Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στο καλό σενάριο για την επιδημία του κορωνοϊού η Ελλάδα - Στους 49 οι νεκροί, 1.314 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα - Περιορισμοί σε 5 δήμους

tags :
Στο καλό σενάριο για την επιδημία του κορωνοϊού η Ελλάδα - Στους 49 οι νεκροί, 1.314 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα - Περιορισμοί σε 5 δήμους
Την χορήγηση χλωροκίνης ως προφύλαξη εξετάζουν οι αρχές - Σε 10 - 15 ημέρες μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου
(upd6) Σε 82 αυξήθηκαν τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού που καταγράφηκαν στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα (31/3) ο λοιμωξιολόγος και επικεφαλής του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.
Ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε συνολικά τα 1.314 και οι νεκροί είναι συνολικά 49.
Ο μέσος όρος ηλικίας των νεκρών είναι τα 72 έτη.
Συνολικά οι 37 είναι άνδρες.
Μέχρι σήμερα νοσηλεύονται 85 διασωληνωμένοι ασθενείς, εκ των οποίων οι 17 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών αυτών είναι 66 ετών και πάνω από τους μισούς (το 57%) έχουν υποκείμενο νόσημα.
Από τις ΜΕΘ έχουν βγει  6 ασθενείς.
Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, μεταξύ των κρουσμάτων είναι και 20 μέλη πληρώματος του πλοίου «Ελ. Βενιζέλος».
Το σύνολο του προσωπικού ελέγχθηκε και συνολικά 383 άτομα.
Το πλοίο είναι αγκυροβολημένο έξω από τον Πειραιά από το Σάββατο και μέσα επιβαίνουν οι 383 επιβάτες.
Όσον αφορά τη γυναίκα που διαμένει σε δομή φιλοξενίας και βρέθηκε θετική στον ιό μετά τη γέννηση του παιδιού της, γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών της. Ακόμη, όπως είπε, μία γυναίκα που ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου και η οποία διαμένει μαζί της εξετάστηκε και βρέθηκε αρνητική.
Σήμερα έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων (συνολικά 7) και τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση ασθενών σε ΜΕΘ (+13).
Στη χώρα μας έχουν γίνει συνολικά 16.732 επιδημιολογικά τεστ.
Ο κ. Τσιόδρας έδωσε έμφαση στα προληπτικά μέτρα, λέγοντας πως στην Ευρώπη έχουν συμβάλει στην πρόληψη 59.000 θανάτων.
«Οι θάνατοι αυξάνονται, αλλά ευτυχώς όχι σε αντίστοιχα ποσοστά με αυτά που βλέπουμε στο εξωτερικό» σημείωσε.
Παράλληλα, δήλωσε ότι δεν συστήνεται η χρήση μάσκας, εκτός αν κάποιος βοηθά άρρωστο.
«Η χρήση της μάσκας προτείνεται για τους επαγγελματίες υγείας και όχι για τον γενικό πληθυσμό» σχολίασε χαρακτηριστικά.
Η βραδεία αύξηση του ιού στη χώρα μας έχει οδηγήσει σε ένα μήνα στους μισούς θανάτους από τη γρίπη, που διήρκησε τόσους μήνες.
«Ελπίζω να μην είναι αλήθεια αυτά για τις παραλίες. Αν χαλαρώσουμε, όλοι θα πληρώσουμε το τίμημα» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείο Υγείας για τον κορωνοϊό.
    
 Χαρδαλιάς: Πρόσθετα περιοριστικά μέτρα σε πέντε δήμους. Σε καραντίνα η δημοτική ενότητα Μεσοποταμίας

Νέα μέτρα ανακοίνωσε κατά τη σημερινή (31/3)  ενημέρωση για τον κορωνοϊό, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι τίθεται σε καραντίνα 14 ημερών ο δήμος Μεσοποταμίας Καστοριάς.
Στη Θεσσαλονίκη, όπως είπε ο υφυπουργός, αποφασίστηκε περιορισμός της κίνησης των πολιτών στη νέα παραλία από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8 το πρωί έως τις 2 το πρωί της επομένης και για όλο το Σαββατοκύριακο από σήμερα (31/3) και για 14 μέρες.
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς θα ισχύσει από σήμερα (31/3) απαγόρευση κυκλοφορίας στους δήμους Καστοριάς, Ορεστίδος, Νεστορίου, Ξάνθης και Μύκης από τις 8 το βράδυ έως τις 8 το βράδυ της 14ης Απριλίου.

Συγκεκριμένα απαγορεύεται:

-η κυκλοφορία πολιτών από τις 8 βράδυ μεχρι 8 το πρωί
-η είσοδος και έξοδος από τους δήμους
 
Αναστέλλεται η δυνατότητα κατ’ εξαίρεση μετακίνησης στις εξής περιπτώσεις:

-Για παροχή βοήθειας σε άτομα που το έχουν ανάγκη.
-Για μετάβαση σε τελετή. Αφορά τις κηδείες και ισχύει μόνο για συγγενείς πρώτου βαθμού.
-Για σωματική άσκηση ή βόλτα κατοικιδίου διάρκειας έως 15 λεπτών, γύρω από το σπίτι.

Τόνισε, επίσης, ότι στα σούπερ μάρκετ θα εισέρχεται ένας πελάτης ανά 20 τετραγωνικά.
Επιπλέον ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στην αναστολή λειτουργίας δύο λαϊκών αγορών στο δήμο Ηλίου λόγω παράβασης των μέτρων.
Αναφορά έκανε ο υφυπουργός και στην «απαράδεκτη εικόνα έξω από τις τράπεζες από συμπολίτες μας που δεν έχουν αντιληφθεί τον κίνδυνο.»
«Δε γίνεται δίπλα σε κάθε απερίσκεπτο πολίτη να υπάρχει ένας αστυνομικός», τόνισε , λέγοντας ότι «τα μέτρα είναι για να τηρούνται».
  
Βάσει του καλού και αισιόδοξου σεναρίου κινείται η Ελλάδα όσον αφορά την επιδημία του κορωνοϊού

Βάσει του καλού και αισιόδοξου σεναρίου κινείται η Ελλάδα όσον αφορά την επιδημία του κορωνοϊού, η οποία πάντως έχει προλάβει να αφήσει ήδη πίσω της 49 νεκρούς.
Η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι επιστήμονες προειδοποιούν πως παρά την καλή αυτή πορεία, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό, ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σταματήσει η προσπάθεια, διαμηνύοντας πως τον Απρίλιο θα κριθούν τα πάντα σχετικά με την εξέλιξη της νόσου.
Σε αυτό άλλωστε το πλαίσιο θα εντάσσεται και η αναμενόμενη απαγόρευση των μετακινήσεων για την περίοδο του Πάσχα καθώς η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της Στέλιου Πέτσα, επανέλαβε πως φέτος το Πάσχα οι Έλληνες θα το περάσουν στα σπίτια τους.
Την ίδια στιγμή, με αγωνία αναμένονται τα αποτελέσματα από την χορήγηση του φαρμάκου χλωροκίνης σε ασθενείς με τον κορωνοϊό, καθώς ελπιδοφόρα είναι τα πρώτα ερευνητικά δεδομένα.
Ωστόσο, οι επιστήμονες τονίζουν πως μια πιο ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρχει σε περίπου 10 ημέρες.

Πέτσας: Εξετάζεται η αυστηροποίηση του πλαισίου για τις εξόδους των πολιτών από τα σπίτια τους

Τη θέση ότι η κυβέρνηση εξετάζει την αυστηροποίηση του πλαισίου για τις εξόδους των πολιτών από τα σπίτια τους διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Σε σημερινές του δηλώσεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς ο κ.Πέτσας είπε πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σχέδιο που θα προβλέπει χρονικούς περιορισμούς στην κυκλοφορία, έτσι ώστε να αποτραπούν οι άσκοπες μετακινήσεις.
«Το σχέδιο περιλαμβάνει ένα καθορισμένο χρονικό όριο επιστροφής από τη στιγμή που ο πολίτης θα στείλει μήνυμα στο 13033.
Το έντυπο δεν είναι για να το χρησιμοποιήσουμε 6 φορές την ημέρα.
Η υπερβολική χρήση των ωραρίων θα στερήσει στους πολλούς να κάνουν τις βασικές τους μετακινήσεις» είπε ο κ.Πέτσας, αναφέροντας πως δεν εξετάζεται το σενάριο της καθολικής απαγόρευσης αλλά δεν μπορεί να γίνεται κατάχρηση της δυνατότητας να βγαίνουμε έξω από το σπίτι.
Παράλληλα, ο κ.Πέτσας ξεκαθάρισε ότι φέτος το Πάσχα θα είναι διαφορετικό.
«Δεν θα πάμε στο χωριό μας, δεν θα ψήσουμε τον παραδοσιακό οβελία» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζοντας ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε να χαλαρώσουν τα μέτρα για τον κορωνοϊο που φαίνεται πως αποδίδουν.
«Σε εμάς επαφίεται να συνεχιστεί το καλό αποτέλεσμα.
Οι εξαιρέσεις απομονώνονται, τα πρόστιμα επιβάλλονται» υποστήριξε ο κ.Πέτσας.

Κλείνει από σήμερα 31/3 και για 14 ημέρες η Νέα Παραλία στη Θεσσαλονίκη για τους πολίτες

Κλείνει από τις 14:00 σήμερα Τρίτη 31 Μαρτίου για τους πολίτες η Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά της επιδημίας του κορωνοϊού.
Με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειου Παπαγεωργίου και κατόπιν σχετικής επικοινωνίας με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, αποφασίστηκε ο περιορισμός της κίνησης των πολιτών.
Συγκεκριμένα, ο περιορισμός προβλέπει ότι για τις επόμενες 14 ημέρες θα ισχύει περιορισμός της κίνησης πολιτών από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 14:00 έως 08:00 (επόμενη πρωινή) και καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Η έναρξη ισχύος της απόφασης είναι από την 14:00 ώρα της 31/03/2020 και ισχύει για δεκατέσσερις (14) ημέρες.
«Παρά τις αλλεπάλληλες συστάσεις για περιορισμένες και μόνο για ζωτικής ανάγκης μετακινήσεις, δυστυχώς η έκκλησή μας δεν έγινε αντιληπτή.
Η μη τήρηση των μέτρων και των κανόνων περιορισμένης μετακίνησης φέρνει νέα, δυστυχώς πιο αυστηρά μέτρα» τόνισε ο κ.Χαρδαλιάς.
Η απόφαση ελήφθη ύστερα από τις συνωστισμού που καταγράφονται στη Νέα Παραλία κάθε φορά που είναι καλές οι καιρικές συνθήκες.
Λόγω της απόφασης αυτής, αναμένεται να στηθούν κιγκλιδώματα από το άγαλμα του Βότση έως και το Μέγαρο Μουσικής αλλά και σε όλα τα κάθετα στενά που οδηγούν προς τη Νέα Παραλία, εμποδίζοντας την κίνηση των πολιτών.
Αστυνομικοί της ΕΛΑΣ και δημοτικοί αστυνομικοί αναμένεται να προχωρούν σε συστάσεις στους πολίτες που ακόμη και εάν έχουν σχετική βεβαίωση ή έχουν αποστείλει sms στο 13033 δεν θα μπορούν να κινούνται στο παραλιακό μέτωπο και να τους ενημερώνουν για τις ώρες που θα είναι ανοιχτή η παραλία, ενώ από αύριο Τετάρτη 1 Απριλίου, θα αρχίσουν και τα πρόστιμα των 150 ευρώ.
Επιπλέον, αποφασίστηκε πως ανάλογο μέτρο θα ληφθεί και στην περίπτωση που παρατηρηθεί όγκος πολιτών στο παλιό κομμάτι της παραλίας, από τον Λευκό Πύργο έως το λιμάνι, τότε η κυκλοφορία απαγόρευσης θα επεκταθεί και εκεί.

Eλληνική μελέτη: Ελπίδες για φρένο στη μετάδοση του κορονοϊού δίνουν οι υψηλές θερμοκρασίες

Μπορεί τα δεδομένα μέχρι τώρα σχετικά με την επίπτωση της θερμοκρασίας στην εξάπλωση του κορονοϊού να είναι αντικρουόμενα, ωστόσο νέα ελληνική μελέτη φαίνεται να δείχνει πως η διασπορά του κορονοϊού σε χώρες με υψηλές θερμοκρασίες, είναι μικρότερη.
Τη μελέτη διεξάγει η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με συντονιστή τον καθηγητή Πνευμονολογίας Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη και κύρια ερευνήτρια την δρ. Ουρανία Κώτσιου, σε συνεργασία με το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών.
Εντοπίσαμε μια σαφή επίδραση της θερμοκρασίας στο ρυθμό εξάπλωσης της νόσου, καθώς οι χώρες με χαμηλότερες θερμοκρασίες και ιδιαίτερα με μέσες τιμές 0-18 βαθμών Κελσίου εμφανίζουν ταχύτερα μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων COVID-19 ανά ημέρα, και μεγαλύτερο συνολικό αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, σε σύγκριση με τις χώρες με υψηλότερη μέση θερμοκρασία, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Πνευμονολογίας.
«Σύμφωνα με τις αναλύσεις μας η επίδραση της θερμοκρασίας φαίνεται να είναι ανεξάρτητη από το χρόνο εκδήλωσης του πρώτου κρούσματος και της πυκνότητας του πληθυσμού.
Φυσικά στον τελικό αριθμό των κρουσμάτων πρωτεύοντα ρόλο παίζει η λήψη μέτρων πρόληψης της διάδοσης του ιού και τα συστήματα καταγραφής κρουσμάτων της κάθε χώρας, τα οποία θα πρέπει να συνυπολογιστούν».
Όπως αναφέρει ο κ. Γουργουλιάνης, από ετών γίνεται μία επιστημονική συζήτηση για το εάν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες συσχετίζονται με μεγαλύτερη μολυσματικότητα και εξάπλωση των κορονοϊών.
Εκτός από την υψηλή γενετική ομοιότητα που ανιχνεύθηκε μεταξύ του νέου κορονοϊου SARS-CoV-2, και του κορονοϊού που προκάλεσε το σύνδρομο SARS το 2002 στην Κίνα, παρατηρήθηκε πως αμφότερες οι επιδημίες ξέσπασαν κατά τη χειμερινή περίοδο, καθώς ο νέος κορονοϊός ιός εντοπίστηκε στη Wuhan τον Δεκέμβριο του 2019, ενώ εκείνος που προκάλεσε το σύνδρομο SARS είχε ανιχνευθεί στην πόλη Foshan της Κίνας, το Νοέμβριο του 2002. Αξίζει να σημειώσουμε, επισημαίνει ο καθηγητής, ότι στην Κίνα οι χειμερινοί μήνες Νοέμβριος ως Ιανουάριος είναι οι πιο ψυχροί μήνες του έτους, με μια μέση θερμοκρασία χαμηλότερη από 0 βαθμούς Κελσίου λόγω της επίδρασης των χειμερινών μουσώνων.
Επιπλέον, χαρακτηριστικά οι δύο χώρες κατά τις περιόδους έναρξης των επιδημιών είχαν υποστεί τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 40 ετών.
Πολλές μελέτες, λέει ο καθηγητής, υποστηρίζουν ότι το κρύο ευνοεί την επιβίωση και εξάπλωση των κορονοϊών, ερμηνεύοντας την εποχικότητα στην εκδήλωση των ιικών επιδημιών.
«Κύριοι παράγοντες που ενισχύουν τη θεωρία της εποχικότητας στην εξάπλωση των ιικών επιδημιών είναι η αύξηση:
α) του συγχρωτισμού που ενισχύει τη μετάδοση,
β) της ευαλωτότητας του ανθρώπινου οργανισμού, και
γ) της σταθερότητας των ιϊκών σωματιδίων στο περιβάλλον κατά τους χειμερινούς μήνες.
Προηγούμενες έρευνες παρατήρησαν ταχεία πτώση της επιβίωσης των κορονοϊών που προκάλεσαν τις επιδημίες MERS και SARS-CoV σε υψηλότερες θερμοκρασίες».
Ενδεικτικά, σε γράφημα, που επισυνάπτεται, οι χώρες διακρίνονται σε 3 ομάδες ανάλογα με τον αριθμό κρουσμάτων τους και τη μέση θερμοκρασία τους την περίοδο της πανδημίας (cluster 1 -μπλε κύκλοι: χώρες με υψηλότερη θερμοκρασία και λιγότερα κρούσματα, cluster 2 -κίτρινοι κύκλοι): χώρες με χαμηλότερη θερμοκρασία και περισσότερα κρούσματα, cluster 3 -κόκκινοι κύκλοι): χώρες με χαμηλότερη θερμοκρασία και >50.000 κρούσματα). Επίσης έγινε ομαδοποίηση των χωρών ανάλογα με την περίοδο εμφάνισης του πρώτου κρούσματος (Ιανουάριος, Φεβρουάριος ή Μάρτιος).
Παρατηρούμε, αναφέρει ο κ. Γουργουλιάνης, ότι ανεξάρτητα από την περίοδο έναρξης του πρώτου κρούσματος (Ιανουάριο, Φεβρουάριο ή Μάρτιο) οι χώρες που είχαν μέση θερμοκρασία υψηλότερη από 18 βαθμούς Κελσίoυ εμφανίζουν μικρότερο αριθμό συνολικών κρουσμάτων- συνιστώντας το cluster με τη μικρότερη διασπορά νόσου.
Image

Ο χάρτης του κορωνοϊού στην Ελλάδα – Το προφίλ των ασθενών

Τις πιο παραγωγικές ηλικίες πλήττει η επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα αναθεωρημένα στοιχεία της έκθεσης του ΕΟΔΥ.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι άνθρωποι ηλικίας από 40 έως 64 ετών γίνονται συχνότερα στόχοι του νέου ιού σε ποσοστό 47,2%, όπως και η ηλικιακή ομάδα από 18 έως 40 ετών σε ποσοστό 26,8%.
Είναι παρήγορο ότι οι ηλικιωμένοι που κινδυνεύουν περισσότερο από επιπλοκές, δηλαδή οι άνθρωποι από 65 ετών και πάνω μολύνονται σε ποσοστό 23%, αν και ιδανικά αυτό το ποσοστό θα έπρεπε να είναι κάτω από 10% έως μηδενικό.
Τα παιδιά ηλικίας από 0 έως 17 ετών που λειτουργούν ως ιδιαίτερα μεταδοτικοί φορείς τους ιού μολύνονται σε ποσοστό μόλις 2.9%, αν και αναφέρεται ότι τα παιδιά εξετάζονται για τον κορωνοϊό πιο σπάνια από άλλες ηλικιακές ομάδες, καθώς κατά κανόνα περνούν ήπια τη νόσο ή με καθόλου συμπτώματα.
Image

Image
Πάντως η έως τώρα ήπια εξέλιξη της καμπύλης των νέων κρουσμάτων και «ο βραδύτερος ρυθμός αύξησης των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας», όπως είπε και ο λοιμωξιολόγος, Σ.Τσιόδρας, αποτυπώνεται και στο γράφημα που αφορά τα δείγματα που έχουν ελεγχθεί εργαστηριακά από την 1η Ιανουαρίου μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν εξετάσεις για τον νέο κορωνοϊό και που δηλώνουν συστηματικά τα αποτελέσματα τους στον ΕΟΔΥ.
Στο σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 15/151 κλινικά δείγματα, από τα οποία τα 970 ποσοστό 6.4% ήταν θετικά στον κορωνοϊό.
Image
Image
Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων στη χώρα η Αττική συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό και ακολουθούν κάποιες περιοχές της χώρας όπως η Θεσσαλονίκη, η Καστοριά, η Ηλεία, η Κοζάνη, η Αχαΐα και η Ξάνθη, όπου υπήρξαν εστίες νέων μολύνσεων και μεγαλύτερη απ' ότι φαίνεται έκθεση του πληθυσμού στον ιό.
Όπως αποτυπώνεται και στον σχετικό χάρτη του ΕΟΔΥ ελάχιστες είναι πλέον οι περιοχές της χώρα όπου προς το παρόν επισήμως δεν έχει καταγράφει κάποιο κρούσμα κορονοϊού.
Όσον αφορά τα σοβαρά κρούσματα COVID-19, έως τώρα έχουν καταγραφεί 39 θάνατοι σε ασθενείς με COVID-19, ενώ 69 ασθενείς νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Άλλοι 5 ασθενείς έχουν βγει από τη ΜΕΘ.
  
Παρατείνεται μέχρι τις 11 Απριλίου η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων

Παρατείνεται έως και τις 11 Απριλίου η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων σε ολόκληρη την επικράτεια, είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
O κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε πως η απόφαση αφορά στα καταστήματα που είναι ήδη κλειστά και μόνο σε αυτά.
Επίσης, παρατείνονται έως τις 11 Απριλίου τα προσωρινά περιοριστικά μέτρα στους χώρους λατρείας.Αποφασίστηκε επίσης, όπως είπε, να παραταθεί η καραντίνα στα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγασιά ακόμα μια εβδομάδα για προκλητικούς λόγους.
Η προηγούμενη απόφαση ήταν για το χρονικό διάστημα από 14/3/2020 έως και 27/3/2020, ενώ η κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) που εκδόθηκε από τους υπουργούς Ανάπτυξης, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας, Υγείας, Πολιτισμού, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ αναφέρει ότι το μέτρο παρατείνεται και μέσα στον Απρίλη.
Συγκεκριμένα, η απόφαση αναφέρεται στην επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων και άλλων χώρων συνάθροισης κοινού, στο σύνολο της Επικράτειας, για το χρονικό διάστημα από 28/3/2020 έως και 11/4/2020.

Η λειτουργία των super market - Εξετάζονται νέα μέτρα

Tα σούπερ μάρκετ τις καθημερινές  λειτουργούν από τις 07:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ  και τα Σάββατα από τις 07:00 έως τις 20:00.
Η αιτία για την αλλαγή στο ωράριο των σούπερ μάρκετ είναι η ομαλοποίηση της καταναλωτικής κίνησης και η μειωμένη προσέλευση.
Παράλληλα η κυβέρνηση διαμηνύει με κατηγορηματικό τρόπο πως υπάρχει επάρκεια προϊόντων, και οι όποιες ελλείψεις στα αντισηπτικά, σύντομα θα καλυφθούν.

Περιορισμοί στις συναλλαγές με τις τράπεζες

Οι τράπεζες μέλη της ΕΕΤ, εντείνουν ακόμη περισσότερο τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των συναλλασσομένων, μετά την επιβολή του μέτρου του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.
Για το λόγο αυτό, όπως ανακοίνωσε η  Ελληνική Ένωση Τραπεζών, από την Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020 δεν  πραγματοποιούνται στα καταστήματα, με φυσική παρουσία, οι ακόλουθες συναλλαγές.:
1. Αναλήψεις μετρητών έως 400 ευρώ πραγματοποιούνται αποκλειστικά με τη χρήση της χρεωστικής κάρτας, στα ΑΤΜ.
2. Καταθέσεις μετρητών έως 1.000 ευρώ πραγματοποιούνται στα ΑΤΜ με τη χρήση χρεωστικής κάρτας.
3. Οι πληρωμές λογαριασμών τρίτων (δημόσιο, ενέργεια, ύδρευση, τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση, ασφάλειες, κ.λπ) εξοφλούνται μέσω internet / mobile banking ή στα ΑΤΜ και στα Κέντρα Αυτόματων Συναλλαγών (APS).
Στο Δίκτυο Καταστημάτων δεν θα εξυπηρετούνται πληρωμές λογαριασμών με χρήση μετρητών στο ταμείο.
4. Η ενημέρωση λογαριασμών (κινήσεων και υπολοίπων) πραγματοποιείται μέσω internet / mobile banking ή στα ΑΤΜ. Ενημερώσεις βιβλιαρίων ταμιευτηρίου δεν θα γίνονται στο Δίκτυο Καταστημάτων.
Η ΕΕΤ συστήνει στους πολίτες για την καλύτερη εξυπηρέτηση τους να αξιοποιήσουν τη χρεωστική κάρτα της τράπεζάς τους και τους κωδικούς πρόσβασης στην ηλεκτρονική τραπεζική της Τράπεζας συνεργασίας τους» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά

Βάσει των όσων έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, ανοιχτά είναι τα εξής καταστήματα:
-    Λιανικό εμπόριο τροφίμων: σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία και κάβες
-     Φαρμακεία, καταστήματα αναπηρικών και ορθοπεδικών ειδών, αλλά και καταστήματα ιατρικών και βιομηχανικών αερίων και μηχανημάτων
-    Επιχειρήσεις διανομής προϊόντων (delivery) και παροχής προϊόντων σε πακέτο (take away).
-    Πρατήρια υγρών καυσίμων
-    Συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών (ανοιχτά και τα συνεργεία που λειτουργούν εντός αντιπροσωπειών λιανικής και after sales)
-    Καταστήματα εμπορίας και επισκευής ποδηλάτων
-    Περίπτερα, μίνι μάρκετ ή καταστήματα πώλησης ψιλικών
-    Καθαριστήρια
-    Επιχειρήσεις παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και κούριερ
-    Καταστήματα πώλησης και διατροφής ζώων συντροφιάς (pet shops), ζωοτροφών ή κτηνιατρικών φαρμάκων
-    Καταστήματα εμπορίας φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων ή υλικών
-    Γραφεία τελετών (κηδειών)
-    Εμπορικά καταστήματα εντός των λιμανιών και των αεροδρομίων όλης της χώρας
-    Καταστήματα εταιριών παροχής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.
Σημειώνεται ότι ανοιχτά, αλλά με περιορισμούς στην προσέλευση είναι επίσης τα καταστήματα οπτικών και καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, καθώς η εξυπηρέτηση των πελατών γίνεται μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους καταστηματάρχες, τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, με επιτρεπόμενη εξυπηρέτηση των πολιτών μόνο για υπηρεσίες: πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών, καθώς και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον (e-shop) καθώς και εταιρείες τηλεφωνικής ενημέρωσης, call centers, με ειδική πρόβλεψη για την ανά δύο μέτρα λειτουργία των θέσεων εργασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης