Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Berenberg: Ανάπτυξη τύπου V θα σημειώσει η ευρωπαϊκή οικονομία μετά τον κορωνοϊό

Berenberg: Ανάπτυξη τύπου V θα σημειώσει η ευρωπαϊκή οικονομία μετά τον κορωνοϊό
Σημαντική ανάκαμψη θα σημειώσει η οικονομία της ΕΕ μετά την πανδημία
Μεγάλη ανάκαμψη της ανάπτυξης τύπου «V» αναμένεται να σημειώσει η ευρωπαϊκή οικονομία μετά το πέρας της πανδημίας του κορωνοϊού, υποστηρίζουν διακεκριμένοι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας Berenberg.
Η ραγδαία επιδείνωση του οικονομικού κλίματος λόγω της πανδημίας πρόκειται να δώσει τη θέση της σε μια αξιοθαύμαστη ανάκαμψη – αν και θα χρειαστούν χρόνια μέχρι το βρετανικό και το ευρωπαϊκό ΑΕΠ να φτάσει σε επίπεδα 2019.
Η ανάκαμψη, μάλιστα, θα είναι τύπου «V».
«Οι συνθήκες θα διαφέρουν από χώρα σε χώρα και θα εξαρτηθούν από τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν, την πανδημία και τις τάσεις στην προσφορά και τη ζήτηση» αναφέρουν οι επικεφαλής οικονομολόγοι της Berenberg, Holger Schmieding και Kallum Pickering.
Image
Το ΑΕΠ της ευρωζώνης ήταν άτονο το τελευταίο εξάμηνο του 2019, λόγω κυρίως του εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.
Το Α’ τρίμηνο του 2020 η Eurostat έδειξε ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε μόλις κατά 0,1% από το προηγούμενο τρίμηνο.
Στο ίδιο τρίμηνο, η Βρετανία είχε μηδενική ανάπτυξη, όπως και η Γερμανία.
Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), λόγω κορωνοϊού η παγκόσμια ανάπτυξη θα πέσει κάτω από το επίπεδο του 2,9%, καθώς η πανδημία συνεχίζει να καταστρέφει συστήματα υγείας και επιχειρήσεις.
Οι χώρες που πλήττονται χειρότερα στην Ευρώπη είναι η Ιταλία, η Ισπανία και η Γερμανία, η οποία θεωρείται ως η κινητήρια δύναμη.
Στην Ιταλία, ο υπουργός Οικονομίας Roberto Gualtieri είπε ότι η πρόβλεψη για την ιταλική οικονομία να συρρικνωθεί κατά 6% το 2020 ήταν πιθανή.
Δυστυχώς, οι εκτιμήσεις είναι ρεαλιστικές ... ταυτόχρονα μπορούμε να επιδιώξουμε μια σοβαρή ανάκαμψη", ανέφερε ο Gualtieri στην εφημερίδα Il Fatto Quotidiano σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την 1η Απριλίου 2020.
Ομοίως, το συμβούλιο οικονομικών εμπειρογνωμόνων της Γερμανίας προειδοποίησε ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 5,4% το 2020.
Στο βασικό σενάριο - στο οποίο η οικονομική κατάσταση θα εξομαλύνεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού - είναι να υποχωρήσει η οικονομία κατά 2,8% και να ανακάμψει 3,7% το 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης