Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ έχουν ένα νέο πρόβλημα με τη χαλάρωση – Πώς θα μοιράσουν 2 τρισ. δολ. σε 2 εβδομάδες;

Οι ΗΠΑ έχουν ένα νέο πρόβλημα με τη χαλάρωση – Πώς θα μοιράσουν 2 τρισ. δολ. σε 2 εβδομάδες;
Πώς θα κατανείμει 2 τρισ. δολ. σε 2 εβδομάδες η αμερικανική κυβέρνηση; 
Μπορεί η κυβέρνηση του Donald Trump να πήρε το «πράσινο φως» από τη Γερουσία για πακέτο χαλάρωσης ύψους 2 δισεκ. δολαρίων ως αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών του κορωνοϊού στην οικονομία, ωστόσο, πλέον, είναι αντιμέτωπη με ένα ακόμη πρόβλημα: πώς να μοιράσει το υπέρογκο αυτό ποσό ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και χωρίς διακρίσεις.
Όπως αναφέρει σε σημείωμά της η τράπεζα ΒΜΟ, οι γραφειοκράτες θα πρέπει να υπολογίσουν τον τρόπο που θα φθάσουν τα χρήματα στους ανθρώπους, τη στιγμή που άτομα και ιδιοκτήτες μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων προσεύχονται ότι τα χρήματα να βρεθούν στα χέρια τους προτού οδηγηθούν σε πτώχευση ή πείνα (ή και τα δύο).
Η προσπάθεια διανομής των χρημάτων θα απαιτήσει συνεργασία μεταξύ των διαφόρων κρατικών και ομοσπονδιακών συστημάτων σε ένα επίπεδο που δεν έχει προηγούμενο.
Επί αυτού, ο Douglas Holtz-Eakin, ο οποίος ήταν στην οικονομική ομάδα του προέδρου George W. Bush κατά τη διάρκεια της ύφεσης του 2001, δήλωσε ότι είναι «προσεκτικά αισιόδοξος» για το πακέτο, αλλά ανησυχεί για την κατανομή των χρημάτων.
Παράλληλα, εκτιμά ότι το πακέτο δεν πρόκειται να αποτρέψει μια δραματική οικονομική συρρίκνωση.
«Ελπίζω να δουλεύει.
Έχει σχεδιαστεί λογικά σε χαρτί.
Τώρα πρέπει να βγάλουμε τα χρήματα από την πόρτα .
Πιθανότατα θα έχουμε ένα δεύτερο τρίμηνο ρυθμό ανάπτυξης που είναι διψήφιο αρνητικό», δήλωσε πρόσφατα.
Το πακέτο χαλάρωσης έχει ως στόχο ένα ισχυρό θετικό σοκ στην οικονομική ανάπτυξη.
Όπως εξηγεί η Bloomberg, τα νέα προγράμματα, όπως η επιχορήγηση 377 δισεκ. δολαρίων για τις μικρές επιχειρήσεις μέσω δανείων που θα γίνουν επιχορηγήσεις εάν οι επιχειρήσεις απλώς επιλέξουν να μην απολύσουν τους εργαζόμενους, αποσκοπούν να κινηθούν γρήγορα τα χρήματα, σε εβδομάδες, όχι μήνες.
Σε ό,τι αφορά την υπόσχεση του Donald Trump για επιταγές σε Αμερικανούς πολίτες σε δύο εβδομάδες, είναι μάλλον αδύνατη από πλευράς χρόνου.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης