Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ινστιτούτο IW: Υπέρ της έκδοσης corona bonds - Επικίνδυνη η χρήση ECCL από ESM

Ινστιτούτο IW: Υπέρ της έκδοσης corona bonds - Επικίνδυνη η χρήση ECCL από ESM
Κόντρα στη θέση τη γερμανικής κυβέρνησης το Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας (IW) της Κολωνίας
Υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων (coronabonds) τάσσεται το Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας (IW) της Κολωνίας, χαρακτηρίζοντας μάλιστα επικίνδυνη τη χρήση του ESM στην τρέχουσα κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού.
Όπως μεταδίδει η Die Welt, πρόκειται για μια πολιτική σύσταση η οποία δεν θα αρέσει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Το προσκείμενο στους εργοδότες Ινστιτούτο, εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποστηρίξουν οικονομικά καλύτερα το ένα το άλλο στην κρίση του κορωνοϊού.
Το συμπέρασμα της -αδημοσίευτης ακόμα-  έρευνας, η οποία βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας «Die Welt», είναι ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η χρήση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ/ESM) είναι επικίνδυνη.
Γι' αυτό και οι ερευνητές του IW αποτρέπουν από τη χρήση του. Αυτό το συμπέρασμα είναι πολιτικά ευαίσθητο, διότι μέχρι τώρα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εστιάζει ακριβώς σε αυτή την δυνατότητα.
Στην ανάλυση, η οποία δημοσιεύεται στην σημερινή έκδοση της συντηρητικής εφημερίδας "Die Welt", οι οικονομολόγοι του IW εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν να αλληλοϋποστηριχθούν οικονομικά στην κρίση του κορονοϊού και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χρήση των προληπτικών πιστωτικών γραμμών του ESM είναι υπό τις τρέχουσες συνθήκες επικίνδυνη.
Προειδοποιούν μάλιστα ότι, υπό τις σημερινές συνθήκες, τέτοια δάνεια θα μπορούσαν να επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση των πληττομένων χωρών.
Οι προληπτικές γραμμές στήριξης από τον ESM, γνωστές ως ECCL («Πιστωτική Γραμμή Ενισχυμένων Προϋποθέσεων») πρέπει να επιστρέφονται εντός δύο ετών, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες.
«Η χρήση προληπτικών πιστωτικών γραμμών από τον ESM είναι πολύ προβληματική υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες, διότι αυτές οι πιστωτικές γραμμές έχουν βραχυπρόθεσμες προθεσμίες και πρέπει να εξοφλούνται σύντομα», δήλωσε ο Jurgen Matthes, επικεφαλής του τμήματος Διεθνoύς Οικονομίας του IW.
Αυτό θέτει σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών των πληττομένων χωρών.
Αντ' αυτών συνιστώνται στους πολιτικούς πιο μακροπρόθεσμες βοήθειες.
«Οι πληττόμενες χώρες πρέπει να βοηθηθούν με πολύ πιο μακροπρόθεσμα δάνεια και μεταβιβάσεις», υπογράμμισε ο Matthes.
Οι οικονομολόγοι του IW θεωρούν επομένως πως τα ομόλογα κορονοϊού είναι το καταλληλότερο μέσο για να αποτραπεί μια νέα κρίση του ευρώ.
Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση και άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης έχουν μέχρι στιγμής απορρίψει τα κοινά ευρωπαϊκά ομόλογα και ευνοούν τη χρήση του ESM.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης