Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα... μαγικά της Fed με το helicopter credit - Πως μπορεί να μετατρέψει 454 δισ. σε 4,5 τρισ.

tags :
Τα... μαγικά της Fed με το helicopter credit - Πως μπορεί να μετατρέψει 454 δισ. σε 4,5 τρισ.
Η Federal Reserve έχει πολλούς ρόλους στην οικονομία, αλλά κανένας από αυτούς δεν αναλαμβάνει πιστωτικό κίνδυνο
Μπορεί οι αγορές παγκοσμίως να έχουν εστιάσει στο πακέτο των 2 τρισ. της αμερικανικής κυβέρνησης, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση έναντι του κορωνοϊού, όμως εκείνο που έχει περάσει στα... ψιλά, ίσως λόγω της πολυπλοκότητας του πακέτου, είναι ότι η Fed έλαβε το πράσινο φως για να δανείσει μέχρι και 4,5 τρισ. δολάρια σε νέες πιστώσεις την αμερικανική οικονομία.
Και όπως συμβαίνει συνήθως με τα θέματα που σχετίζονται με την Fed, το γεγονός ότι η Fed έλαβε άδεια από το Υπουργείο Οικονομικών για να "ενισχύσει" περισσότερο την οικονομία, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο, δεδομένου ότι θα διπλασιάσει το ποσό της πράξης CARES.
Πλέον από τον όρο "helicopter credit" περνάμε σε αυτό που είπε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Wrightson ICAP, Lou Crandall, δηλαδή σε  "a Multitrillion Dollar Helicopter Credit Drop".
Ειδικότερα, οι ρόλοι του Υπουργείου Οικονομικών και της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας είναι διαφορετικοί σε μια διάσωση.
Το Υπουργείο Οικονομικών είναι μέρος του εκτελεστικού τμήματος.
Λαμβάνει τη χρηματοδότηση από τους φορολογούμενους.
Είναι υπόλογο στο Κογκρέσο και στον Πρόεδρο.
Αντίθετα, η Federal Reserve είναι ιδιωτικό τραπεζικό ίδρυμα που ενεργεί για λογαριασμό του... λαού, αλλά στην πραγματικότητα διασφαλίζει ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι εμπορικές τράπεζες είναι βιώσιμες και κερδοφόρες.
Ως αποτέλεσμα αυτού, τα μέλη και ιδιώτες της Fed είναι τραπεζικά ιδρύματα που διατηρούν τεράστια αποθεματικά στην Fed.
Η Federal Reserve έχει πολλούς ρόλους στην οικονομία, αλλά κανένας από αυτούς δεν αναλαμβάνει πιστωτικό κίνδυνο.
Πώς λοιπόν μπορεί η Fed να δημιουργήσει ένα πακέτο τόνωσης, όπως προβλέπεται στο νόμο CARES, αν δεν αναλάβει πιστωτικό κίνδυνο;
Και όχι μόνο ένα δάνειο, αλλά 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια;
Αυτό το τσουνάμι πίστωσης είναι εφικτό από τα 454 δισ. δολάρια που έχουν τεθεί στο πακέτο βοήθειας για το Υπουργείο Οικονομικών σε δανεισμό από την Fed.
Η Fed θα συμβάλλει στην "μόχλευση" - τα χρήματα που θα βοηθήσουν τα δάνεια χρησιμοποιώντας το μετοχικό κεφάλαιο του Δημοσίου με αναλογία 10 προς 1.
Η μόχλευση αυτή δεν υπερβαίνει το 10% των κεφαλαιακών ζημιών (σε τίτλους με "AAA-rated"), καθώς δεν επιτρέπεται η αποδυνάμωση της Fed.
Φυσικά, σε μια πραγματική συντριβή, οι απώλειες θα είναι πολύ μεγαλύτερες, αλλά θα περάσει εκείνο το συγκεκριμένο στάδιο της διάσωσης όταν φτάσει σε αυτό.

Το συνολικό μέγεθος του δανειακού ταμείου Fed-Treasury εξαρτάται από τα πόσα χρήματα η Fed θα χορηγήσει για κάθε δολάριο "μετοχών" που συμβάλλει στο Δημόσιο.
Θεωρητικά, η απάντηση είναι μια συνάρτηση αυτού που ονομάζεται «πιστωτικό κουτί».
Εάν το πρόγραμμα δανείων χορηγεί δάνεια μόνο σε εταιρείες επενδυτικού βαθμού (εκείνες που βαθμολογούνται με BBB ή υψηλότερες), η Fed θα συνεισφέρει περισσότερο κεφάλαιο απ 'ότι εάν το πρόγραμμα δανείων χορηγεί δάνεια σε εταιρείες με χαμηλότερες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας ή καθόλου βαθμολογίες.
Σε άλλα υπάρχοντα προγράμματα δανείων της Fed, η Fed προμηθεύει περίπου 9 δολάρια για κάθε 1 δολάριο κεφαλαίου του Δημοσίου, αλλά σε αυτά τα προγράμματα τα δάνεια εξασφαλίζονται με υψηλής ποιότητας εξασφάλισης (συχνά AAA).

Στην πράξη, η Fed - η οποία μπορεί να "εκτυπώσει" ένα άπειρο ποσό σε δολάρια σε αντάλλαγμα για οποιαδήποτε "εξασφάλιση", μπορεί να μοχλεύσει 20x, 50x, ακόμη και 100x ή περισσότερα την υποκείμενη εξασφάλιση.
Και το πραγματικό kicker είναι ότι το τι και πώς η Fed αποφασίζει για το τι θα εφαρμόσει, πώς να εκτιμήσει την ασφάλεια και ποιες εταιρείες θα διασώσει (και που θα αποτύχει).
Βέβαια, αυτό δεν είναι γνωστό, καθώς οφείλεται στο γεγονός ότι το νομοσχέδιο εγκεκριμένου από την Γερουσία καταργεί τον νόμο περί διαφάνειας για τις συνεδριάσεις της Fed, μέχρις ότου ο Πρόεδρος αναφέρει ότι η απειλή του κορωνοϊού τελείωσε ή έληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης