Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στους 43 οι νεκροί στην Ελλάδα με 1.212 κρούσματα από τον κορωνοϊό - Την χορήγηση χλωροκίνης ως προφύλαξη εξετάζουν οι αρχές

tags :
Στους 43 οι νεκροί στην Ελλάδα με 1.212 κρούσματα από τον κορωνοϊό - Την χορήγηση χλωροκίνης ως προφύλαξη εξετάζουν οι αρχές
Εξαιρετικά κρίσιμες είναι οι επόμενες δύο εβδομάδες για τον κορωνοιό στην Ελλάδα
(upd5) Τους 43 έφτασαν οι νεκροί από το νέο κορωνοϊό στην Ελλάδα, άλλοι πέντε συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα ανέρχονται πλέον σε 1.212, καθώς σήμερα ανακοινώθηκαν άλλα 56.
Ο μέσος όρος ηλικίας των νεκρών είναι τα 71 έτη.
Συνολικά 32 είναι άνδρες και πάνω από το 90% όσων κατέληξαν είχαν υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικίας άνω των 90 ετών.
Μέχρι σήμερα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 72 ασθενείς, εκ των οποίων οι 14 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών αυτών είναι 65 ετών και πάνω από τους μισούς έχουν υποκείμενο νόσημα.
Από τις ΜΕΘ έχουν βγει 5 ασθενείς.
Την χορήγηση του φαρμάκου της χλωροκίνης ως προφύλαξη από τον κορωνοϊό εξετάζουν οι ελληνικές αρχές, σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρας.
«Στην Ελλάδα οι περισσότεροι ασθενείς έχουν πάρει χλωροκίνη.
Η θνητότητα είναι στο 3% και παγκόσμια στο 6%.
Αυτό δεν ξέρουμε αν έγινε επειδή πήραν θεραπεία έγκαιρα.
Χρειάζεται προσοχή για να πούμε ότι αυτό το φάρμακο δουλεύει περισσότερο από κάποιο άλλο.
Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει βοήθεια από αυτό το φάρμακο (σ.σ. χλωροκίνη) αλλά υπάρχουν αντικρουόμενα δεδομένα.
Είναι ένα φάρμακο που υιοθετούν στρατηγικά οι περισσότερες χώρες αυτή τη στιγμή», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας και εξήγησε ότι έχει χορηγηθεί σε Έλληνες ασθενείς σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα.
Παράλληλα τόνισε ότι θα συζητηθεί να δοθεί ένα φάρμακο για τις επόμενες 8 με 12 εβδομάδες που θα κυκλοφορεί ο ιός.
«Ένα φάρμακο ασφαλές που θα μπορεί και να δουλέψει.
Θα συζητήσουμε την χορήγηση του φαρμάκου της χλωροκίνης σαν μία μορφή προφύλαξης», ανέφερε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και υπογράμμισε ότι η χώρα μας έχει προμηθευτεί επαρκείς ποσότητες χλωροκίνης.

Χαρδαλιάς (Υφυπ. Προστασίας): Αναστέλλεται η λειτουργία εργοστασίου της ΔΕΗ στην Πτολεμαϊδα - Το Πάσχα του 2020 δεν θα πάμε σε εκκλησίες και στο χωριό

Την αναστολή της λειτουργίας της μονάδας 5 της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα για 30 ημέρες ως μέτρο περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Επίσης ανακοίνωσε πως αναστέλλεται προληπτικά και η λειτουργία μονάδων της ΔΕΗ στη γύρω περιοχή.
Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως οι υπόλοιπες μονάδες θα λειτουργούν με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό για λόγους ασφαλείας.
Για την έξοδο του Πάσχα είπε φέτος δεν θα πάμε σε εκκλησίες και στο χωριό.
Θα μείνουμε σπίτι για να γιορτάσουμε με όλους τους αγαπημένους μας.
Αν βρεθούμε έξω θα είναι μεγάλο λάθος.
Αυτό βοηθά τη νόσο. 
Όσο κάποιοι αγνοούν τα μέτρα η επιλογή μας θα είναι περισσότερα και αυστηρότερα μέτρα.
Μένουμε σπίτι χωρίς δικαιολογίες.
Επισήμανε πως η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί τη σύμπραξη πολιτείας και πολιτών, γιατί μόνο ενώνοντας τις δυνάμεις μπορούμε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού.
Ανακοίνωσε επίσης πως τις τελευταίες τρεις ημέρες έχουν πραγματοποιηθεί 4.697 έλεγχοι, κατά τους οποίους 22 συμπολίτες βρέθηκαν να έχουν παραβιάσει τους όρους της καραντίνας.
Όπως αποκάλυψε ο κ. Χαρδαλιάς, τις επόμενες ημέρες αναμένονται τρεις πτήσεις με υγειονομικό υλικό και τα έξοδα τους καλύπτονται από δωρεές.

Ενίσχυση με υγειονομικό υλικό

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η ενίσχυση του συστήματος υγείας με το απαραίτητο υγειονομικό υλικό.
Τα ξημερώματα, ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος της Aegean προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, μεταφέροντας από την Κίνα μεγάλη ποσότητα υγειονομικού υλικού (1,7 εκατομμύρια μάσκες) δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση και Ελλήνων Εφοπλιστών.
Όπως αναφέρεται, μέσα στην εβδομάδα αναμένονται και άλλες πτήσεις που θα μεταφέρουν περισσότερες από 13 εκατομμύρια απλές χειρουργικές μάσκες και υλικά ατομικής προστασίας, όπως εξειδικευμένες μάσκες, στολές και ασπίδες προσώπου.
Συγκεκριμένα, τις επόμενες ημέρες αναμένονται τουλάχιστον άλλες τρεις πτήσεις που έχουν μισθωθεί από τους δωρητές και μεταφέρουν υγειονομικό υλικό.
Το κόστος της προμήθειας, αλλά και της μεταφοράς του υλικού στην Ελλάδα, καλύπτεται κυρίως από δωρεές ιδρυμάτων και εταιρειών.
Υπενθυμίζεται ότι έχουν προηγηθεί η δωρεά 11 τόνων υγειονομικού υλικού από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η προμήθεια 5 τόνων χλωροκίνης από την Ινδία και η πτήση της Air China, η οποία μετέφερε προ ημερών στην Ελλάδα από την Κίνα ως δωρεά 1.200.000 μάσκες και υγειονομικό υλικό.

Ο χάρτης του κορωνοϊού στην Ελλάδα – Πλήττει τις πιο παραγωγικές ηλικίες – Ποιες περιοχές δεν έχουν κρούσμα

Τις πιο παραγωγικές ηλικίες πλήττει η επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα αναθεωρημένα στοιχεία της έκθεσης του ΕΟΔΥ.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι άνθρωποι ηλικίας από 40 έως 64 ετών γίνονται συχνότερα στόχοι του νέου ιού σε ποσοστό 47,2%, όπως και η ηλικιακή ομάδα από 18 έως 40 ετών σε ποσοστό 26,8%.
Είναι παρήγορο ότι οι ηλικιωμένοι που κινδυνεύουν περισσότερο από επιπλοκές, δηλαδή οι άνθρωποι από 65 ετών και πάνω μολύνονται σε ποσοστό 23%, αν και ιδανικά αυτό το ποσοστό θα έπρεπε να είναι κάτω από 10% έως μηδενικό.
Τα παιδιά ηλικίας από 0 έως 17 ετών που λειτουργούν ως ιδιαίτερα μεταδοτικοί φορείς τους ιού μολύνονται σε ποσοστό μόλις 2.9%, αν και αναφέρεται ότι τα παιδιά εξετάζονται για τον κορωνοϊό πιο σπάνια από άλλες ηλικιακές ομάδες, καθώς κατά κανόνα περνούν ήπια τη νόσο ή με καθόλου συμπτώματα.
Πάντως η έως τώρα ήπια εξέλιξη της καμπύλης των νέων κρουσμάτων και «ο βραδύτερος ρυθμός αύξησης των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας», όπως είπε και ο λοιμωξιολόγος, Σ.Τσιόδρας, αποτυπώνεται και στο γράφημα που αφορά τα δείγματα που έχουν ελεγχθεί εργαστηριακά από την 1η Ιανουαρίου μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν εξετάσεις για τον νέο κορωνοϊό και που δηλώνουν συστηματικά τα αποτελέσματα τους στον ΕΟΔΥ.
Στο σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 15/151 κλινικά δείγματα, από τα οποία τα 970 ποσοστό 6.4% ήταν θετικά στον κορωνοϊό.
Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων στη χώρα η Αττική συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό και ακολουθούν κάποιες περιοχές της χώρας όπως η Θεσσαλονίκη, η Καστοριά, η Ηλεία, η Κοζάνη, η Αχαΐα και η Ξάνθη, όπου υπήρξαν εστίες νέων μολύνσεων και μεγαλύτερη απ' ότι φαίνεται έκθεση του πληθυσμού στον ιό.
Όπως αποτυπώνεται και στον σχετικό χάρτη του ΕΟΔΥ ελάχιστες είναι πλέον οι περιοχές της χώρα όπου προς το παρόν επισήμως δεν έχει καταγράφει κάποιο κρούσμα κορονοϊού.
Όσον αφορά τα σοβαρά κρούσματα COVID-19, έως τώρα έχουν καταγραφεί 39 θάνατοι σε ασθενείς με COVID-19, ενώ 69 ασθενείς νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Άλλοι 5 ασθενείς έχουν βγει από τη ΜΕΘ.
Image
Image
Image
Image
Παρατείνεται μέχρι τις 11 Απριλίου η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων

Παρατείνεται έως και τις 11 Απριλίου η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων σε ολόκληρη την επικράτεια, είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. O κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε πως η απόφαση αφορά στα καταστήματα που είναι ήδη κλειστά και μόνο σε αυτά.Επίσης, παρατείνονται έως τις 11 Απριλίου τα προσωρινά περιοριστικά μέτρα στους χώρους λατρείας.Αποφασίστηκε επίσης, όπως είπε, να παραταθεί η καραντίνα στα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγασιά ακόμα μια εβδομάδα για προκλητικούς λόγους. Επισήμανε ότι τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα και ότι δύσκολα είναι μπροστά μας και πως συνεχίζουμε την προσπάθεια με επιμονή.
Η προηγούμενη απόφαση ήταν για το χρονικό διάστημα από 14/3/2020 έως και 27/3/2020, ενώ η κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) που εκδόθηκε από τους υπουργούς Ανάπτυξης, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας, Υγείας, Πολιτισμού, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ αναφέρει ότι το μέτρο παρατείνεται και μέσα στον Απρίλη.
Συγκεκριμένα, η απόφαση αναφέρεται στην επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων και άλλων χώρων συνάθροισης κοινού, στο σύνολο της Επικράτειας, για το χρονικό διάστημα από 28/3/2020 έως και 11/4/2020.

Η 10η Μαΐου «ορόσημο» για την άρση των περιοριστικών μέτρων

Για τις 10η Μαΐου μεταφέρεται η σταδιακή άρση των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοιού εάν οι υφιστάμενοι περιορισμοί τηρηθούν απαρεγκλίτως από τους πολίτες και αποτραπεί η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων.
Αυτό εκτιμούν οι ειδικοί επιστήμονες και η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, η οποία αναφέρει ότι οι εξελίξεις στο μέτωπο της ανάσχεσης του κορωνοιού είναι θετικές, η άρση των μέτρων θα υλοποιηθεί σταδιακά.
Σε πρώτη φάση θα επιτραπεί εκ νέου η κυκλοφορία, εν συνεχεία θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία και τα καταστήματα και τέλος θα επαναλειτουργήσουν οι αεροπορικές πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού.
Εκτιμάται ότι η άρση των μέτρων θα ακολουθήσει το ίδιο μοντέλο με τα capital controls, αφού η πλήρης και ταυτόχρονη κατάργησή τους μπορεί να οδηγήσει σε αναζωπύρωση του προβλήματος.
Κατά τις ίδιες πηγές, αυτό αποτελεί το θετικό σενάριο όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο περεταίρω συνέχισής τους εάν υπάρξουν δυσμενείς συνέπειες ως τότε.
 
Πιθανό το κλείσιμο των αεροδρομίων σε «ύστερη φάση»

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να σφραγιστούν όλα τα αεροδρόμια της χώρας ως μέτρο ανάσχεσης του κορωνοϊού άφησε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση μεριμνά για τον επαναπατρισμό Ελλήνων μόνο για λόγους υγείας ή έλλειψης στέγης σε χώρες του εξωτερικού, καθώς όπως υπογράμμισε το σύστημα έχει ήδη επιβαρυνθεί σημαντικά από την καραντίνα όσων φρόντισαν ήδη να επιστρέψουν και τη διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών τους, είπε ο κ. Γεραπετρίτης μιλώντας στην  τηλεόραση του ΣΚΑΙ.
«Σε μία ύστερη φάση κι αυτό είναι ανοιχτό (σ.σ. κλείσιμο όλων των αεροδρομίων).
Ήδη υπάρχει απαγόρευση πτήσεων από χώρες με υψηλούς δείκτες κρουσμάτων, όμως έρχονται ακόμα πτήσεις.
Ήδη 6.500 άτομα προερχόμενα από το εξωτερικό είναι σε καραντίνα.
Αυτό επιβαρύνει το σύστημα, επειδή γίνεται μία πολύ σοβαρή δουλειά και στο κομμάτι της αστυνόμευσης, της επιτήρησης και ιχνηλάτησης για να περιορίζονται κι όσοι έρχονται σε επαφή μαζί του.
Είναι μια επιβάρυνση που δεν μπορούμε να επωμιστούμε απολύτως.
Γι’ αυτό είπαμε ότι θα δεχτούμε επιστροφές μόνο για λόγους υγείας ή αν δεν υπάρχει στέγη. Άνθρωποι που δεν έχουν λόγο να έρθουν τώρα στην Ελλάδα δεν θα έρθουν», επισήμανε  ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Εξαιρετικά κρίσιμες είναι οι επόμενες δύο εβδομάδες

Εξαιρετικά κρίσιμες είναι οι επόμενες δύο εβδομάδες για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα καθώς το διάστημα αυτό θα κριθεί αφενός σε τι σημείο βρίσκεται η χώρα όσον αφορά τη διασπορά του ιού καθώς και το εάν το σύστημα υγείας θα καταφέρει να ανταπεξέλθει στην πίεση των περαστικών και αφετέρου τι θα πρέπει να περιμένουμε σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα και την επιβολή καραντίνας.
Κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για τον αριθμό των νεκρών και των κρουσμάτων, ο κ.Τσιόδρας άφησε να εννοηθεί, μάλλον το προφανές.
Ότι δηλαδή, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην παραταθούν τα περιοριστικά μέτρα για τις επόμενες εβδομάδες.
Η τοποθέτηση του ότι στην Κίνα τα μέτρα απαγόρευσης διήρκεσαν δέκα με δώδεκα εβδομάδες και η επισήμανση ότι αν αρθούν αυτά τα μέτρα, θα χάσουμε τη μέχρι σήμερα ικανοποιητική πορεία της επιδημίας και θα γίνουμε Ιταλία, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες.
Η καραντίνα θα διαρκέσει τουλάχιστον έως και την περίοδο του Πάσχα καθώς είναι προφανές πως η κυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση να επιτραπούν ελεύθερα οι μετακινήσεις από τα αστικά κέντρα προς την ύπαιθρο.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το καλύτερο σενάριο για την κυβέρνηση – και κατ’επέκταση για την χώρα – θα ήταν τις επόμενες εβδομάδες και έως τα μέσα Μαΐου να περιοριστεί όσο το δυνατόν η διασπορά της νόσου, έτσι ώστε από τα τέλη του ίδιου μήνα να αρχίσει η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων που σε συνδυασμό και με την άνοδο της θερμοκρασίας, θα μπορούσε να επαναφέρει την κανονικότητα ή μέρος αυτής στην ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Η λειτουργία των super market - Εξετάζονται νέα μέτρα

Tα σούπερ μάρκετ τις καθημερινές  λειτουργούν από τις 07:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ  και τα Σάββατα από τις 07:00 έως τις 20:00.
Η αιτία για την αλλαγή στο ωράριο των σούπερ μάρκετ είναι η ομαλοποίηση της καταναλωτικής κίνησης και η μειωμένη προσέλευση.
Παράλληλα η κυβέρνηση διαμηνύει με κατηγορηματικό τρόπο πως υπάρχει επάρκεια προϊόντων, και οι όποιες ελλείψεις στα αντισηπτικά, σύντομα θα καλυφθούν.
Στο μεταξύ, νέα μέτρα εξετάζονται για τα σούπερ μάρκετ.
Ο  υπουργός Ανάπτυξης, Άδ. Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Οpen το Σάββατο 28/3 ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή λαϊκές αγορές και σούπερ μάρκετ λειτουργούν ικανοποιητικά, δεν υπάρχει συνωστισμός.
Στη Δανία εφαρμόζουν ένα διαφορετικό μέτρο.
Κάνουν μονόδρομους τους διαδρόμους των σούπερ μάρκετ ώστε να αποφευχθεί η διασταύρωση των πελατών κι αυτό είναι ένα θέμα το οποίο εξετάζουμε.
Ψάχνουμε νέες ιδέες αλλά είμαστε υπερήφανοι διότι η αγορά μας λειτουργεί καλά».

Περιορισμοί στις συναλλαγές με τις τράπεζες

Οι τράπεζες μέλη της ΕΕΤ, εντείνουν ακόμη περισσότερο τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των συναλλασσομένων, μετά την επιβολή του μέτρου του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.
Για το λόγο αυτό, όπως ανακοίνωσε η  Ελληνική Ένωση Τραπεζών, από την Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020 δεν  πραγματοποιούνται στα καταστήματα, με φυσική παρουσία, οι ακόλουθες συναλλαγές.:
1. Αναλήψεις μετρητών έως 400 ευρώ πραγματοποιούνται αποκλειστικά με τη χρήση της χρεωστικής κάρτας, στα ΑΤΜ.
2. Καταθέσεις μετρητών έως 1.000 ευρώ πραγματοποιούνται στα ΑΤΜ με τη χρήση χρεωστικής κάρτας.
3. Οι πληρωμές λογαριασμών τρίτων (δημόσιο, ενέργεια, ύδρευση, τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση, ασφάλειες, κ.λπ) εξοφλούνται μέσω internet / mobile banking ή στα ΑΤΜ και στα Κέντρα Αυτόματων Συναλλαγών (APS).
Στο Δίκτυο Καταστημάτων δεν θα εξυπηρετούνται πληρωμές λογαριασμών με χρήση μετρητών στο ταμείο.
4. Η ενημέρωση λογαριασμών (κινήσεων και υπολοίπων) πραγματοποιείται μέσω internet / mobile banking ή στα ΑΤΜ. Ενημερώσεις βιβλιαρίων ταμιευτηρίου δεν θα γίνονται στο Δίκτυο Καταστημάτων.
Η ΕΕΤ συστήνει στους πολίτες για την καλύτερη εξυπηρέτηση τους να αξιοποιήσουν τη χρεωστική κάρτα της τράπεζάς τους και τους κωδικούς πρόσβασης στην ηλεκτρονική τραπεζική της Τράπεζας συνεργασίας τους» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά

Βάσει των όσων έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, ανοιχτά είναι τα εξής καταστήματα:
-    Λιανικό εμπόριο τροφίμων: σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία και κάβες
-     Φαρμακεία, καταστήματα αναπηρικών και ορθοπεδικών ειδών, αλλά και καταστήματα ιατρικών και βιομηχανικών αερίων και μηχανημάτων
-    Επιχειρήσεις διανομής προϊόντων (delivery) και παροχής προϊόντων σε πακέτο (take away).
-    Πρατήρια υγρών καυσίμων
-    Συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών (ανοιχτά και τα συνεργεία που λειτουργούν εντός αντιπροσωπειών λιανικής και after sales)
-    Καταστήματα εμπορίας και επισκευής ποδηλάτων
-    Περίπτερα, μίνι μάρκετ ή καταστήματα πώλησης ψιλικών
-    Καθαριστήρια
-    Επιχειρήσεις παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και κούριερ
-    Καταστήματα πώλησης και διατροφής ζώων συντροφιάς (pet shops), ζωοτροφών ή κτηνιατρικών φαρμάκων
-    Καταστήματα εμπορίας φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων ή υλικών
-    Γραφεία τελετών (κηδειών)
-    Εμπορικά καταστήματα εντός των λιμανιών και των αεροδρομίων όλης της χώρας
-    Καταστήματα εταιριών παροχής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.
Σημειώνεται ότι ανοιχτά, αλλά με περιορισμούς στην προσέλευση είναι επίσης τα καταστήματα οπτικών και καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, καθώς η εξυπηρέτηση των πελατών γίνεται μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους καταστηματάρχες, τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, με επιτρεπόμενη εξυπηρέτηση των πολιτών μόνο για υπηρεσίες: πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών, καθώς και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον (e-shop) καθώς και εταιρείες τηλεφωνικής ενημέρωσης, call centers, με ειδική πρόβλεψη για την ανά δύο μέτρα λειτουργία των θέσεων εργασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης