Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κρίσιμος ο Απρίλιος για τον κορωνοϊό - Νέα μέτρα εάν χρειαστεί - Στους 50 οι νεκροί - Έως και 500 χιλ. θύματα χωρίς τα μέτρα

tags :
Κρίσιμος ο Απρίλιος για τον κορωνοϊό - Νέα μέτρα εάν χρειαστεί - Στους 50 οι νεκροί - Έως και 500 χιλ. θύματα χωρίς τα μέτρα
Στα 1.415 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα - Θα είχαμε γίνει Ιταλία χωρίς τα μέτρα περιορισμού - Έρχεται το Εθνικό Μητρώο Ασθενών
(upd6) Στους 50 έχουν φτάσει οι νεκροί από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ενημέρωση (1/4) του καθηγητή Λοιμωξιολογίας και εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα.
Τα κρούσματα στη χώρα μας είναι 1.415.
Ο κ. Τσιόδρας ενημέρωσε πως επιβεβαιώθηκαν 81 νέα κρούσματα κορωνοϊού και επιπλέον 20 άτομα που επιβαίνουν στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Εκ των θανόντων, οι 38 είναι άνδρες και οι 12 γυναίκες. Η μέση ηλικία τους τα 72 έτη, ενώ το 94% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν μεγάλης ηλικίας.
Διασωληνωμένοι παραμένουν 90 ασθενείς, μέσης ηλικίας 76 ετών, ενώ έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ έξι άτομα.
Παράλληλα, ανέφερε πως «η καταγραφή των θανάτων γίνεται από τα ληξιαρχεία της χώρας σε σχεδόν πραγματικό χρόνο και αναφέρονται στο σύνολο της χώρας».
«Ο ΕΟΔΥ έχει οριστεί ως διαπιστευμένος φορέας για καταγραφή της θνησιμότητας.
Το σύστημα δεν έχει καταγράψει περισσότερους θανάτους από το αναμενόμενο αυτό είναι καθησυχαστικό».
«Θεωρητικά κανείς μας δεν είναι άτρωτος. Αρκεί να μην αρρωστήσουμε όλοι μαζί», κατέληξε.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας επανήλθε στο θέμα της μάσκας και δήλωσε ότι οι οδηγίες των ευρωπαϊκών αρχών επισημαίνουν ότι πρέπει να χρησιμοποιείται από νοσηλευτικό προσωπικό, ασθενείς και ανθρώπους που φροντίζουν ασθενείς.
Υπογράμμισε, δε, ότι οι μάσκες χρειάζονται στο νοσηλευτικό προσωπικό και θύμισε ότι υπάρχει παγκοσμίως τεράστια έλλειψη.

Χαρδαλιάς: Σε καραντίνα η Φούστανη σε Έδεσσα -Η Τουρκία αρνήθηκε επιστροφή του πλοίου «Βενιζέλος»

Νέες αυστηρές προειδοποιήσεις για την πιστή εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί απηύθυνε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.
Μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου για την πορεία της πανδημίας ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι την ηθική της ατομικής ευθύνης την έχουμε κάνει όλοι πράξη.
Την ίδια στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία τηρεί τα μέτρα κάποιοι λίγοι αδιαφορούν και θέτει σε κίνδυνο αυτήν την τεράστια προσπάθεια.
Προειδοποιούμε τους αδιάφορους και απερίσκεπτους ότι δεν θα ανεχθούμε την στάση τους Δεν είναι θέμα μαγκιάς και δεν θα κάνουμε κανένα βήμα πίσω.
Ανακοίνωσε επίσης ότι τίθεται σε καραντίνα η κοινότητα Φούστανη στην Έδεσσα για 14 ημέρες λόγω υψηλού επιδημιολογικού φορτίου.
Η έναρξη της καραντίνας ξεκινά από τις 20:00 το βράδυ.
Για το πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος είπε ότι ξεκίνησε από το Τσεσμέ για την Ισπανία.
Στις 23 Μαρτίου η Τουρκία αρνήθηκε την επιστροφή του και έδεσε στα ανοικτά του Πειραιά.
Στις 29 Μαρτίου ενημερωθήκαμε για έναν Ελβετό υπήκοο ο οποίος βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, 20 άτομα συνολικά βρέθηκαν θετικά και μπήκαν σε απομόνωση.
ο κ. Χαρδαλιάς είπε ακόμα ότι άμεσα θα απαγορευθούν οι πτήσεις ιδιωτικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων στα νησιά στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για την προστασία των νησιωτών.
Υπενθυμίζεται ότι τρεις δήμαρχοι των νησιών των Βορείων Σποράδων είχαν ζητήσει αυστηρή τήρηση των απαγορεύσεων για την μετακίνηση πολιτών -ίσως και την απόλυτη απαγόρευση- ενόψει της περιόδου του Πάσχα.

Μητσοτάκης: Κρίσιμος μήνας ο Απρίλιος για τον κορωνοϊό

Σαφείς προειδοποιήσεις στους πολίτες απευθύνουν κυβέρνηση και επιστήμονες, οι οποίοι επισημαίνουν πως αν και η Ελλάδα κινείται βάσει του καλού σεναρίου σχετικά με την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρξει χαλάρωση και να αρθούν τα αυστηρά μέτρα περιορισμού που έχουν υιοθετηθεί.
Αυτό άλλωστε επιβεβαίωσε σε σημερινές του δηλώσεις και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο Απρίλιος είναι ο πλέον κρίσιμος μήνας για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως δεν θα διστάσει να λάβει αυστηρότερα μέτρα, εάν χρειαστεί.
«Ο Απρίλιος θα είναι ένας κρίσιμος μήνας, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής τα πηγαίνουμε καλύτερα από άλλες χώρες.
Θα ήταν ανεπίτρεπτο αυτή τη στιγμή να κλωτσήσουμε και να χύσουμε την καρδάρα με το γάλα.
Αυτό σημαίνει ότι οι περιορισμοί που έχουμε ήδη υλοποιήσει θα πρέπει να εφαρμόζονται με ευλάβεια.
Και οι πολύ λίγοι - γιατί είναι πολύ λίγοι τελικά - αυτοί οι οποίοι συνειδητά αποκλίνουν από αυτούς τους περιορισμούς, θα πρέπει να συνετιστούν ώστε να αντιληφθούν ότι με αυτό τον τρόπο θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τη δική τους υγεία αλλά και την υγεία των ανθρώπων που αγαπούν περισσότερο, και τελικά την υγεία του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.
Θεωρώ ότι είμαστε εδώ πάντα να μπορούμε να διορθώνουμε και να παρεμβαίνουμε όταν βλέπουμε φαινόμενα τα οποία μας δημιουργούν προβληματισμό.
Καλή ώρα παρενέβησαν η Περιφέρεια και ο Δήμος για να ελέγξουν το ζήτημα στη Νέα Παραλία, έγινε άμεσα μία παρέμβαση στις τράπεζες και με ειδικό spot -το οποίο έχει από χθες δοθεί στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης- εξηγούμε στους ηλικιωμένους συμπολίτες μας γιατί δεν υπάρχει λόγος να πηγαίνουν στις τράπεζες.
Μάλιστα ζητούμε και τη συστράτευση των νεότερων γενιών, να βοηθήσουν τους παππούδες και τις γιαγιάδες, να τους εξηγήσουν ότι μπορούν ορισμένες από τις πράξεις αυτές να τις κάνουν από το σπίτι, ώστε να μην υπάρχει αυτή η πίεση.
Κι αν κρίνουμε, όποτε κρίνουμε, ότι πρέπει να παρέμβουμε και να αυστηροποιήσουμε κι άλλο το πλαίσιο θα το κάνουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Τοπική Αυτοδιοίκηση για να υποστηρίξει τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας» είπε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε νωρίτερα σήμερα με τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, τον Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρη Παπαστεργίου για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και τη στήριξη ευάλωτων πολιτών.
Ότι ο Απρίλιος θα είναι ο καθοριστικός μήνας για την εξέλιξη της νόσου επισημαίνουν και οι επιστήμονες, την ώρα που ενισχύονται τα σενάρια που δεν αποκλείουν και μια περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων.

Είναι χαρακτηριστικές άλλωστε οι χθεσινές δηλώσεις του αρμόδιου του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σ. Τσιόδρα, ο οποίος υποστήριξε πως «αν δεν είχαμε λάβει τα μέτρα, θα είχαμε γίνει Ιταλία» αλλά και οι σημερινές δηλώσεις του καθηγητή του ΜΙΤ, Κ. Δασκαλάκης, ο οποίος τόνισε πως «εάν δεν είχαν ληφθεί εγκαίρως τα μέτρα, η Ελλάδα θα μετρούσε έως και μισό εκατομμύριο νεκρούς».
Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως τα περιοριστικά μέτρα δεν πρόκειται να αρθούν τουλάχιστον όσον αφορά τον Απρίλιο, ενώ όπως διαμηνύουν καθημερινά πλέον τα κυβερνητικά στελέχη, η έξοδος από τα αστικά κέντρα προς την ύπαιθρο για τις γιορτές του Πάσχα… αναβάλλονται για του χρόνου.

Η αυστηροποίηση των μέτρων

Πλέον η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των μέτρων.
Το βασικό σενάριο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι της κυβέρνησης είναι οι λιγότερες και πιο σύντομες μετακινήσεις των πολιτών.
Αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να μπορεί ο καθένας να βγει από το σπίτι του παρά μόνο μία με δύο φορές της ημέρα, ενώ στο μήνυμα που θα στέλνουν οι πολίτες στο 13033, θα αναγράφεται και η ώρα ώστε ανάλογα με το σκοπό της εξόδου να υπάρχει και συγκεκριμένο περιθώριο χρόνου.
Την απόφαση για αυστηροποίηση των μέτρων η κυβέρνηση θα την πάρει με βάση δύο κριτήρια.
Πρώτον κατά πόσον οι πολίτες εφαρμόζουν τα μέτρα που ήδη ισχύουν και δεύτερον με βάση το ρυθμό εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα.
Στο θέμα, άλλωστε, αναφέρθηκε σήμερα (1/4/2020) και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
«Εξετάζουμε την αυστηροποίηση των μέτρων ιδίως σε ότι αφορά τον αριθμό των μετακινήσεων και τον χρονικό περιορισμό, είναι θέματα που εξετάζουμε και αναμένουμε τις εισηγήσεις των ανθρώπων που είναι στο πεδίο, είναι θέμα που μπορεί να ανακοινωθεί τις επόμενες δύο ημέρες.
Προσανατολιζόμαστε στον περιορισμό που όμως δεν θα θίξει τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που δεν κάνουν κατάχρηση σήμερα.
Θα επηρεάσει τον πληθυσμό που κάνει κατάχρηση, που χρησιμοποιεί για παράδειγμα ένα έντυπο κάθε φορά με αποτέλεσμα να βγαίνει έξι φορές την ημέρα από το σπίτι του ή να πηγαίνει 3 φορές την ημέρα για άσκηση... δεν είναι αποδεκτά πράγματα αυτά, δεν είναι οι άλλοι κορόιδο που μένουν στο σπίτι.
Η αυστηροποίηση θα θίξει μόνο τους πονηρούς» επεσήμανε ο κ. Πέτσας σε δηλώσεις του στον Real FM.
Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε το ενδεχόμενο απαγόρευσης της κυκλοφορίας.
«Το θέμα της απαγόρευσης της κυκλοφορίας δεν εξετάζεται.
Όσον αφορά στους περιορισμούς για το Πάσχα, το βλέπουμε και το αξιολογούμε θα το εξετάσουμε εκείνη τη στιγμή» τόνισε.

Δασκαλάκης (καθηγητής ΜΙΤ): Έως και μισό εκατομμύριο νεκροί στην Ελλάδα, εάν δεν είχαν ληφθεί εγκαίρως τα μέτρα

Την εκτίμηση πως εάν δεν ληφθεί εγκαίρως τα μέτρα προστασίας, η Ελλάδα θα μετρούσε δεκάδες χιλιάδες έως μισό εκατομμύριο θανάτους διατύπωσε ο καθηγητής Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ των ΗΠΑ, Κ. Δασκαλάκης.
Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Mega ο κ.Δασκαλάκης εξήρε την άμεση λήψη μέτρων στην χώρα μας αλλά και την αποτελεσματικότητά της.
«Εάν δεν είχαμε πάρει έγκαιρα μέτρα, θα είχαμε αρκετές δεκάδες χιλιάδες νεκρών.
Σε ότι αφορά την ανοσία της αγέλης, αναμένεις να νοσήσει περίπου το 50% του πληθυσμού.
Σε ένα θετικό σενάριο.
Χωρίς μέτρα οι νεκροί στη χώρα μας θα έφθαναν από δέκα χιλιάδες έως μισό εκατομμύριο» τόνισε ο κ.Δασκαλάκης, ο οποίος χαρακτήρισε «σταθερό» τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς, όπως είπε, «τα μέτρα λειτούργησαν κι αυτό είναι θετικό».
Παράλληλα, έκανε λόγο πώς «τα κρούσματα δεν πέφτουν ακόμα γιατί στην αρχή δεν τηρήθηκαν αυστηρά τα μέτρα στην Ελλάδα».
Σε ότι αφορά τη λήψη των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας, ο κ.Δασκαλάκης είπε πως «σκοπός τους είναι να περιοριστούν οι ασθενείς σπίτι τους».«Εκεί, θα μεταδόσουν τον ιό στην οικογένειά τους, όμως η μετάδοση θα σταματήσει εκεί» τόνισε ο κ.Δασκαλάκης, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας το προσεχές διάστημα «θα κινείται στα ίδια επίπεδα με τώρα, με κάποια σκαμπανεβάσματα» ώστε «να κλείσει ο ιός τον κύκλο του μέσα στα σπίτια και να αρχίζουν να μειώνονται τα κρούσματα».

Πέτσας (κυβερνητικός εκπρόσωπος): Εξετάζεται χρονικός περιορισμός στις μετακινήσεις των πολιτών

Τη θέση ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται το ενδεχόμενο να επιβληθεί χρονικός περιορισμός στις μετακινήσεις διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος επανέλαβε πως η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Πέτσας είπε πως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συμμορφώνεται σε αυτά τα δύσκολα μέτρα, αλλά υπάρχει και ένα μερίδιο του πληθυσμού που κάνει κατάχρηση.
«Θέλουμε ο καθένας να βγαίνει, μία, δύο φορές έξω.
Να συνδυάζει τις μετακινήσεις του.
Σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής διακυβέρνησης, θέλουμε να συνδυάσουμε τον χρονικό περιορισμό με την αποστολή στο 13033, προκειμένου να αναφέρεται κι εκεί η ώρα» υποστήριξε ο κ.Πέτσας, ο οποίος αναφέρθηκε και στα περιστατικά με τις ουρές στις τράπεζες.
«Δυστυχώς υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, το οποίο θα μπορούσε να κάνει από το σπίτι του τις συναλλαγές που θέλει, αλλά προτιμά να πάει στην τράπεζα.
Είναι λάθος.
Όλες οι οφειλές που έχουν άνθρωποι για παράδειγμα άνω των 70 ετών έχουν ρυθμιστεί να πληρωθούν αργότερα.
Δεν χρειάζεται να συνωστίζονται στο γκισέ της τράπεζας (...).
Όσον αφορά τις προμήθειες τραπεζών, κάνουμε προσπάθειες για μείωσή τους.
Εδώ είμαστε να ξαναδούμε το θέμα των προμηθειών γιατί όντως είναι υψηλές» τόνισε ο κ.Πέτσας.
Ερωτηθείς για τα μέτρα εν όψει του Πάσχα και για τις λειτουργίες στις εκκλησίες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «εξετάζουμε την πρόταση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου προκειμένου από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι την Κυριακή του Πάσχα να γίνει κεκλεισμένων των θυρών η λειτουργία».
«Περιμένουμε να δούμε και τι θα αποφασίσει σήμερα η ΔΙΣ.
Έχουμε προειδοποιήσει ότι αυτό το Πάσχα είναι διαφορετικό.
Δεν θα πάμε στο χωριό μας, δεν θα ψήσουμε τα αρνιά στις αυλές μας, δεν θα πάμε στις εκκλησίες μας, θα γιορτάσουμε με την πίστη μέσα μας γιατί δεν πρέπει να επιτρέψουμε μια στιγμιαία επιπολαιότητα να μας στοιχίσει τη ζωή ενός ανθρώπου που αγαπάμε.
Κανένα Πάσχα δεν θα είναι το ίδιο αν εξαιτίας αυτής της επιπολαιότητας χάσουμε ανθρώπους που αγαπάμε...» είπε ο κ.Πέτσας, ο οποίος σχετικά με το σενάριο αποτροπής μιας μαζικής εξόδου του Πάσχα, τόνισε ότι «έχουμε πολλές ημέρες μπροστά μας μέχρι να φτάσουμε στη Μεγάλη Εβδομάδα»
«Αξιολογούμε καθημερινά την κατάσταση.
Όταν παίρνεται μια απόφαση και λέμε ότι θα μείνουμε στις πόλεις μας και δεν θα πάμε στα χωριά μας, όλοι πρέπει να αναλάβουν την ατομική ευθύνη.
Και αν δεν την αναλάβουν, εδώ είμαστε εμείς να την αναλάβουμε συλλογικά.
Είναι κρίσιμο να καταλάβουμε ότι τα μέτρα που έχει πάρει η Ελλάδα ήταν αυστηρά μεν, αλλά τα πήρε γρήγορα (...).
Δεν πρέπει να εφησυχάσουμε.
Είναι κρίσιμο να ακολουθήσουμε τις οδηγίες για τις επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες, να δούμε πού βρισκόμαστε και μετά να το αξιολογήσουμε ξανά» υποστήριξε ο κ.Πέτσας.

Δημοσκόπηση Interview: Θετικά κρίνει το 87% τις ενέργειες Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Θετικά κρίνει τις ενέργειες του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού το 87% των Ελλήνων σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Interview που διεξήχθη από 27/3/2020 έως 31/3/2020 σε πανελλαδικό δείγμα 1.200 ατόμων.
Βάσει της δημοσκόπησης, το 50% των ερωτηθέντων δηλώνει πολύ – έως αρκετά πιθανό να κολλήσει τον κορωνοϊό, έναντι του 42% που θεωρεί το ενδεχόμενο μικρό ή καθόλου πιθανό και του 8% που δεν γνωρίζει ή δεν απαντά.
Καθημερινά το 67% των ερωτηθέντων παρακολουθεί την τηλεοπτική ενημέρωση για την πορεία της νόσου από τους κ.κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά, το 21% την βλέπει δύο - τρεις φορές την εβδομάδα, το 7% σπανιότερα και το 5% ποτέ.
Το 86% την κρίνει ως επαρκή και τεκμηριωμένη, ενώ μόλις το 6% ως ανεπαρκή και το υπόλοιπο ποσοστό δεν απαντά.
Όσον αφορά τις ενέργειες του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το 87% τις κρίνει θετικά ενώ μόλις το 10% αρνητικά.
Όσον αφορά στην απαγόρευση της κυκλοφορίας, το 54% θεωρεί πως ήταν απαραίτητη, το 37% ζητά επιπλέον μέτρα, το 7% απαντά πως δεν ήταν απαραίτητη και το 2% δεν γνωρίζει - δεν απαντά.
Λόγω της πανδημίας, το 87% δηλώνει ότι αύξησε την προσωπική του υγιεινή, σε αντίθεση με το υπόλοιπο 13%, ενώ το 75% δηλώνει ότι τηρεί απόσταση 2 μέτρων από τους ανθρώπους που συναντά έξω από το σπίτι του, το 22% μερικές φορές ξεχνιέται και μόλις το 3% δεν κρατά αποστάσεις.
Αναφορικά με την εργασία, τον μισθό ή το εισόδημα στις μέρες του κορωνοϊού το 73% απαντά πως έχει επηρεαστεί αρνητικά, ενώτο 55% εκτιμά πως οι ισχύοντες περιορισμοί θα διαρκέσουν μέχρι το καλοκαίρι, το 30% μέχρι τέλος Απριλίου, το 10% μέχρι το τέλος του έτους και το 5% ακόμη ένα χρόνο ή και περισσότερο.

Εθνικό μητρώο ασθενών κορωνοϊού

Ένα ακόμα μέτρο που δρομολογείται είναι η οργάνωση της εξωνοσοκομειακής νοσηλείας των ασθενών μέσω ενός δικτύου κέντρων υγείας που θα υποδέχονται και θα παρακολουθούν ασθενείς, μίας υπηρεσίας τηλεϊατρικής και χορήγησης φαρμάκων και εκτός νοσοκομείου.
«Σε πρωτοβάθμιο επίπεδο ήδη έχει σχεδιαστεί και ξεκινά η λειτουργία Κέντρων Υγείας αποκλειστικά για τον κορωνοϊό, όπου σε περίπτωση που κάποιος μεταβεί σε αυτό το Κέντρο Υγείας και χρειαστεί να μείνει στο σπίτι του, τότε θα υπάρχει παρακολούθηση από το Κέντρο Υγείας και βεβαίως μέσω του συστήματος τηλεϊατρικής το οποίο έχουμε σχεδιάσει και ξεκινάει τις επόμενες ημέρες, θα παρακολουθείται ο ασθενής», ανέφερε χθες Τρίτη 31/3 ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Παράλληλα ο κ. Κοντοζαμάνης έκανε ειδική αναφορά στο Εθνικό Μητρών Ασθενών που θα τεθεί σε λειτουργία σε λίγες μέρες εξηγώντας ότι εκεί θα καταγράφονται όλα τα περιστατικά και θα παρακολουθούνται μέσω ενός συστήματος τηλεϊατρικής.
Στην εξωνοσοκοκομειακή νοσηλεία αναφέρθηκε και ο κ. Τσιόδρας τονίζοντας ότι η Επιτροπή που συστάθηκε για τον κορωνοϊό έχει συζητήσει για τα ειδικά κριτήρια με τα οποία θα χορηγείται η αγωγή στην κοινότητα.
«Φυσικά και δεν είναι για όλους.
Φυσικά και δεν αλλάζει το μήνυμα ότι αυτοί που έχουν ήπια νόσο θα την περάσουν ήπια χωρίς να χρειαστούν καμία φαρμακευτική αγωγή.
Αλλά έπρεπε σαν Επιτροπή να προβλεφθούν κριτήρια που ο γιατρός της κοινότητας, ο γιατρός της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θα μπορέσει να συνταγογραφήσει την αγωγή, η οποία αυτή τη στιγμή δίνεται μόνο στο νοσοκομείο, και σε εξωτερικούς ασθενείς με βάση κριτήρια.
Άνθρωποι αυξημένου κινδύνου, άνθρωποι που έχουν κάποια κλινικά κριτήρια τα οποία επιβάλλουν την χορήγηση μιας αγωγής, υπό παρακολούθηση, γιατί κάθε φάρμακο έχεις τις τοξικότητες του.
Σε αυτό το μητρώο που ανέφερε ο Υπουργός, θα περιλαμβάνονται βέβαια και αυτοί οι ασθενείς», εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.

Ο χάρτης του κορωνοϊού στην Ελλάδα – Το προφίλ των ασθενών

Τις πιο παραγωγικές ηλικίες πλήττει η επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα αναθεωρημένα στοιχεία της έκθεσης του ΕΟΔΥ.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι άνθρωποι ηλικίας από 40 έως 64 ετών γίνονται συχνότερα στόχοι του νέου ιού σε ποσοστό 47,2%, όπως και η ηλικιακή ομάδα από 18 έως 40 ετών σε ποσοστό 26,8%.
Είναι παρήγορο ότι οι ηλικιωμένοι που κινδυνεύουν περισσότερο από επιπλοκές, δηλαδή οι άνθρωποι από 65 ετών και πάνω μολύνονται σε ποσοστό 23%, αν και ιδανικά αυτό το ποσοστό θα έπρεπε να είναι κάτω από 10% έως μηδενικό.
Τα παιδιά ηλικίας από 0 έως 17 ετών που λειτουργούν ως ιδιαίτερα μεταδοτικοί φορείς τους ιού μολύνονται σε ποσοστό μόλις 2.9%, αν και αναφέρεται ότι τα παιδιά εξετάζονται για τον κορωνοϊό πιο σπάνια από άλλες ηλικιακές ομάδες, καθώς κατά κανόνα περνούν ήπια τη νόσο ή με καθόλου συμπτώματα.
Πάντως η έως τώρα ήπια εξέλιξη της καμπύλης των νέων κρουσμάτων και «ο βραδύτερος ρυθμός αύξησης των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας», όπως είπε και ο λοιμωξιολόγος, Σ.Τσιόδρας, αποτυπώνεται και στο γράφημα που αφορά τα δείγματα που έχουν ελεγχθεί εργαστηριακά από την 1η Ιανουαρίου μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν εξετάσεις για τον νέο κορωνοϊό και που δηλώνουν συστηματικά τα αποτελέσματα τους στον ΕΟΔΥ.
Στο σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 15/151 κλινικά δείγματα, από τα οποία τα 970 ποσοστό 6.4% ήταν θετικά στον κορωνοϊό.
Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων στη χώρα η Αττική συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό και ακολουθούν κάποιες περιοχές της χώρας όπως η Θεσσαλονίκη, η Καστοριά, η Ηλεία, η Κοζάνη, η Αχαΐα και η Ξάνθη, όπου υπήρξαν εστίες νέων μολύνσεων και μεγαλύτερη απ' ότι φαίνεται έκθεση του πληθυσμού στον ιό.
Όπως αποτυπώνεται και στον σχετικό χάρτη του ΕΟΔΥ ελάχιστες είναι πλέον οι περιοχές της χώρα όπου προς το παρόν επισήμως δεν έχει καταγράφει κάποιο κρούσμα κορονοϊού.
Όσον αφορά τα σοβαρά κρούσματα COVID-19, έως τώρα έχουν καταγραφεί 39 θάνατοι σε ασθενείς με COVID-19, ενώ 69 ασθενείς νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Άλλοι 5 ασθενείς έχουν βγει από τη ΜΕΘ.
Image

Image
Image

Image

Παρατείνεται μέχρι τις 11 Απριλίου η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων

Παρατείνεται έως και τις 11 Απριλίου η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων σε ολόκληρη την επικράτεια, είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
O κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε πως η απόφαση αφορά στα καταστήματα που είναι ήδη κλειστά και μόνο σε αυτά.
Επίσης, παρατείνονται έως τις 11 Απριλίου τα προσωρινά περιοριστικά μέτρα στους χώρους λατρείας.Αποφασίστηκε επίσης, όπως είπε, να παραταθεί η καραντίνα στα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγασιά ακόμα μια εβδομάδα για προκλητικούς λόγους.
Η προηγούμενη απόφαση ήταν για το χρονικό διάστημα από 14/3/2020 έως και 27/3/2020, ενώ η κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) που εκδόθηκε από τους υπουργούς Ανάπτυξης, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας, Υγείας, Πολιτισμού, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ αναφέρει ότι το μέτρο παρατείνεται και μέσα στον Απρίλη.
Συγκεκριμένα, η απόφαση αναφέρεται στην επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων και άλλων χώρων συνάθροισης κοινού, στο σύνολο της Επικράτειας, για το χρονικό διάστημα από 28/3/2020 έως και 11/4/2020.

Η λειτουργία των super market - Εξετάζονται νέα μέτρα

Tα σούπερ μάρκετ τις καθημερινές  λειτουργούν από τις 07:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ  και τα Σάββατα από τις 07:00 έως τις 20:00.
Η αιτία για την αλλαγή στο ωράριο των σούπερ μάρκετ είναι η ομαλοποίηση της καταναλωτικής κίνησης και η μειωμένη προσέλευση.
Παράλληλα η κυβέρνηση διαμηνύει με κατηγορηματικό τρόπο πως υπάρχει επάρκεια προϊόντων, και οι όποιες ελλείψεις στα αντισηπτικά, σύντομα θα καλυφθούν.

Περιορισμοί στις συναλλαγές με τις τράπεζες

Οι τράπεζες μέλη της ΕΕΤ, εντείνουν ακόμη περισσότερο τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των συναλλασσομένων, μετά την επιβολή του μέτρου του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.
Για το λόγο αυτό, όπως ανακοίνωσε η  Ελληνική Ένωση Τραπεζών, από την Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020 δεν  πραγματοποιούνται στα καταστήματα, με φυσική παρουσία, οι ακόλουθες συναλλαγές.:
1. Αναλήψεις μετρητών έως 400 ευρώ πραγματοποιούνται αποκλειστικά με τη χρήση της χρεωστικής κάρτας, στα ΑΤΜ.
2. Καταθέσεις μετρητών έως 1.000 ευρώ πραγματοποιούνται στα ΑΤΜ με τη χρήση χρεωστικής κάρτας.
3. Οι πληρωμές λογαριασμών τρίτων (δημόσιο, ενέργεια, ύδρευση, τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση, ασφάλειες, κ.λπ) εξοφλούνται μέσω internet / mobile banking ή στα ΑΤΜ και στα Κέντρα Αυτόματων Συναλλαγών (APS).
Στο Δίκτυο Καταστημάτων δεν θα εξυπηρετούνται πληρωμές λογαριασμών με χρήση μετρητών στο ταμείο.
4. Η ενημέρωση λογαριασμών (κινήσεων και υπολοίπων) πραγματοποιείται μέσω internet / mobile banking ή στα ΑΤΜ. Ενημερώσεις βιβλιαρίων ταμιευτηρίου δεν θα γίνονται στο Δίκτυο Καταστημάτων.
Η ΕΕΤ συστήνει στους πολίτες για την καλύτερη εξυπηρέτηση τους να αξιοποιήσουν τη χρεωστική κάρτα της τράπεζάς τους και τους κωδικούς πρόσβασης στην ηλεκτρονική τραπεζική της Τράπεζας συνεργασίας τους» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά

Βάσει των όσων έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, ανοιχτά είναι τα εξής καταστήματα:
-    Λιανικό εμπόριο τροφίμων: σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία και κάβες
-     Φαρμακεία, καταστήματα αναπηρικών και ορθοπεδικών ειδών, αλλά και καταστήματα ιατρικών και βιομηχανικών αερίων και μηχανημάτων
-    Επιχειρήσεις διανομής προϊόντων (delivery) και παροχής προϊόντων σε πακέτο (take away).
-    Πρατήρια υγρών καυσίμων
-    Συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών (ανοιχτά και τα συνεργεία που λειτουργούν εντός αντιπροσωπειών λιανικής και after sales)
-    Καταστήματα εμπορίας και επισκευής ποδηλάτων
-    Περίπτερα, μίνι μάρκετ ή καταστήματα πώλησης ψιλικών
-    Καθαριστήρια
-    Επιχειρήσεις παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και κούριερ
-    Καταστήματα πώλησης και διατροφής ζώων συντροφιάς (pet shops), ζωοτροφών ή κτηνιατρικών φαρμάκων
-    Καταστήματα εμπορίας φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων ή υλικών
-    Γραφεία τελετών (κηδειών)
-    Εμπορικά καταστήματα εντός των λιμανιών και των αεροδρομίων όλης της χώρας
-    Καταστήματα εταιριών παροχής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.
Σημειώνεται ότι ανοιχτά, αλλά με περιορισμούς στην προσέλευση είναι επίσης τα καταστήματα οπτικών και καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, καθώς η εξυπηρέτηση των πελατών γίνεται μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους καταστηματάρχες, τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, με επιτρεπόμενη εξυπηρέτηση των πολιτών μόνο για υπηρεσίες: πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών, καθώς και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον (e-shop) καθώς και εταιρείες τηλεφωνικής ενημέρωσης, call centers, με ειδική πρόβλεψη για την ανά δύο μέτρα λειτουργία των θέσεων εργασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης