Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Το γύρισμα στην Ευρώπη επηρεάζει και την εγχώρια αγορά

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Το γύρισμα στην Ευρώπη επηρεάζει και την εγχώρια αγορά
ΑΓΟΡΕΣ: Αν και πριν το άνοιγμα του ΧΑ και των ευρωπαϊκών αγορών τα παράγωγα έδειχναν ανοδική κίνηση, ένα γύρισμα απότομο λίγο πριν το άνοιγμα μας οδήγησε σε ξεκίνημα με απώλειες. Όπως έχουμε ξαναγράψει αρκετές φορές η αγορά συνεχίζει να θέλει προσοχή. Η μεταβλητότητα παραμένει αυξημένη.

Οι τράπεζες είναι σήμερα υπό πίεση και οδηγούν το γενικό δείκτη σε απώλειες 1% και στις 545 μονάδες στο ξεκίνημα αλλά με διαθέσεις για ακόμα χαμηλότερα. Ο τζίρος χαμηλός στο ξεκίνημα. Πλην των τραπεζών υποχωρεί η Lamda, η Μυτιληναίος, η Coca Cola, και η ΔΕΗ λίγο παραπάνω από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

VIOHALCO: Ανακοίνωσε κλείσιμο μονάδων για ένα μήνα καθώς έχουν δυσκολέψει σημαντικά οι συνθήκες στη διεθνή αγορά χάλυβα με αποτέλεσμα να μειωθεί η ζήτηση. Η μετοχή ξεκίνησε με απώλειες 5% και όγκο λίγο πάνω από 5 χιλ. τεμάχια. Πτώση 5% και για ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ενώ 4,5% υποχωρεί η Cenergy.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Με πιέσεις και η συγκεκριμένη στο ξεκίνημα. Υποχωρεί 3% και βρίσκεται οριακά υψηλότερα από τα 6 ευρώ. Ο όγκος έχει ξεπεράσει τις 15 χιλ. τεμάχια.

SITES (απάντηση): Ευτυχώς αυτές τις δύσκολες μέρες έχουμε και κάποιους να προσφέρουν γέλιο. Η στήλη δεν ασχολείται με όσα γράφουν οι άλλοι για εμάς. Ειδικά όταν κάποιοι δε μπορούν από το «εγώ» τους να κάνουν μία απλή αριθμητική πράξη.

Θα πούμε όμως το εξής. Θα πρέπει αγαπητοί αναγνώστες να ξεχωρίζετε τους δημοσιογράφους από τους επενδυτές για παράδειγμα. Γιατί ένας επενδυτής πρώτα προφανώς αγοράζει ή πουλάει και μετά γράφει. Γι΄αυτό είναι και ανώνυμα.

Θα πρέπει λοιπόν να αναρωτιέστε, ποιος είναι αυτός που σας λέει ότι τα γράφει 10 χρόνια σε site που είναι πέντε χρόνια σε λειτουργία για παράδειγμα. Εκτός και αν είναι από τα Ημισκούμπρια που ο πρώτος δίσκος είχε τίτλο «30 χρόνια επιτυχίες».

Ή για παράδειγμα γιατί ενώ αβαντάρει μία συγκεκριμένη εταιρεία, ο επιχειρηματίας τον χαρακτήριζε «αμφιβόλου ποιότητας επενδυτή». Μήπως όταν σας έλεγε μη πουλάτε λέπι, αυτός πουλούσε;

Καλά μη πούμε και για το φοβερό άρθρο στις 24/2 που έγραψε ότι η Aegean και η Autohellas θα ευνοηθούν από την πτώση του πετρελαίου, αγνοώντας την πτώση του τουρισμού και την καθήλωση των αεροσκαφών. Λίγη προσοχή επομένως και να έχετε διάθεση κριτική απέναντι σε όλους, και σε εμάς. Αρκεί να είναι καλοπροαίρετη.

ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΡΟΕΣ: Όσοι μας διαβάζουν τακτικά όχι μόνο από αυτό το μετερίζι, αλλά και από τα προηγούμενα γνωρίζουν ότι η προσοχή μας είναι πρώτα στις ταμειακές ροές και μετά στα κέρδη. Εκεί που παράγεται το χρήμα, ειδικά σε περιόδους κρίσης, ρίχνουμε το βάρος. Αλλά θέλουμε και το χρήμα να παράγεται όχι από μη πληρωμή υποχρεώσεων.

Σήμερα έχουμε δημοσιεύσει θέμα για τις αδάνειστες. Πάντα τις ξεχωρίζαμε και ειδικά σε αυτές τις εποχές τις προσέχουμε περισσότερο, γιατί θεωρούμε πως είναι πιο θωρακισμένες απέναντι σε άσχημες καταστάσεις. Τώρα όσες δείξουν καλές ταμειακές ροές το 2019 και βελτίωση ισολογισμού θα πρέπει επίσης να προσεχθούν.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Σήμερα δημοσιεύει η Τράπεζα Πειραιώς και η ΕΧΑΕ. Στην ΕΧΑΕ παρακολουθούμε εδώ και κάποιες συνεδριάσεις τοποθετήσεις οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες έχουν να κάνουν και με αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων. Φεύγουν από δανεισμένες και πάνε στην ΕΧΑΕ.

JUMBO: Ανοδικά στο ξεκίνημα και δείχνει πως προσπαθεί να μείνει πάνω από τα 12 ευρώ και να μην υποχωρήσει χαμηλότερα. Για να δούμε. Θα πληγεί από την πανδημία, αλλά έχει ισχυρό ταμείο και μπορεί πιστεύουμε να το διαχειριστεί. Στα 12,50 ευρώ και στο +3,31% με όγκο 10 χιλ. τεμάχια.

ΟΤΕ: Μετά την πίεση που ασκήθηκε την περασμένη Παρασκευή σήμερα η μετοχή έχει ξεκινήσει σταθεροποιητικά και στα 11,18 ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr  


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης