Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πέτσας: Στα 36,6 δις ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα – Φέτος γιορτάζουμε το Πάσχα στο σπίτι

Πέτσας: Στα 36,6 δις ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα – Φέτος γιορτάζουμε το Πάσχα στο σπίτι
Αξιολογούμε καθημερινά την πορεία της πανδημίας και της οικονομίας είπε ο κ.Πέτσας
Τη θέση ότι «η κυβέρνηση αξιολογεί κάθε μέρα την πορεία της οικονομίας, την επέκταση της πανδημίας και την αποδοτικότητα των μέτρων» διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Ο κ.Πέτσας αφού αναφέρθηκε στα νέα μέτρα που ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, έκανε λόγο και για το «μαξιλάρι» που άφησε η κυβέρνηση Τσίπρα, τονίζοντας ότι είναι διαφορετική η δημοσιονομική επίπτωση των μέτρων και άλλο αν υπάρχει το ρευστό.
Στα δημοσιονομικά είπε πως έχει καταστεί σαφές ότι δεν υπάρχει ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, όπως και κανένας περιορισμός στη χρήση μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ενώ υποστήριξε ότι σήμερα τα ταμειακά διαθέσιμα είναι 36,6 δις ευρώ εκ των οποίων τα 15,7 δις ήταν το λεγόμενο «μξιλάρι»μετά τη λήξη του 3ου μνημονίου.
«Έκτοτε η Ελληνική Δημοκρατία έχει βγει με τη νέα κυβέρνηση δύο φορές στις αγορές με 10ετες και 15ετές ομόλογο.
Αν δεν είχαμε αυτή τη δυνατότητα, τα ταμειακά διαθέσιμα θα μειώνονταν στα 9 δις και δεν θα διατηρούνταν στο επίπεδο που είναι σήμερα.
Παρότι υπάρχουν, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε αλόγιστοι στη χρήση τους, πρέπει να υπάρχει συνείδηση.
Αυτά τα χρήματα δεν είναι του Σταϊκούρα σήμερα ή του Τσακαλώτου, ούτε του Μητσοτάκη ή του Τσίπρα.
Θα τα διαφυλάξουμε» τόνισε ο κ.Πέτσας.
Ερωτηθείς πότε θα διεξαχθούν οι πανελλήνιες εξετάσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφού τόνισε πως είναι πρωτοφανής η κατάσταση, ανέφερε πως σε αυτή τη χρονική συγκυρία δεν είναι κανείς σε θέση να επιβεβαιώσει πότε θα γίνουν οι εξετάσεις.
Σχετικά με τον αριθμό των ΜΕΘ, ο κ.Πέτσας είπε ότι έχουν φτάσει τις 870, τονίζοντας ότι «θα συνεχίσουμε να τις διευρύνουμε, φροντίζοντας και για το προσωπικό σε αυτές».
Ερωτηθείς για την εξέλιξη της πανδημίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι καλύτερη από τις περισσότερες άλλες χώρες και εξελίσσεται καλύτερα από το σενάριο που είχαν εκπονήσει στην αρχή οι ειδικοί.
«Αυτό συμβαίνει γιατί λάβαμε γρήγορα μέτρα τα οποία αρχίζουν να αποδίδουν.
Η Ελλάδα έχει καλύτερη πορεία από άλλες χώρες.
Κανένας εφησυχασμός όμως.
Δεν πρέπει να διαταράξουμε αυτό που έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα.
Σημασία έχει να τηρούμε τα αυστηρά μέτρα για να βγούμε όλοι μαζί από την κρίση» τόνισε ο κ.Πέτσας, ο οποίος ερωτηθείς για την ανάρτηση του κ. Μόσιαλου για τα τεστ ταχείας διάγνωσης, είπε πως όλα είναι σε γνώση της κυβέρνησης και πως «για τέτοιου είδους αποφάσεις αρμόδιο είναι το επιστημονικό συμβούλιο του υπουργείου υγείας το οποίο εισηγείται και ο πρωθυπουργός αποφασίζει».
Σε ότι αφορά το αίτημα της Ιεράς Συνόδου για λειτουργία κεκλεισμένων των θυρών τις ημέρες του Πάσχα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι φέτος το Πάσχα είναι αλλιώς.
«Φέτος γιορτάζουμε το Πάσχα από το σπίτι.
Αλλά έχουμε μπροστά μας πολλά χρόνια να το γιορτάσουμε με τα ήθη, τα έθιμα και φυσικά την πίστη μας.
Αξιολογούμε κάθε συζήτηση.
Θα είμαστε σε θέση να εξετάσουμε αυτό το ζητούμενο μέσα στις επόμενες ημέρες» τόνισε ο κ.Πέτσας, αναφέροντας πως η κυβέρνηση δεν εξετάζει περισσότερα περιοριστικά μέτρα χαρακτηρίζοντας συγκινητική την ανταπόκριση των πολιτών στα μέτρα που έχουν ληφθεί.
Σε ερώτηση αν εξετάζει η κυβέρνηση μείωση των μισθών στο δημόσιο, ο κ.Πέτσας είπε ότι δεν εξετάζεται κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή και πως «αν υπάρξει θα σημαίνει ότι θα έχουμε φύγει πολύ πέρα από το χρονικό ορίζοντα που έχουμε βάλει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης