Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμια Τράπεζα: Στο +0,1% η ανάπτυξη της Κίνας το 2020 βάσει του απαισιόδοξου σεναρίου

tags :
Παγκόσμια Τράπεζα: Στο +0,1% η ανάπτυξη της Κίνας το 2020 βάσει του απαισιόδοξου σεναρίου
Τον Ιανουάριο του 2020 η πρόβλεψη έκανε λόγο για ανάπτυξη +5,9% της κινεζικής οικονομίας
Οριακή ανάπτυξη στο +0,1% βλέπει για την οικονομία της Κίνας το 2020 η Παγκόσμια Τράπεζα σύμφωνα με το πλέον απαισιόδοξο σενάριο της.
Σημειώνεται πως τον περασμένο Ιανουάριο η Παγκόσμια Τράπεζα προέβλεπε οικονομική ανάπτυξη 5,9% στην Κίνα για το 2020, δεδομένα και εκτιμήσεις πάντως που ανετράπησαν λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.
Πάντως και βάσει του βασικού σεναρίου της Παγκόσμιας Τράπεζας, η κινεζική ανάπτυξη θα ανέλθει στο 2,3% του ΑΕΠ, έναντι 6,1% που ήταν το 2019.
Στην έκθεση της η Παγκόσμια Τράπεζα επισημαίνει ότι αν οι συνέπειες της πανδημίας γίνουν αισθητές για περισσότερο χρονικό διάστημα, τότε θα χτυπηθούν κυρίως οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και υπάρχει κίνδυνος να γίνει πραγματικότητα το χειρότερο σενάριο.
Τον Φεβρουάριο, η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας συρρικνώθηκε, για πρώτη φορά τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια.
Η Παγκόσμια Τράπεζα επισημαίνει ότι «μένει να φανεί εάν η κυβέρνηση μπορεί να επανεκκινήσει την οικονομική δραστηριότητα τόσο απότομα όσο την ανέστειλε», επισημαίνοντας ωστόσο ότι πολλές μεγάλες βιομηχανίες και επιχειρήσεις ξανάρχισαν την παραγωγή, αν  και πάρα πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
«Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να γίνουν σαφείς προβλέψεις για ένα περιβάλλον που μεταβάλλεται συνεχώς.
Η ίδια η ασθένεια [COVID-19] είναι μονίμως ασταθής, μεταλλάσσεται συνεχώς» ανέφερε επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Σύμφωνα με την έκθεση, στο σύνολο της περιφέρειας ανατολικής Ασίας-Ειρηνικού, η ανάπτυξη ενδέχεται να επιβραδυνθεί στο 2,1% έναντι 5,8% το 2019, κατά το βασικό σενάριο, ενώ υπάρχει κίνδυνος ακόμη και ύφεσης –0,5%, κατά το πιο απαισιόδοξο σενάριο.
Εξάλλου, σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις που γίνονταν προτού ξεσπάσει η πανδημία, η μείωση της φτώχειας θα είναι πολύ λιγότερο ταχεία από ό,τι προβλεπόταν.
Η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένει πλέον ότι 24 εκατομμύρια λιγότεροι άνθρωποι θα μπορέσουν να ξεφύγουν από αυτή τη δυσχερή θέση, δηλαδή θα πάψουν να ζουν με περίπου 5,50 δολάρια την ημέρα, ενώ εκτιμά ότι ο αριθμός των φτωχών θα αυξηθεί κατά 11 εκατομμύρια, κατά το πιο απαισιόδοξο σενάριό της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης