Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας: Δεν εξετάζεται μείωση μισθών στο δημόσιο – Έκκληση στους πολίτες να μην συνωστίζονται στις τράπεζες

Σταϊκούρας: Δεν εξετάζεται μείωση μισθών στο δημόσιο – Έκκληση στους πολίτες να μην συνωστίζονται στις τράπεζες
Όσον αφορά την έκπτωση ενοικίου, ξεκαθάρισε ότι αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κυβερνητική εντολή
Δεν είναι στο τραπέζι η μείωση μισθών στο δημόσιο, ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1.
O υπουργός, σχολιάζοντας τις χθεσινές εικόνες, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην συνωστίζονται στα γκισέ των τραπεζών.
Όσον αφορά την έκπτωση ενοικίου, ξεκαθάρισε ότι αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κυβερνητική εντολή.
«Αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη εξίσωση με δημοσιονομικούς περιορισμούς, αλλά και αρκετές άγνωστες παραμέτρους με κυριότερη αυτή της διάρκειας της κρίσης», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, σε πρώτη φάση αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα που αφορά σε 1,7 εκ. μισθωτούς και 800.000 επαγγελματίες.
O  Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε επίσης ότι με τα μέτρα καλύπτονται πλέον όλες τις νομικές μορφές εκτός από τις Α.Ε.
Σε ό,τι αφορά τους μακροχρόνια άνεργους, ανέφερε ότι επεκτάθηκε η καταβολή του επιδόματος και μέσα στον Μάιο θα ανακοινωθούν προγράμματα κοινωφελούς εργασίας με100.000 θέσεις περίπου.
Ο κ. Σταϊκούρας, αποκάλυψε ότι στην εξειδίκευση των μέτρων που ανακοινώθηκαν χτες θα συμπεριλαμβάνονται στους δικαιούχους των 800 ευρώ, οι οικοδόμοι, οι υδραυλικοί κι άλλες κατηγορίες εργαζομένων.

Η συνέντευξη στην ΕΡΤ1

Το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να αντεπεξέλθει με επάρκεια τους επόμενους 2- 3 μήνες, χωρίς να γίνει χρήση του «μαξιλαριού» ασφαλείας.
Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην ΕΡΤ1, εκτιμώντας επίσης ότι η ύφεση θα είναι παροδική, διότι δεν βασίζεται σε εγγενή προβλήματα της οικονομίας, αλλά σε εξωγενείς παράγοντες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν η κρίση διαρκέσει και τους επόμενους 2 μήνες, η ύφεση στη χώρα θα είναι κοντά στο 3% και το β' εξάμηνο θα έχει θετικά χαρακτηριστικά.
Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα (30/3) καλύπτουν ουσιαστικά τον Απρίλιο και προανήγγειλε για το επόμενο διάστημα και στοχευμένες πολιτικές, «φωτογραφίζοντας» τον τουρισμό, τον ξενοδοχειακό κλάδο και τον κλάδο της ενέργειας.
Για το εάν θα παραταθεί η προθεσμία για το καθεστώς προστασίας της α' κατοικίας που λήγει στις 30 Απριλίου, είπε ότι οι απαντήσεις θα δοθούν την κατάλληλη χρονική στιγμή.
Ανέφερε ότι, παρά την κρίση, οι πολίτες συνεχίζουν να υποβάλλουν αιτήσεις στην ειδική πλατφόρμα και έως τώρα έχουν υποβληθεί περισσότερες από 3.100 αιτήσεις.
Πρόσθεσε ωστόσο, ότι πρέπει να διαφυλαχτεί η κουλτούρα πληρωμών και πως «για τους πολίτες που έχουν τη δυνατότητα, επιδιώκουμε και θέλουμε να πληρώνουν».
Τέλος, σε ερώτηση εάν εξετάζονται μειώσεις μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δήλωσε πως «σήμερα δεν εξετάζεται αυτό.
Εάν η έκταση της κρίσης είναι αυτή που προσδοκούμε, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο τραπέζι».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης