Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Αναμένονται 3,5 εκατ. νέες αιτήσεις ανεργίας - To πακέτο Trump προσφέρει κίνητρα

ΗΠΑ: Αναμένονται 3,5 εκατ. νέες αιτήσεις ανεργίας - To πακέτο Trump προσφέρει κίνητρα
Την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 28 Μαρτίου εκτιμάται ότι καταγράφηκε νέο ρεκόρ
Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin εμφανίστηκε καθησυχαστικός, μετά το ρεκόρ στις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο αναμένεται να καταγραφεί νέο υψηλό στα στοιχεία που θα ανακονωθούν την Πέμπτη.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 28 Μαρτίου εκτιμάται ότι καταγράφηκε νέο ρεκόρ, με 3,5 εκατ. νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας.
Μάλιστα, κάποιοι οικονομολόγοι εκτίμησαν ότι οι νέες αιτήσεις θα ξεπεράσουν τα 5 εκατ.
To ιστορικό πακέτο στήριξης ύψους 2 τρισ. δολ. το οποίο ενέκρινε η Γερουσία, στη μάχη κατά του κορωνοϊού, καθιστά ευκολότερο για τους εργαζόμενους να υποβάλλουν αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας.
Το επίδομα ανεργίας αυξήθηκε στα 600 δολ. την εββδομάδα ανά εργαζόμενο, ενώ οι απολυμένοι θα λάβουν τα επιδόματα για 4 μήνες.
Oι αλλαγές θα επιτρέψουν σε εκατομμύρια εργαζόμενους να καταθέσουν αιτήσεις, καθώς ο νόμος CARES ΑCT αφαιρεί ακόμα περισσότερους περιορισμούς", δήλωσε ο Chris Low, επικεφαλής οικονομολόγος της FHN Financial στη Νέα Υόρκη.
"Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι πολλές εταιρείες περίμεναν να περάσει ο νόμος πριν απολύσουν τους εργαζόμενους.
Ορισμένοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το νέο νομοσχέδιο θα ενθαρρύνει τις αιτήσεις ανεργίας Αναπόφευκτα, έχουν δημιουργηθεί κίνητρα, γι αυτό τα στοιχεία είναι "φουσκωμένα".
φουσκώνουν τους αριθμούς ανεργίας", δήλωσε ο Michael Pearce, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics.
Tην προηγούμενη εβομάδα, η αγορά εργασίας των ΗΠΑ έφτασε στα όρια της κατάρρευσης,
λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, με τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας, να εκτοξεύονται στα 3,28 εκατ.
Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι τα στοιχεία αφορούν την περίοδο πριν ανακοινωθεί το πακέτο στήριξης Trump, ύψους 2 τρισ. δολ.

Ο αριθμός των Αμερικανών που έμειναν άνεργοι αυξήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από το 1982 την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι επιχειρήσεις έκλεισαν και απολύθηκαν εργαζόμενοι ως μέρος των προσπαθειών για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορωναϊού.
Αεροπορικές εταιρείες, εστιατόρια, ξενοδοχεία, όλα βρίσκονται υπό την απειλή λουκέτου καθώς οι άνθρωποι κλείνονται στα σπίτια τους.
Οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας κατά την εβδομάδα που έληξε στις 21 Μαρτίου αυξήθηκαν από 282.000, ενώ είναι υψηλότερες από το προηγούμενο ρεκόρ των 695.000 το 1982, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας.
Οι αιτήσεις αυξήθηκαν και στις 50 πολιτείες και στην περιφέρεια της Κολούμπια, ενώ εννέα πολιτείες ανέφεραν αυξήσεις τουλάχιστον κατά 100.000 από την προηγούμενη εβδομάδα.
Τα κρατικά δεδομένα που ακολουθούν δεν προσαρμόζονται για εποχιακές διακυμάνσεις:
- Η Πενσυλβάνια ανέφερε τον μεγαλύτερο αριθμό απαιτήσεων, με 378.900
- Στην Καλιφόρνια αυξήθηκαν κατά 129.200 σε 186.800
- Στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκονται περίπου οι μισές από όλες τις γνωστές περιπτώσεις κορωνοϊού στις ΗΠΑ, αυξήθηκαν κατά 66.000 έως 80.300
- Στο Οχάιο ανήλθαν σε 187.800
- Στο Ιλλινόις αυξήθηκαν στις 114.700
- Στη Φλόριντα αυξήθηκαν στις 74.000
«Οι προσπάθειες περιορισμού του κορωνοϊού προκάλεσαν μια πολύ απότομη και δραματική αλλαγή μέσα σε λίγες ημέρες», σχολίασε η Societe Generale.
«Οι απολύσεις ήταν μέρος της αλλαγής και οι αιτούντες έσπευσαν στις υπηρεσίες των πολιτειών μέσα σε πολύ μικρό διάστημα».

Fed: Ο κορωνοϊός θα μπορούσε να κοστίσει 47 εκατ. θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ

Η πανδημία του κορωνοϊού θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια έως και 47 εκατ. θέσεων εργασίας το επόμενο τρίμηνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με δυσοίωνη μελέτη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve, Fed) του St. Louis.
Σε ποσοστό, ο αριθμός μεταφράζεται σε ανεργία 32,1%, πολύ υψηλότερα από το 24,9% της Μεγάλης Ύφεσης.
«Αυτοί οι αριθμοί οι τεράστιοι σε σύγκριση με τα ιστορικά δεδομένα, ωστόσο και το σοκ που βιώνουμε είναι μάλλον μοναδική και δεν συγκρίνεται με οποιοδήποτε άλλο έχει βιώσει η αμερικανική οικονομία τα τελευταία 100 χρόνια», αναφέρει ο οικονομολόγος της Fed, Miguel Faria-e-Castro.
Ήδη, αριθμός-ρεκόρ 3,28 εκατ. ανθρώπων κατέθεσε αίτηση για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 21 Μαρτίου 2020 - αριθμός υπερτετραπλάσιος του προηγούμενου ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 1982, όταν είναι υποβληθεί συνολικά 695.000 αιτήσεις.
Βέβαια, αυτό το αρνητικό σοκ δεν επηρεάζει εξίσου όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας: παρότι πολλοί εργαζόμενοι του τομέα υπηρεσιών είναι σε θέση να εργαστούν από το σπίτι, όσοι η δουλειά τους απαιτεί διαπροσωπική επαφή είναι πολύ πιθανότερο να βιώσουν προβλήματα στην εργασία τους λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης