Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Απίθανο το rebound στις αγορές πριν περιοριστεί ο κορωνοϊός

Capital Economics: Απίθανο το rebound στις αγορές πριν περιοριστεί ο κορωνοϊός
Θα ακολουθήσει ισχυρή ανάκαμψη 20-30%, ειδικά στις αγορές που έχουν υποστεί το ισχυρότερο πλήγμα
Απίθανο θεωρεί η Capital Economics το rebound στις διεθνείς μετοχές, πριν περιοριστεί η πανδημία του κορωνοϊού, ωστόσο θα ακολουθήσει ισχυρή ανάκαμψη 20-30%, ειδικά στις αγορές που έχουν υποστεί το ισχυρότερο πλήγμα.
Όπως τονίζουν, η ήπια ανίδραση των αγορών στα σημάδια ότι η εξάπλωση του κορωνοϊού τίθεται σιγά σιγά υπό έλεγχο στην Ευρώπη, καταδεικνύει ότι οι τιμές των μετοχών θα καταγράψουν μεγαλύτερη ανάκαμψη μόλις περιοριστεί ο ιός σε παγκόσμια κλίμακα.
Για παράδειγμα, αυτό ακριβώς συνέβη στην Κίνα (διάγραμμα 1),ενώ αντίστοιχη ήταν η πορεία των μετοχών και κατά την προηγούμενη επιδημία του SARS.
Πανομοιότυπο είναι το μοτίβο που παρατηρείται και στην Ιταλία την τελευταία εβδομάδα (διάγραμμα 2).
Η Ιταλία έχει δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα από την πανφημία στην Ευρώπη και βρίσκεται στην δεύτερη θέση παγκοσμίως, όσον αφορά τα κρούσματα, πίσω από τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μείωση των νέων κρουσμάτων.
Πρόκειται για ένα σημάδι ότι το lockdowh έχει αποτελέσματα, ωστόσο τα πρωτοανή οικονομικά και δημοσιονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, φαίνεται πως επηρεάζουν περισσότερο τις αγορές.

Image

Image


Όπως τονίζει η Capital Economics, είναι πάρα πολύ νωρίς για να διαπιστωθεί αν η εξάπλωση του ιού στην Ιταλία είναι πραγματικά υπό έλεγχο.
Αλλά ακόμα και αν αυτό καταστεί πιο εμφανές, η διατηρίσιμη ανάκαμψη των τιμών των μετοχών, δεν θα συμβεί έως ότου υπάρξουν αποδείξεις ότι η πανδημία περιορίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο, έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος για ένα νέο κύμα κρουσμάτων.
Πράγματι, αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι ευρωπαϊκοί δείκτες δεν έχουν σημειώσει σημαντικά κέρδη, παρά την επιφυλακτική αισιοδοξία για την τροχιά της πανδημίας.
Πάντως οι αναλυτές εκτιμούν ότι τους επόμενους μήνες η πανδημία θα τεθεί υπό έλεγχο, στις περισσότερες χώρες που έχουν πληγμά, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ,
Τότε θα ανοίξει ο δρόμος για ισχυρή ανάκαμψη στις αγορές, της τάξης του 20-30% έως τα τέλη του 2020, ειδικά στην Ευρώπη, που έχει δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης