Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΙΟΒΕ: Πτώση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος και κατάρρευση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Μάρτιο του 2020

tags :
ΙΟΒΕ: Πτώση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος και κατάρρευση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Μάρτιο του 2020
Υποχώρηση επιχειρηματικών προσδοκιών, κυρίως λόγω εξασθένισης προβλέψεων για την παραγωγή τους 3-4 προσεχείς μήνες
Στις 109,4 μονάδες υποχώρησε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, έναντι 113,2 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, ως συνέπεια βεβαίως των πρόσφατων εξελίξεων στον τομέα της πανδημίας.
Επιδείνωση των προσδοκιών καταγράφεται σε όλους τους τομείς.
Εντονότερη είναι η υποχώρηση στις Υπηρεσίες και στο Λιανικό Εμπόριο, με εξαίρεση τα Τρόφιμα - Ποτά όπου καταγράφεται μικρή άνοδος.
Ηπιότερη είναι η υποχώρηση στη Βιομηχανία και τις Κατασκευές.
Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη η απαισιοδοξία κλιμακώθηκε έντονα, με πολύ περισσότερους πολίτες να διατυπώνουν αρνητικές προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας και των οικονομικών του νοικοκυριού τους στους επόμενους 12 μήνες.
Image
Ως συνέπεια, ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις -16,5 μονάδες τον Μάρτιο από -4,8 μονάδες ένα μήνα πριν, επιδείνωση που είναι η μεγαλύτερη διαχρονικά μεταξύ διαδοχικών μηνών.
Επισημαίνεται ότι ένα μέρος της πρωτογενούς έρευνας πραγματοποιήθηκε πριν την επιβολή των μέτρων παύσης της δραστηριότητας σε συγκεκριμένους κλάδους και ένα μεγαλύτερο τμήμα αυτής πριν την εφαρμογή μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών.
Συνεπώς, η πορεία του δείκτη δεν ενσωματώνει απόλυτα το εύρος των εξελίξεων που έλαβαν χώρα τον Μάρτιο.
Με αυτό το δεδομένο, είναι πιθανή μια περαιτέρω, ενδεχομένως ισχυρότερη, επιδείνωση των προσδοκιών και συνολικά του κλίματος στους προσεχείς μήνες.
Άλλωστε, η υγειονομική κρίση συνεχίζει να εξαπλώνεται, με ραγδαίο ρυθμό σε πολλές χώρες, γεγονός το οποίο συντηρεί ισχυρές αβεβαιότητες στην οικονομία.
Η ένταση και η διάρκεια των επιπτώσεων της πανδημίας στις προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί και από τις επιδράσεις των διαδοχικών παρεμβάσεων πολιτικής σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σε κάθε περίπτωση, αυτή η κρίση ενέχει δομικά και όχι μόνο συγκυριακά χαρακτηριστικά και ακόμα και όταν αυτή ομαλοποιηθεί σταδιακά, οι επιπτώσεις της αναμένεται να εκταθούν σε βάθος χρόνου και στο σύνολο των τομέων της οικονομίας.
Αναλυτικότερα:
- στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση περιορίστηκε ελαφρά, ο δείκτης των εκτιμήσεων για τα αποθέματα ενισχύθηκε έντονα και οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες μεταβλήθηκαν αισθητά.
- στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραμμα παραγωγής μεταβλήθηκε οριακά, σε αντίθεση με τις αρνητικές προβλέψεις για την απασχόληση οι οποίες υποχώρησαν οριακά.  στο Λιανικό Εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις μεταβάλλονται ήπια, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους κινούνται έντονα πτωτικά και τα αποθέματα κλιμακώνονται έντονα.
- στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων περιορίστηκαν αισθητά, ενώ οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση εξασθένησαν ήπια και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της κινήθηκαν εντονότερα πτωτικά.
- στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά και την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους υποχωρούν έντονα, ενώ οι εκτιμήσεις για μείζονες αγορές περιορίζονται οριακά όπως και η πρόθεση για αποταμίευση.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Υποχώρηση επιχειρηματικών προσδοκιών, κυρίως λόγω εξασθένισης προβλέψεων για την παραγωγή τους 3-4 προσεχείς μήνες

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία περιορίστηκε τον Μάρτιο, στις 108,7 (από 111,3 τον Φεβρουάριο) μονάδες, επίπεδο υψηλότερο ωστόσο από το αντίστοιχο περυσινό (103,8 μον.).
Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες βελτιώθηκε οριακά, το ισοζύγιο προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες περιορίστηκε, ενώ το ύψος των αποθεμάτων κλιμακώθηκε.
Η σχετικά ήπια μεταβολή των προσδοκιών και οι τάσεις σε ορισμένα ισοζύγια, ίσως οφείλονται στο ότι μέρος των απαντήσεων συλλέχθηκε πριν την κλιμάκωση των μέτρων για την πανδημία.
Αναλυτικά:
α) Σε επίπεδο παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης, ο αρνητικός δείκτης διαμορφώθηκε τον Μάρτιο στις -8 μονάδες (από -10 μον. τον Φεβρουάριο), με το 20% των επιχειρήσεων να δηλώνουν χαμηλές για την εποχή παραγγελίες και το 12% να αναφέρει το αντίθετο.
β) Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το σχετικό ισοζύγιο περιορίστηκε κατά 4 μονάδες και διαμορφώθηκε στις +34, με το 41% (από 42%) των επιχειρήσεων να προβλέπει άνοδο της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και το 7% (από 4%) μείωσή της.
γ) Στα αποθέματα έτοιμων προϊόντων, το σχετικό ισοζύγιο ενισχύθηκε κατά 5 μονάδες έναντι του Φεβρουαρίου, στις +11 μονάδες, με το 16% (από 11%) των επιχειρήσεων να αναφέρει υψηλά για την εποχή αποθέματα και το 5% να δηλώνει το αντίθετο.
δ) Στους δείκτες εξαγωγικής δραστηριότητας καταγράφηκαν τον Μάρτιο κυρίως πτωτικές τάσεις: οι εκτιμήσεις για τις εξαγωγές κατά το τελευταίο τρίμηνο ήταν αμετάβλητες, στις +3 μονάδες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού ενισχύθηκαν στις -9 (από -7) μονάδες, ενώ οι προβλέψεις για εξαγωγές τους προσεχείς μήνες παρέμειναν θετικές αλλά περιορίστηκαν έντονα και διαμορφώθηκαν στις +22 μονάδες (από +32).
ε) Οι θετικές προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες περιορίστηκαν σημαντικά (στις +30 μον. το ισοζύγιο από +43), με το 42% (από 45%) των επιχειρήσεων να αναμένει άνοδο το προσεχές χρονικό διάστημα και το 12% (από μόλις 3%) μείωσή τους. Αντίθετα, ο θετικός δείκτης εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύθηκε αισθητά, στις +23 (από +14) μονάδες, με το 35% (από 30%) των ερωτηθέντων να εκτιμά άνοδό τους.
στ) Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής ενισχύθηκαν στους 5,3 μήνες, με το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού να ενισχύεται οριακά, στο 71,0% (από 70,0%).
ζ) Ο δείκτης στις προβλέψεις για την απασχόληση ενισχύθηκε και διαμορφώθηκε στις +24 μονάδες (από +13 μονάδες), με το ποσοστό των επιχειρήσεων που προβλέπει άνοδο απασχόλησης το προσεχές τρίμηνο να διαμορφώνεται στο 31% και το 7% να αναμένει υποχώρηση.
η) Το ισοζύγιο στις προβλέψεις για τις μεταβολές των τιμών ήταν σχεδόν αμετάβλητο, με το 87% των επιχειρήσεων να μην αναμένει μεταβολές τους το προσεχές τρίμηνο και ένα 7% (από 8%) να αναμένει άνοδο.
Σε επίπεδο βασικών τομέων, οι προσδοκίες στα Καταναλωτικά αγαθά υποχώρησαν ελαφρώς, στις 108,8 μονάδες (από 114,4 μον). Σημειώθηκε ήπια επιδείνωση στις παραγγελίες και τη ζήτηση, ενώ παράλληλα τα αποθέματα ήταν αμετάβλητα και οι εκτιμήσεις για την παραγωγή τους προσεχείς 3-4 μήνες υποχώρησαν αισθητά.
Στα Κεφαλαιουχικά αγαθά, ο δείκτης κινήθηκε έντονα ανοδικά στις 120,6 (από 109,4) μονάδες.
Η βελτίωση προήλθε κυρίως από την αισθητή ενίσχυση στις παραγγελίες και τη ζήτηση, όπως και στις προβλέψεις για την παραγωγή στους 3-4 προσεχείς μήνες, ενώ παράλληλα οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα αμβλύνθηκαν.
Τέλος, ήπια υποχώρηση παρουσίασε ο δείκτης στα Ενδιάμεσα αγαθά, στις 106,1 (από 108,9) μονάδες, με τις αρνητικές εκτιμήσεις στις παραγγελίες και τη ζήτηση να περιορίζονται, ενώ δεν μεταβλήθηκαν οι προβλέψεις για την παραγωγή τους 3-4 ερχόμενους μήνες και ο όγκος των αποθεμάτων διογκώθηκε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης