Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμια Τράπεζα: Ο κορωνοϊός θα βυθίσει εκατομμύρια ανθρώπους σε ακραία φτώχεια

Παγκόσμια Τράπεζα: Ο κορωνοϊός θα βυθίσει εκατομμύρια ανθρώπους σε ακραία φτώχεια
Οι φτωχοί θα γίνουν φτωχότεροι, αλλά και περισσότεροι, προειδοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα
Ο οικονομικός αντίκτυπος του κορωνοϊού θα είναι χωρίς προηγούμενο, αφού εκατομμύρια άνθρωποι πρόκειται να βιώσουν συνθήκες ακραίας φτώχειας, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.
«Οι οικονομίες των χωρών πρόκειται να υποφέρουν».
Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε πως ελλοχεύουν μεγάλοι κίνδυνοι για τα νοικοκυριά, τα οποία βασίζονται για την επιβίωσή τους στις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν πληγεί καίρια από την πανδημία του κορωνοϊού.
Η Παγκόσμια Τράπεζα παροτρύνει τις κυβερνήσεις να επενδύσουν σε υποδομές υγειονομικής περίθαλψης και εργοστάσια ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού, ενώ προτείνει τη θέσπιση επιδομάτων για τις φτωχότερες και πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, μόλις 24 εκατομμύρια άνθρωποι θα ξεπεράσουν το όριο της φτώχειας (από τους ήδη φτωχούς) λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού.
Στο χειρότερο σενάριο, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι περίπου 34 εκατομμύρια άνθρωποι θα παραμείνουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, συμπεριλαμβανομένων 25 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Κίνα.
Ως όριο για τη φτώχεια ορίζονται τα 5,5 δολάρια ημερησίως.
Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει για το 2020 επιβράδυνση της τάξεως του 2,1% για την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό Ωκεανό.
«Τα καλά νέα είναι ότι η περιοχή έχει πλεονεκτήματα που μπορεί να αξιοποιήσει, αλλά οι χώρες θα πρέπει να δράσουν γρήγορα και σε κλίμακα που δεν φανταζόταν ποτέ» δήλωσε η Victoria Kwakwa, αντιπρόεδρος στην Παγκόσμια Τράπεζα για την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό.
Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία από την Κίνα την Τρίτη 31 Μαρτίου άνοιξαν ένα παράθυρο ελπίδας, καθώς δείχνουν ότι η βιομηχανική δραστηριότητα ανέκαμψε τον Μάρτιο, μετά από μια μεγάλη συρρίκνωση τον Φεβρουάριο.
Ωστόσο, οι προοπτικές, σύμφωνα με την Τράπεζα, είναι τουλάχιστον αρνητικές.
Οι φτωχοί θα γίνουν φτωχότεροι -και περισσότεροι- ενώ ακόμη και οι πλούσιες χώρες θα δυσκολευτούν να διατηρήσουν την οικονομία σε σταθερότητα.
Για παράδειγμα, για την Κίνα, όπου ξεκίνησε η πανδημία, η Τράπεζα αναφέρει ότι ο αντίκτυπος του ιού στην οικονομία θα φέρει επιβράδυνση σε 2,3% το 2020, από ανάπτυξη 6,1% το 2019.
Ένα είναι σίγουρο, καταλήγει η Τράπεζα, η αποκατάσταση θα είναι μακρά και δύσκολη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης