Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θετικό κλίμα στις ασιατικές αγορές λόγω Κίνας και ΗΠΑ - Στο +2,19% ο Kospi, ο Shanghai Composite +0,11%

tags :
Θετικό κλίμα στις ασιατικές αγορές λόγω Κίνας και ΗΠΑ - Στο +2,19% ο Kospi, ο Shanghai Composite +0,11%
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +1,35% στις 23.487,50 μονάδες
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Τρίτη (31/3) οι περισσότερες αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση τόσο από την άνοδο που σημειώθηκε στη Wall Street όσο και από τα θετικά στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κίνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,11% στις 2.750,30 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο +0,54% και τις 9.958,06 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +1,35% στις 23.487,50 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,82% στις 9.708,06 μονάδες.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi ενισχύθηκε κατά +2,19% στις 1.745,64 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη είναι η άνοδος για τον δείκτη IDX Composite, και συγκεκριμένα κατά +2,63% στις 4.530,53 μονάδες.
Στον αντίποδα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία υποχώρησε κατά -0,88% στις 18.917,01 μονάδες, ενώ ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -2,02% στις 5.076,80 μονάδες.
Μάλιστα, η πτώση στις αγορές της Ιαπωνίας ήρθε παρά τα θετικά στοιχεία του Υπουργείου Οικονομίας της χώρας, τα οποία έδειξαν άνοδο της βιομηχανικής παραγωγής και των λιανικών πωλήσεων τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.
Η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά +0,4% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020, όταν και είχε σημειωθεί άνοδος της τάξεως του +1%, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι δε θα σημειωθεί κάποια μεταβολή.
Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους σημειώθηκε πτώση της τάξεως του -4,7%, έναντι ετήσιας πτώσης -2,3% τον προηγούμενο μήνα και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -4,8%.
Παράλληλα, οι λιανικές πωλήσεις της χώρας αυξήθηκαν κατά +0,6% τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, έναντι αύξησης +1,5% τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί πτώση -1,7%.
Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά +1,7%, έναντι ετήσιας πτώσης -0,4% τον Ιανουάριο και έναντι εκτιμήσεων στο -1,5%.
Από την πλευρά της, η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας δημοσίευσε τα στοιχεία που αφορούν το ποσοστό ανεργίας στη χώρας για τον ίδιο, σύμφωνα με τα οποία δε σημειώθηκε κάποια μεταβολή, με το ποσοστό ανεργίας να διαμορφώνεται στο 2,4%.
Στην Κίνα, η επιχειρηματική δραστηριότητα επέστρεψε σε θετικό έδαφος τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, μετά τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα στα οποία είχε υποχωρήσει τον προηγούμενο μήνα.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI που αφορά τον μεταποιητικό κλάδο ενισχύθηκε στις 52 μονάδες, έναντι 35,7 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που είχε αποτελέσει το χαμηλότερο επίπεδο από το 2004, όταν και είχε ξεκινήσει η καταγραφή των σχετικών στοιχείων από την Υπηρεσία.
Μάλιστα, τα στοιχεία ξεπέρασαν σε μεγάλο βαθμό τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι η άνοδος του δείκτη θα περιοριστεί στις 44,8 μονάδες.
Ο υποδείκτης παραγωγής διαμορφώθηκε στις 54,1 μονάδες, έναντι 27,8 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης νέων παραγγελιών από το εξωτερικό αυξήθηκε στις 46,4 μονάδες, έναντι 28,7 μονάδων τον Φεβρουάριο.
Ωστόσο, η Υπηρεσία διευκρίνισε ότι τα στοιχεία αντικατοπτρίζουν την επανέναρξη της δραστηριότητα, η οποία είχε «παγώσει» τον Φεβρουάριο, και δεν υποδεικνύει ότι η οικονομική δραστηριότητα της Κίνας έχει επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα.
Παράλληλα, μεγαλύτερο ήταν το «άλμα» που σημείωσε ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας του κλάδου υπηρεσιών στη χώρα για τον ίδιο μήνα, και συγκεκριμένα στις 51,8 μονάδες, έναντι 30,1 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.
Ωστόσο, ο κλάδος που σημείωσε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη σε μηνιαία βάση ήταν αυτός των κατασκευών, καθώς ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 55,1 μονάδες, έναντι 28,5 μονάδων τον Φεβρουάριο του 2020.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο σύνθετος δείκτης PMI να επιστρέψει πάνω από τη ζώνη των 50 μονάδων, και συγκεκριμένα στις 53 μονάδες, έναντι 28,9 μονάδων προηγουμένως.
«Παρά την ανάκαμψη των αγορών, η αβεβαιότητα παραμένει καθώς η εξάπλωση του COVID-19 συνεχίζεται», επεσήμανε ο Zhu Huani της Mizuho Bank, προσθέτοντας ότι «οι κεντρικές τράπεζες και οι αρχές εξακολουθούν να αυξάνουν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας».
Χθες, οι αγορές στη Wall Street διεύρυναν τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας, καθώς ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε κατά +3,35% στις 2.626,65 μονάδες, έχοντας καταγράφει προηγουμένως την καλύτερη εβδομάδα των τελευταίων έντεκα ετών.
Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +3,19% στις 22.327,48 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη Nasdaq, και συγκεκριμένα στο +3,62% και τις 7.774,15 μονάδες.
«Οι αγορές θέλουν να βλέπουμε τα πάντα ευθυγραμμισμένα και την τελευταία εβδομάδα όλα ήταν ευθυγραμμισμένα», ανέφερε από την πλευρά της η αναλύτρια επενδύσεων της Edward Jones, Nela Richardson, διευκρινίζοντας ότι «όλα αυτά τα ευθυγραμμισμένα στοιχεία εισέρχονται στην τρέχουσα εβδομάδα, και γι' αυτό βλέπουμε τις ισχυρές επιδόσεις της περασμένης εβδομάδας να συνεχίζονται σήμερα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης