Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Κόντρα στο ρεύμα, τράπεζες +8% και ΧΑ +1,43% στις 558 μον. λόγω Enria, πακέτου 15 δισ. - Μέτρα στις ΗΠΑ έως 30/4 επιδρούν στις αγορές

Κόντρα στο ρεύμα, τράπεζες +8% και ΧΑ +1,43% στις 558 μον. λόγω Enria, πακέτου 15 δισ. - Μέτρα στις ΗΠΑ έως 30/4 επιδρούν στις αγορές
Η επέκταση των μέτρων έως τις 30 Απριλίου στις ΗΠΑ αποτελεί απόδειξη ότι ακόμη υπάρχει σοβαρό πρόβλημα λόγω κορωνοϊού
(upd16) Aνοδικά έκλεισε η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, στις 558 μονάδες, με χαμηλό τις 539 μονάδες και με στηρίξεις από τις τράπεζες, ειδικότερα τα κέρδη +8% της Εθνικής και κόντρα στο ρεύμα των διεθνών αγορών.
Η χαλάρωση των κριτηρίων για NPEs και κεφαλαιακή επάρκεια στις τράπεζες από την ΕΚΤ με στόχο την καταπολέμηση των οικονομικών συνεπειών της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Ευρώπη επιδρά βραχυπρόθεσμα στις ελληνικές τράπεζες καθώς αναιρεί το σενάριο αυξήσεων κεφαλαίου ενώ το βασικό πρόβλημα παραμένει και μετατίθεται για αργότερα.
Ταυτόχρονα τα συνεχή μέτρα στήριξης επιδρούν στην αγορά, το πακέτο έφθασε στα 15 δισ και μάλλον θα αυξηθεί εκ νέου, ωστόσο όλα αυτά δημιουργούν δημοσιονομικά ελλείμματα.

Από την άλλη, τα πρωτοφανή μέτρα στήριξης από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες, δεν είναι ικανά να κατευνάσουν τις ανησυχίες των επενδυτών μπροστά στην λαίλαπα που έχει προκαλέσει ο covid 19.
Η επέκταση των μέτρων έως τις 30 Απριλίου στις ΗΠΑ αποτελεί απόδειξη ότι ακόμη υπάρχει σοβαρό πρόβλημα λόγω κορωνοϊού  καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί καθώς όλες τις προηγούμενες εβδομάδες και ημέρες επιχειρούσε να υποβαθμίσει το μέγεθος της πανδημίας και διεμήνυε ότι η αμερικανική οικονομία θα «άνοιγε έως το Πάσχα των Καθολικών στις 12 Απριλίου
Κατά τον Trump αρχές Ιουνίου 2020 η αμερικανική οικονομία θα μπορεί να ενεργοποιηθεί πλήρως.
Από την άλλη, στην Ευρώπη όπως αναμενόταν προέκυψε διαφωνία στην Σύνοδο Κορυφής  καθώς η πρόταση για έκδοση ευρωομολόγου ή corona bond προσέκρουσε στην στάση της Γερμανίας αλλά και άλλων χωρών που διαφωνούν με την προοπτική κοινού ομολόγου καθώς θέτουν ζητήματα ηθικού κινδύνου.
Μια νέα πρόταση που εξετάζεται και η οποία θέλει πολιτική απόφαση για να εγκριθεί είναι να δοθούν τα κεφάλαια από τον ESM με διαφορετικό μηχανισμό όχι με ECCL αλλά και πάλι θα απαιτηθούν όροι.
Εκτιμάται ότι η Ιταλία θα χρειαστεί 50-70 δισεκ. περίπου 40 δισεκ. η Ισπανία και η Ελλάδα περίπου 15 με 18 δισεκ. ευρώ.
Η χρηματιστηριακή αγορά έκλεισε στις 558 μονάδες ενώ σημειώνεται ότι οι αγορές βρίσκονται σε bear market και όχι σε bull market καθώς κυριαρχεί η πτώση παρά τις πρόσκαιρες ανοδικές αναλαμπές.
Το αισιόδοξο σενάριο για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι να προσεγγίσει τα πρόσφατα χαμηλά πέριξ των 470 μονάδων και να μην τα διασπάσει.
Ισχυρή άνοδος καταγράφηκε στις τράπεζες, μετά τις αρχικές απώλειες που έφτασαν το -6%, με χαμηλές συναλλαγές ενώ με τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισε η Εθνική +8,31% και ακολούθησαν Eurobank +4,79%, Alpha Bank +3,85% και Πειραιώς +3,09%.
Κέρδη 270 εκατ. για τη χρήση του 2019 ανακοίνωσε η Τρ. Πειραιώς, συμπεριλαμβάνονται και τα έσοδα από την Intrum.
Στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, η πλειονότητα των τίτλων έκλεισε με κέρδη με ΕΧΑΕ +5,97%, Jumbo +4,96%, Motor Oil +3,31%...
Από την άλλη, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στον όμιλο Viohalco -6,69% καθώς ανεστάλη  προσωρινά η  λειτουργία των εργοστασίων, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού
Σήμερα μετά το κλείσιμο δημοσιεύει αποτελέσματα χρήσης 2019 και η ΕΧΑΕ.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων μετά τα σχεδία της ΕΚΤ να  απελευθερώσει τα όρια αγοράς κρατικών ομολόγων πάνω από το 33% του χρέους κάθε χώρας, παραβιάζοντας όσα υποστήριζε εδώ και χρόνια απόρροια του πανικού που έχει προκύψει  από την κατάρρευση των τιμών των ομολόγων εξαιτίας του κορωνοϊού
Σήμερα στην αγορά ομολόγων καταγράφονται οριακές πωλήσεις με το ελληνικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 1,61% από 1,53% νωρίτερα και το ιταλικό 10ετές έχει επιδεινωθεί στο 1,45% με το μεταξύ τους spread στις 16 μονάδες βάσης .
Βελτίωση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 169 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 - ενώ το  CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 10654 μονάδες

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με ήπιες πτωτικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,25% και τον Τραπεζικό Δείκτη -0,35%
Στο πρώτο δεκάλεπτο, εμφανίστηκαν ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες αλλά και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -4,63% και ο Γενικός Δείκτης στο -2%
Περί τις 14:30 με ισχυρές αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Εθνική +10,97%....ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +7,56%
Λίγο μετά τις 16:30 τα κέρδη των τραπεζών επεκτάθηκαν και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,66%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκελισε στις 352,84 μονάδες με άνοδο +5,03%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,43% στις 558 μονάδες έχοντας υψηλό στις 560,02 μονάδες και χαμηλό στις 539,84 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 48 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 7,2 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 35 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 24 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 7,25 εκατ. ευρώ και όγκου 646 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα ο ΟΤΕ διακίνησε 580 χιλ. μετοχές αξίας 6,6 εκατ. ευρώ και η Motor Oil 40 χιλ. τεμάχια αξάις 450 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 558 μονάδες, με πρώτη αντίσταση την ζώνη των 580-590 μονάδων και ακολουθούν οι 630 και οι 650 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 530 μονάδες και ακολουθούν οι 510 οι 470 και οι 450 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 352 μονάδες με πρώτη αντίσταση την  ζώνη των 360-370 μονάδων  και ακολουθούν οι 420 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 300 μονάδες και ακολουθούν οι 270 και οι 250 μονάδες.

Τραπεζικά νέα

Το άρθρο Enria του SSM αναφέρει  ότι οι τράπεζες της Ευρώπης – πλην Ελλάδος – ας μην διανείμουν τα μερίσματα τους και ας μην επαναγοράσουν μετοχές τώρα αλλά αργότερα…
Το κόστος αυτής της διαδικασίας είναι περί τα 30 δισεκ.
Την ίδια στιγμή τι λέει η εποπτική αρχή των τραπεζών ο SSM ελαστικοποιούνται τα κριτήρια οπότε οι τράπεζες δεν θα εμφανίσουν νέα NPEs γιατί ακόμη και εάν δεν πληρωθεί ένα δάνειο στις 90 ημέρες δεν θα θεωρείται άμεσα καταβλητέο και απαιτητό.
Την ίδια στιγμή τα παλαιά προβληματικά δάνεια θα επιδεινώνονται – τα οποία έχουν ξεπεράσει τις 90 ημέρες καθυστέρηση – και ο φαύλος κύκλος θα συνεχίζεται.
Την ίδια στιγμή ένα δάνειο που δεν πληρώνεται τώρα συσσωρεύεται ως υποχρέωση για τον δανειολήπτη ο οποίος πρέπει να πληρώσει συσσωρευμένες υποχρεώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία και εφορία.
Το συμπέρασμα είναι ότι ακόμη μια φορά τα θεσμικά όργανα των τραπεζών είναι κατώτερα των περιστάσεων.
Το δώρο που δίδεται στους μετόχους και στις τράπεζες είναι σαν την Πανδώρα της αρχαίας μυθολογίας που έσπειρε θύελλες από άγνοια.
Αντί να επιλύσει η Ελλάδα το πρόβλημα τώρα και να καταστήσει τις ελληνικές τράπεζες τις πιο καθαρές παγκοσμίως επιλέγει ιμιτασιόν λύσεις μεταθέτοντας το πρόβλημα για το 2021.
Το πρόβλημα θα έρθει πάλι στο προσκήνιο.
Βραχυπρόθεσμα, το σενάριο αυξήσεων κεφαλαίου στις ελληνικές τράπεζες αναιρείται αλλά θα επανέλθει γιατί είναι ο μόνος δρόμος για την οριστική διαγραφή του παρελθόντος των τραπεζών.

Η επικαιρότητα

Ασταμάτητη προελαύνει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη η επιδημία του κορωνοϊού αναγκάζοντας ακόμα και τις πλέον «δύσπιστες» κυβερνήσεις να λαμβάνουν πρωτοφανή περιοριστικά μέτρα σε μια προσπάθεια να περιορίσουν όσο το δυνατόν τη διασπορά του ιού στην κοινότητα και άρα τον αριθμό των νεκρών.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται παγκοσμίως σε 740.157, οι θάνατοι έχουν φτάσει στους 35.019 ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και έχουν θεραπευτεί, είναι 156.652.
Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 143.055 ενώ οι νεκροί ανέρχονται στους 2.513..
Στο κόκκινο πάντως βρίσκεται και η Ευρώπη, καθώς η Ιταλία και η Ισπανία είναι οι χώρες με τα περισσότερα θύματα παγκοσμίως.
Η Ιταλία με τους 10.779 νεκρούς και η Ισπανία με τους 7.340, είναι οι δύο χώρες που μετρούν περισσότερους από τους μισούς θανάτους που έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο (34.005).
Εξαιρετικά κρίσιμες είναι οι επόμενες δύο εβδομάδες για τον κορωνοιό στην Ελλάδα ενώ στους 43 ανέρχονται οι νεκροί με τα κρούσματα να έχουν φτάσει τα 1.156 κρούσματα
Παρατείνεται έως και τις 11 Απριλίου η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων σε ολόκληρη την επικράτεια ενώ για τις 10η Μαΐου μεταφέρεται η σταδιακή άρση των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοιού εάν οι υφιστάμενοι περιορισμοί τηρηθούν απαρεγκλίτως από τους πολίτες και αποτραπεί η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων.
Σε επέκταση της ενίσχυσης των 800 ευρώ σε 1,7 εκατ. εργαζόμενους, ήτοι το 81% του δυναμικού στον ιδιωτικό τομέα, προχωρά η κυβέρνηση, σύμφωνα με το νέο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Αυτή η ενίσχυση υπάγεται στο καθεστώς του ακατάσχετού και αφορολόγητου.
Επίσης, στο πακέτο μέτρων περιλαμβάνεται και η πλήρης κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών για 45 ημέρες.
Παράλληλα, επεκτείνονται σε περισσότερες επιχειρήσεις τα μέτρα προστασίας τους.
Συνολικά καλύπτονται περίπου 800.000 επιχειρήσεις που συνιστούν το 76% των κωδικών δραστηριότητας.
Για το 99% αυτών των επιχειρήσεων που καλύπτονται προβλέπονται αναστολή πληρωμών ΦΠΑ και βεβαιώσεων οφειλών προς την εφορία.
Προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις είναι η διατήρηση των υφιστάμεων θέσεων εργασίας, επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας.
Επίσης, η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση με τις τράπεζες προκειμένου να βρεθούν λύσεις στο ζήτημα των επιταγών, ανέφερε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Πιέσεις στις ασιατικές αγορές

Πτωτικά έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (30/3) στις ασιατικές αγορές δεχόμενες πιέσεις από τις απώλειες που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Wall Street καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν τον αντίκτυπο του COVID-19 στην παγκόσμια οικονομία
Η Ιαπωνία θα ενισχύσει την έκδοση κρατικών ομολόγων κατά 149 δισ. δολάρια από τον Ιούλιο για να χρηματοδοτήσει ένα τεράστιο πακέτο κινήτρων με στόχο την αντιμετώπιση της ύφεσης στην οικονομία από την πανδημία του κορωνοϊού.
Αυτό αποκαλύπτει σήμερα το Reuters, επισημαίνοντας ότι τα επιπλέον 16 τρισ. γιέν (149 δισ. δολάρια) σε ομόλογα είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου της κυβέρνησης για την πώληση περίπου 129 τρισ. γιεν ιαπωνικών κρατικών ομολόγων (JGBs) από τον Απρίλιο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -1,57%, ο δείκτης  Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -0,90%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -0,04% και  ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,26%

Νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Νευρικότητα καταγράφεται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέκτεινε τα μέτρα στις ΗΠΑ κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ η Ευρώπη εξακολουθεί να δέχεται ισχυρό πλήγμα.
Έως τις 30 Απριλίου 2020 επεκτείνονται τα μέτρα στις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του κορωνοιού ανέφερε ο αμερικανός Πρόεδρος Trump αναιρώντας πρόσφατη εκτίμηση του ότι η αμερικανική οικονομία θα ανοίξει στις 12 Απριλίου.
Κατά τον Trump αρχές Ιουνίου 2020 η αμερικανική οικονομία θα μπορεί να ενεργοποιηθεί πλήρως.
Ειδικότερα, ο Dax στην Γερμανία κινείται στο +0,80%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,30%, ο MIB στο Μιλάνο στο -0,25%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,3% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,10% .
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +1%, ο S&P στο +1,5% και ο Nasdaq στο +2% ενώ το ETF GREC κινείται στο +0,70% (5,72 δολ.)

Ισχυρή άνοδος στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές – Ξεχώρισε η Εθνική +8% 

Ισχυρή άνοδος καταγράφηκε στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα μετά τις αρχικές απώλειες που έφτασαν το -6% και με την Εθνική να ξεχωρίζει με κέρδη +8,31%.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,18 ευρώ, με άνοδο +8,31%  με όγκο 3,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,08 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2019 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,6750 ευρώ, με άνοδο +3,85%, με όγκο 7,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,04 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 24/3/2019 στα 0,53 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,2350 ευρώ, με άνοδο +3,09% με όγκο 1,65 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 539 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,4160 ευρώ, με άνοδο +4,79% με όγκο 10,3 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,54 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,68 ευρώ, με άνοδο +0,30% και με κεφαλαιοποίηση 303 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2045 ευρώ, με άνοδο +4,87% και όγκο 925 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 94 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,72 ευρώ, με άνοδο +0,16% και κεφαλαιοποίηση 253 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Πιέσεις σε Viohalco -7%

Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΕΧΑΕ, Jumbo, Motor Oil...
Στον αντίποδα, oι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν σε Viohalco λόγω της προσωρινής αναστολής των εργοστασίων λόγω κορωνοιου και ακολούθησαν  Aegean, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ....
H Coca Cola έκλεισε στα 18,00 ευρώ, με πτώση -0,03% και κεφαλαιοποίηση στα 6,66 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,25 ευρώ, με άνοδο +0,90% και αποτίμηση 5,29 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,21 ευρώ, με άνοδο +0,45% και αποτίμηση 513 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,9160 ευρώ, με πτώση -1,74% και κεφαλαιοποίηση 445 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 7,10 ευρώ με άνοδο +2,45% και αποτίμηση 2,38 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 10,44 ευρώ, με πτώση -0,38% και κεφαλαιοποίηση 861 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,12 ευρώ με πτώση -1,54% και κεφαλαιοποίηση 1,56 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 11,55 ευρώ, με άνοδο +3,31% και κεφαλαιοποίηση 1,28 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 6,25 ευρώ με άνοδο +0,81% και κεφαλαιοποίηση 893 εκατ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 12,70 ευρώ με άνοδο 4,96% και κεφαλαιοποίηση 1,73 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,87 ευρώ, με άνοδο +2,38% και κεφαλαιοποίηση 732 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,26 ευρώ, με άνοδο +0,46% και κεφαλαιοποίηση στα 170 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0556 ευρώ, με άνοδο +2,21% και κεφαλαιοποίηση 52 εκατ. ευρώ.

Οριακές πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές 1,61%  - Οι τρέχουσες τιμές αντικατοπτρίζουν fair value

Οριακές πωλήσεις σημειώνονται στα ελληνικά ομόλογα μετά τις τεχνικές αναπροσαρμογές που σημειώθηκαν στα ελληνικά ομόλογα, καθώς η ΕΚΤ σχεδιάζει να αυξήσει τα όρια αγοράς κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης QE ύψους 750 δισεκ. θα υπερβεί δηλαδή το όριο του 33%.
Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ μπορούσε να αγοράσει έως και το 33% των κρατικών ευρωπαϊκών ομολόγων που διαπραγματεύονται σε αγορές και με βάση την BofA θα εξαντλούσε τα όρια έως τον Σεπτέμβριο του 2020.
Η απελευθέρωση των ορίων αποτελεί ωμή χειραγώγηση στην αγορά τίτλων, αποτελεί λάθος μήνυμα στις κυβερνήσεις και αυξάνει το ρίσκο στον ισολογισμό της ΕΚΤ που φθάνει τα 5 τρισεκ. ευρώ.
Όμως για μια ακόμη φορά υπό τον πανικό η ΕΚΤ αποφάσισε να παραβιάσει όσα υποστήριζε εδώ και χρόνια και στόχος ήταν όχι οι οικονομίες αλλά ο πανικός που προκλήθηκε από την κατάρρευση των τιμών των ομολόγων.
Ο κορωνοιός επιβάλλει ριζική αντιμετώπιση ακόμη και εάν αφορά συστηματική παραβίαση των κανόνων της ΕΚΤ.
Η αξιοπιστία της ΕΚΤ στο ναδίρ.
Να σημειωθεί ότι η ελληνική οικονομία θα επηρεαστεί από την κρίση του κορωνοιού με ύφεση στο β΄ και γ΄ τρίμηνο του 2020 έως -8% και ύφεση αντί ανάπτυξης για το 2020 στο καλό σενάριο.   
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η απόδοση του νέου 15ετούς ελληνικού ομολόγου από 1,91% έφθασε έως το 3,85% και σήμερα 30 Μαρτίου στο 1,62%.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,61% με το ιστορικό χαμηλό στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,45%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,53% με το αμερικανικό 10ετές 0,64% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 16 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 93 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,20 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,81% με απόδοση αγοράς 0,93% και απόδοση πώλησης 0,69%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,90 μονάδες βάσης και απόδοση 1,01%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 108,95 μονάδες βάσης και απόδοση 1,15% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 109,50 μονάδες βάσης και απόδοση 1,35% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020 …
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 102,65 μονάδες βάσης και απόδοση 1,43%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 116,25 μονάδες βάσης και απόδοση 1,53% με απόδοση αγοράς 1,59% και απόδοση πώλησης 1,47%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 119,48 μονάδες βάσης και απόδοση 1,53% με απόδοση αγοράς 1,60% και απόδοση πώλησης 1,46%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 126,18 μονάδες βάσης και απόδοση 1,62%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 103,30 μονάδες βάσης και 1,62% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στο 1,49%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 132,25 μονάδες βάσης και απόδοση 1,77%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 139,43 μονάδες βάσης και απόδοση 1,96%
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 215 μονάδες βάσης από 199 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 169 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 10.654 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,69% ή 169 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Επιδείνωση στα ομόλογα της ευρωζώνης με την Ιταλία 1,44%  

Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης λόγω του χάους που προκαλεί ο κορωνοιός ειδικά σε Ιταλία και Ισπανία.   
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να υποχωρήσει σήμερα 30 Μαρτίου στο 1,44%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 30/3/2020 στο -0,54% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,02% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,68% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,54% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,44% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,21%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης