Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με την εγγύηση του Γερμανικού δημοσίου τα εταιρικά ομόλογα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Με την εγγύηση του Γερμανικού δημοσίου τα εταιρικά ομόλογα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού
Για πρώτη φορά στην ιστορία τους οι εταιρείες στη Γερμανία θα εκδώσουν ομόλογα εγγυημένα από το γερμανικό Δημόσιο
Εταιρικά ομόλογα με εγγύηση του Δημοσίου θα εκδώσουν για πρώτη φορά στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Γερμανίας... γερμανικές εταιρείες οι οποίες, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, δεν έχουν πρόσβαση με ευνοϊκούς όρους στις αγορές.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Handelsblatt», ο Όμιλος Volkswagen άντλησε στις 30 Μαρτίου 2020 από τις αγορές 2,1 δισεκ. ευρώ με ομόλογα τριετούς, πενταετούς και οκταετούς διάρκειας.
Ενδεικτικό της κατάστασης ωστόσο είναι ότι για το πενταετές ομόλογο η VW θα πληρώσει τρεις φορές περισσότερα από ό,τι στο τέλος του 2018.
Όπως επισημαίνει ωστόσο η εφημερίδα, δεν είναι πολλές πλέον οι επιχειρήσεις που διαθέτουν την απαιτούμενη φερεγγυότητα προκειμένου να δανειστούν από τις αγορές.
Αυτή την πρόσβαση αναμένεται να τους εξασφαλίσει τώρα η κρατική εγγύηση.
Τα δύο τρίτα του πακέτου των 600 δισεκατομμυρίων που ψηφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα αφορούν «εγγυήσεις για τίτλους χρέους και υποχρεώσεις» και, όπως αναφέρει η εφημερίδα, σε αυτή την κατηγορία θα ενταχθούν και οι εγγυήσεις των εταιρικών ομολόγων.
Ως πρότυπο για τις συγκεκριμένες εγγυήσεις αναμένεται να χρησιμεύσει η αντίστοιχη κάλυψη που παρείχε το γερμανικό κράτος στις τράπεζες της χώρας κατά την χρηματοπιστωτική κρίση το 2008.
«Η μεγάλη διαφορά με το 2008 είναι ότι τότε η κρίση ξεκίνησε από το χρηματοπιστωτικό σύστημα και μεταφέρθηκε στην πραγματική οικονομία, ενώ τώρα υπάρχει ο κίνδυνος να συμβεί το αντίστροφο», σχολιάζει ο αναλυτής Κρίστιαν Κοπφ και επισημαίνει ότι ο χρόνος πιέζει.
Ήδη ο Οίκος Moody's υποβάθμισε την πιστoληπτική ικανότητα των εταιρειών Daimler, VW, BMW, Opel και Peugeot.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης