Τελευταία Νέα
Διεθνή

AP: Η απότομη αύξηση των κρουσμάτων στο Τόκιο μετά την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων εγείρει ερωτήματα - Πρόκειται για απλή σύμπτωση;

AP: Η απότομη αύξηση των κρουσμάτων στο Τόκιο μετά την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων εγείρει ερωτήματα - Πρόκειται για απλή σύμπτωση;
Τώρα που οι Ολυμπιακοί Αγώνες μεταφέρθηκαν για το επόμενο έτος, τα κρούσματα στο Τόκιο καταγράφουν απότομη αύξηση
Πριν την ανοβολή των Ολυμπιακών Αγώνων, η Ιαπωνία έμοιαζες να είχε περιορίσει τα κρούσματα κορωνοϊού, ακόμα και όταν σημειωνόταν έξαρση στις γειτονικές χώρες.
Τώρα που οι οι Ολυμπιακοί Αγώνες μεταφέρθηκαν για το επόμενο έτος, τα κρούσματα στο Τόκιο καταγράφουν απότομη αύξηση και η κυβερνήτης της πόλης ζητά από τους ανθρώπους να μείνουν στο σπίτι, υπονοώντας ακόμα και την πιθανότητα ενός lockdown.
Η απότομη αύξηση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων στο Τόκιο και οι ενέργειες της κυβέρνησης μετά την αναβολή των Αγώνων, εγείρει ερωτήματα τόσο στο κοινοβούλιο όσο και μεταξύ των πολιτών αναφορικά με το εάν η Ιαπωνία υπβάθμιζε το μέγεθος της έξαρσης και καθυστερούσε τα μέτρα περιορισμού, εν μέσω προσδοκιών ότι οι Αγώνες θα ξεκινήσεις στις 24 Ιουλίου, όπως είχε προγραμματιστεί.
Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες να έχουν πλέον αναβληθεί, πολλοί είναι εκείνοι που εκφράζουν τις υποψίες τους ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξάνεται επειδή η Ιαπωνία δεν έχει πλέον λόγο να τα κρύβει.
«Προκειμένου να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η πόλη ελέγχει τον κορωνοϊό, το Τόκιο απέφυγε να υποβάλει αυστηρά αιτήματα και έκανε τον αριθμό των κρουσμάτων να φαίνετια μικρότερος», δληλωσε σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Yukio Hatoyama, προσθέτοντας ότι «ο κορωνοϊός εξαπλώθηκε ενώ αυτοί περίμεναν».
Οι ειδικοί εντοπίζουν μία αύξηση των κρουσμάτων στο Τόκιο, την Οσάκα και άλλες αστικές περιοχές της Ιαπωνίας, γεγονός που αποτελεί σημάδι μίας εκρηκτικής έξαρσης του ιού.
Ο πρωθυπουργός Shinzo Abe δήλωσε ότι η Ιαπωνία βρίσκεται πλέον στα πρόθυρα ενός τεράστιου άλματος στα κρούσματα, καθώς είναι όλο και πιο δύσκολο να εντοπιστούν και να διατηρθούν υπό έλεγχο.
«Μόλις τα κρούσματα εκτοξευθούν, η στρατηγική μας θα καταρρεύσει αμέσως», προειδοποίησε ο κ. Abe, διευκρινίζοντας ότι ενώ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δε χρειάχεται ακόμα, η Ιαπωνία θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη ανά πάσα στιγμή με μία κατάσταση όπως είναι αυτή στις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Ευρώπη.
«Πρόκειται για απλή σύμπτωση;», αναρωτήθηκε ο βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Συνταγματικού Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας, Maiko Tajima, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του κοινοβουλίου πριν από μερικές ημέρες.
Ο υπουργός Υγείας, Katsunobu Kato, δήλωσε ότι δεν υπάρχει «απολύτως καμία σχέση» ανάμεσα στην αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ ο πρωθυπουργός Abe ανέφερε ότι ο κυριότερος λόγος της αύξησης αυτής είναι ο αριθμός κρουσμάτων που δε σχετίζονται μεταξύ τους και τα κρούσματα που προέρχονται από το εξωτερικό.
Από τις 18 Φεβρουαρίου μέχρι τις 27 Μαρτίου η Ιαπωνία εξέτασε περίπου 50.000 άτομα, με ημερήσιο μέσο όρο 1.270, αριθμός πολύ χαμηλότερος σε σχέση με την ημερήσια ικανότητα της χώρας, ενώ οι εξετάσεις αυξήθηκαν οριακά την περασμένη εβδομάδα.
Αντίθετα, στη Νότια Κορέα ο αντίστοιχος αριθμός ατόμων που είχε εξεταστεί μέχρι τα μέσα Μαρτίου ανήλθε σε περίπου 250.000 άτομα.

Ο Abe διέψευσε τις κατηγορίες ότι η Ιαπωνία έχει χειραγωγήσει τους αριθμούς περιορίζοντας τις εξετάσεις, δηλώνοντας ότι «εάν υπάρχει κάποια κάλυψη, αυτό θα φανεί στον αριθμό των θανάτων».
Πολλοί Ιάπωνες ειδικοί λένε ότι οι εξετάσεις δεν είναι για όλους και ότι πρέπει να διεξάγονται επιλεκτικά προκειμένου να εξοικονομηθούν οι νοσοκομειακές κλίνες για όσους τις χρειάζονται πραγματικά.
«Τα τεστ είναι κυρίως για άτομα που είναι ύποπτα κρούσματα και πρέπει να βασίζονται στην κρίση των γιατρών», δήλωσε ο ειδικός σε θέματα Υγείας, Shigeru Omi, ο οποίος είναι μέλος της αρμόδιας επιτροπής της ιαπωνικής κυβέρνησης.
Ο καθηγητής πληροφοριών επιστήμης του Yokohama City University, Aki-Hiro Sato, δήλωσε σε πρόσφατη έκθεσή του ότι η Ιαπωνία είναι πιθανό να έρθει αντιμέτωπη με ένα δεύτερο και ένα τρίτο κύμα του ιού που θα έρθει από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ενώ τονίζει ότι συνολικός αριθμός των κρουσμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που εμφανίζουν ήπια συμπτώσματα, στο Τόκιο ενδέχεται να αγγίζει τα 10.000.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει 12.000 κρεβάτια προκειμένου να είναι προετοιμασμένη για το χειρότερο σενάριο, με τον Υπουργό Υγείας, Katsunobu Kato, να τονίζει ότι «πρέπει να αποτρέψουμε μία κατάσταση στην οποία ασθενείς θα αρχίσουν να χάνουν τη ζωή τους όταν καταρρεύσει το ιατρικό σύστημα».

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης