Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η κυβέρνηση ποντάρει στο καλό σενάριο και μάχεται να κρατήσει όρθια την οικονομία

tags :
Η κυβέρνηση ποντάρει στο καλό σενάριο και μάχεται να κρατήσει όρθια την οικονομία
Την επόμενη μέρα της ανάκαμψης της οικονομίας σχεδιάζει η κυβέρνηση την ώρα που η περίφημη καμπύλη που μπήκε το τελευταίο διάστημα στη ζωή μας αρχίζει να ευθυγραμμίζεται.
Την επόμενη μέρα της ανάκαμψης της οικονομίας σχεδιάζει η κυβέρνηση την ώρα που η περίφημη καμπύλη που μπήκε το τελευταίο διάστημα στη ζωή μας αρχίζει να ευθυγραμμίζεται.
Στο πλαίσιο αυτό, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία στην κυβέρνηση αναφορικά με την πορεία εξάπλωσης του κορωνοϊού η οποία ωστόσο επισημαίνει σε όλους τους τόνους την ανάγκη εφαρμογής των μέτρων για το επόμενο διάστημα.
«Όπου εφαρμόζονται, τα μέτρα αποδίδουν», επισήμανε για άλλη μια φορά ο Σωτήρης Τσιόδρας, σημειώνοντας ότι και στην πατρίδα μας, «μένουμε στο καλό σενάριο.

Και το βλέπουν αυτό και άλλες χώρες.
Τώρα είμαστε στη φάση του μετριασμού.
Εφαρμόζουμε τα μέτρα φυσικής απόστασης και κοινωνικής απομάκρυνσης.
Σε αυτή τη φάση είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο που θα μπορούσαμε να έχουμε».
Κι ενώ φαίνεται ότι αρχίζουμε να ελέγχουμε λίγο περισσότερο την εξέλιξη της επιδημίας στην Ελλάδα και τα μέτρα δείχνουν να αποδίδουν, σε νέα τονωτική ένεση 6,8 δισ. ευρώ προχωρά η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού στην οικονομία.
Το τέταρτο πακέτο μέτρων περιλαμβάνει στήριξη σε 1,7 εκατομμύρια μισθωτούς, 800.000 επιχειρήσεις και 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες ενώ προβλέπει νέα λίστα επιχειρήσεων που δικαιούνται το έκτακτο επίδομα, κρατικές εγγυήσεις, κοινοτικά κονδύλια, αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
Στο μεταξύ, σε μια συμβολική κίνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε όλους τους βουλευτές της ΝΔ αλλά και τους υπουργούς και τους υφυπουργούς της κυβέρνησής του να καταθέσουν για τους επόμενους δύο μήνες το 50% του μισθού τους στη μάχη εναντίον του κορωνοϊού.
Απέναντι στην υγειονομική κρίση όλοι είμαστε ίσοι, είπε ο πρωθυπουργός «όμως στη μάχη απέναντί της, ο καθένας οφείλει να προσφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις του.
Είμαι σίγουρος ότι την επιλογή αυτή θα ακολουθήσουν και τα άλλα κόμματα».
Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού δεν μπορεί προφανώς να αντιμετωπίσει το ζήτημα της ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, εμπεριέχει ωστόσο έναν ισχυρό συμβολισμό επισημαίνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Μάλιστα, με επιστολή της προς το προεδρείο της Βουλής, η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, ζητά να γίνει υποχρεωτική και όχι προαιρετική η μείωση των μισθών των βουλευτών και επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά αυτό να επεκταθεί και σε άλλους κρατικούς αξιωματούχους.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε, επισημαίνει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, προς τη Σύνοδο των Προέδρων της Βουλής, είναι «το μέτρο να αφορά όλους τους βουλευτές υποχρεωτικά, με πρωτοβουλία και απόφαση της Βουλής και μάλιστα για διάρκεια τριών μηνών. Υποχρεωτικά και όχι προαιρετικά διότι και οι εργαζόμενοι που με απόφαση της κυβέρνησης χάνουν το   ήμισυ του μισθού τους, υποχρεωτικά και όχι προαιρετικά το χάνουν.
Επιπλέον προτείνουμε η συνεισφορά αυτή να επεκταθεί και στους ευρωβουλευτές και σε όσους διορίστηκαν σε κρατικές θέσεις (γ.γ., ειδικούς γ.γ.,προέδρους οργανισμών, διοικήσεις ΔΕΚΟ κλπ), καθώς στα νομικά πρόσωπα που εντάσσονται στον δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα», σημειώνουν εμφατικά στον ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια τακτική ακολουθεί πάντως και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, χωρίς κανείς να την υποχρεώσει, αφού δεν είναι βέβαια ούτε βουλευτής, ούτε υπουργός αλλά εκπροσωπεί έναν ιδιαίτερο θεσμό, την Προεδρία της Δημοκρατίας. Η κ. Σακελλαροπούλου ανακοίνωσε ότι το μισό της αποζημίωσης που θα λάβει για τους δύο μήνες, θα το καταβάλει σε αυτό τον ειδικό λογαριασμό για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.  

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης