες από την Κίνα, είτε ως αποτέλεσμα ασύμμετρου βιολογικού πολέμου , ξεφουσκώνει τις αγορές και επαναφέρει με τρόπο που θα ζήλευε κάθε κεντρικός τραπεζίτης την παγκόσμια οικονομία σε χαμηλότερα επίπεδα άκρως δελεαστικά για όσους οραματίζονταν ένα νέο ξεκίνημα με κάθε κόστος.
Το αδιέξοδο με την διόγκωση σε επίπεδα φούσκας των υπερβολών στις περισσότερες αγορές του πλανήτη αντιμετωπίζεται μέσω της κατάρρευσης της παραγωγικής μηχανής από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού .
Στην ουσία η παγκόσμια οικονομία θα κάνει ένα νέο ξεκίνημα το οποίο μπορεί να προσομοιωθεί μόνο με παγκόσμιους πολέμους .
Η κατάρρευση της παραγωγικής μηχανής θα θέσει επι τάπητος ζητήματα προσφοράς δηλαδή ζητήματα που είχαν υποτιμηθεί  επι σειρά δεκαετιών μιας και όλη η προσπάθεια εστιάζονταν στην ζήτηση και την ενίσχυση της .
Το απάνθρωπο, το απόλυτα ανατριχιαστικό και μέγιστα  κατακριτέο για να μη χρησιμοποιήσουμε άλλες σκληρότερες εκφράσεις είναι  εάν η πανδημία είναι κατασκευασμένο υποκατάστατο   μηχανισμών αντιμετώπισης των οικονομικών στρεβλώσεων .
Και για να είμαστε απόλυτα ξεκάθαροι εάν ακόμη και οι ανθρώπινες ζωές θεωρούνται ως παράπλευρες απώλειες εκκαθάρισης του νομισματικού κόπρου που δημιουργήσαν οι κεντρικές τράπεζες και η απληστία του κερδοσκοπικού κεφαλαίου.
Δηλαδή εάν για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία ο συμβατικός πόλεμος αντικαθίσταται από τον υγειονομικό και βιολογικό, μόνο και μόνο, για την επίτευξη μιας νέας ισορροπίας .
Ελπίζουμε πως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει και πως η κατάρρευση των αγορών λαμβάνει χώρα ως αποτέλεσμα μιας τυχαίας πανδημίας που δεν μπορεί ακόμη να αντιμετωπιστεί από την ιατρική κοινότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης