Τελευταία Νέα
Διεθνή

Thomsen (ΔΝΤ): Κάθε μήνα lockdown λόγω κορωνοϊού στοιχίζει στην Ευρώπη 3% του ΑΕΠ ή 570 δισ - Πολλές χώρες θα ζητήσουν βοήθεια

tags :
Thomsen (ΔΝΤ): Κάθε μήνα lockdown λόγω κορωνοϊού στοιχίζει στην Ευρώπη 3% του ΑΕΠ ή 570 δισ - Πολλές χώρες θα ζητήσουν βοήθεια
Ο Thomsen εξέφρασε και την επιφύλαξή του για το κοινωνικό σύστημα της Ευρώπης
Κάθε μήνα lockdown λόγω κορωνοϊού στοιχίζει στην Ευρώπη 3% του ΑΕΠ της.
Αυτό ανέφερε ο υπεύθυνος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Poul Thomsen, επισημαίνοντας όμως ότι η εκτίμηση είναι επισφαλής λόγω της αδυναμίας προσδιορισμού του εύρους και της έκτασης του lockdown.
Τι σημαίνει 3% του ΑΕΠ;
Η Ευρώπη έχει 19,1 τρισεκ. δολάρια άρα το 3% σημαίνει ζημία 570 με 580 δισ. δολάρια κάθε μήνα.

Ο Thomsen δεν δίστασε να αναφέρει ότι πολλές χώρες ενδέχεται να ζητήσουν βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ταυτόχρονα.
"Ορισμένες χώρες της ΕΕ, που ανήκουν στις αναδυόμενες οικονομίες, θα δυσκολευτούν να χρηματοδοτήσουν μεγάλες αυξήσεις των δημοσιονομικών ελλειμμάτων τους, οι οποίες χρειάζονται για την αντιμετώπιση του πλήγματος των μέτρων για τον κορωνοϊό".
"Οι περισσότερες από τις εννέα αναδυόμενες οικονομίες της ΕΕ, στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη ζήτησαν βοήθεια από το ΔΝΤ για χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης", ανέφερε.
Ο Thomsen εξέφρασε και την επιφύλαξή του για το κοινωνικό σύστημα της Ευρώπης, το οποίο αν και ισχυρό δεν κατασκευάστηκε για να καλύψει το μέγεθος των απαιτήσεων που προκαλούνται από την πανδημία του κορωνοϊού.
Ωστόσο, οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ και ο ρόλος του ESM είναι κρίσιμες για να διασφαλιστεί ότι οι χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος μπορούν να αντιδράσουν δυναμικά στην κρίση.
Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ έχει αναφέρει και τις προηγούμενες ημέρες ότι η πανδημία του κορωνοϊού θα οδηγήσει σε μείωση της παγκόσμιας παραγωγής το 2020, εκτιμώντας ότι «ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός χωρών» χρειάζεται έκτακτη χρηματοδότηση από το Ταμείο.
Μάλιστα, αναφέρθηκε ότι το ΔΝΤ διερευνά περαιτέρω επιλογές, πέραν των παραδοσιακών δανείων που χορηγεί, για να περιορίσει τις ελλείψεις συναλλάγματος που αντιμετωπίζουν πολλές αναπτυσσόμενες χώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης