Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΧΕ: Ανέφικτη η «πρεμιέρα» στις 10/4 των δοκιμών προσομοίωσης όλων των συστημάτων του Χρηματιστηρίου Ενέργειας

tags :
ΕΧΕ: Ανέφικτη η «πρεμιέρα» στις 10/4 των δοκιμών προσομοίωσης όλων των συστημάτων του Χρηματιστηρίου Ενέργειας
Ο κορωνοϊός πρόλαβε την παράδοση της πλατφόρμας της αγοράς εξισορρόπησης – Από την επόμενη έλευση κλιμακίου της General Electric «περνά» η έναρξη των νέων αγορών
Η κρίση του κορωνοϊού, και πιο συγκεκριμένα τα μέτρα περιορισμού των ταξιδιών από και προς το εξωτερικό, καθιστά ανέφικτη σύμφωνα με το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) την «πρεμιέρα» στις 10 Απριλίου της προσομοίωσης της παραγωγικής λειτουργίας όλων των συστημάτων των αγορών μεταξύ ΑΔΜΗΕ, ΕΧΕ και EnexClear.
Σύμφωνα με το ΕΧΕ, το κλειδί στην εν λόγω εκτίμηση είναι ο όρος «παραγωγική λειτουργία», αφού στην πράξη δεν είναι δυνατόν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία οι εγχώριοι «παίκτες» να ξεκινήσουν να δοκιμάζουν σε συνθήκες πλήρους διαλειτουργικότητας τα εν λόγω συστήματα, και μάλιστα ακριβώς στη μορφή που θα έχουν αυτά με την έναρξη του Χρηματιστηρίου.
Υπενθυμίζεται ότι την εν λόγω ημερομηνία έναρξης περιλαμβάνει η υπουργική απόφαση για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Σύμφωνα με την απόφαση, 1,5 μήνα αργότερα, στην κοινή δοκιμή θα προστεθούν και τα συστήματα εκκαθάρισης της αγοράς εξισορρόπησης, ώστε να ξεκινήσει το πλήρες dry run.

Απαραίτητη η φυσική παρουσία του αναδόχου

«Αγκάθι» στην ημερομηνία της 10ης Απριλίου αποτελεί η πλατφόρμα για την αγορά εξισορρόπησης του ΑΔΜΗΕ, καθώς ο κορωνοϊός «πρόλαβε» την παράδοση της ολοκληρωμένης (και παραγωγικής) εκδοχής της στον Διαχειριστή από την General Electric. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό προγραμματιζόταν να γίνει στο χρονικό διάστημα μεταξύ της τελευταίας εβδομάδας του Μαρτίου και της πρώτης εβδομάδας του Απριλίου.
Στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, θα γίνονταν τα τελευταία τεχνικά τεστ και οι απαραίτητες μικροπαρεμβάσεις στην πλατφόρμα, ώστε να οριστικοποιηθεί η πλήρως λειτουργική και παραγωγική εκδοχή του συστήματος και να παραδοθεί στον ΑΔΜΗΕ. Με δεδομένο ωστόσο ότι για τη συγκεκριμένη διαδικασία χρειάζεται η φυσική παρουσία κλιμακίου της αναδόχου εταιρείας, η φάση αυτή δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, αφού με την εξάπλωση της πανδημίας και την αυστηροποίηση των μέτρων περιορισμού των ταξιδιών, χρειάστηκε να αποχωρήσουν νωρίτερα από τη χώρα μας οι υπάλληλοι της GE.

Πρόβλημα η απουσία του interface

Η εξέλιξη αυτή ουσιαστικά σημαίνει ότι η πλατφόρμα της αγοράς εξισορρόπησης δεν γίνεται να οριστικοποιηθεί ως παραγωγικό σύστημα, μέχρι να καταστεί δυνατή η έλευση στην Ελλάδα υπαλλήλων της General Electric. Επίσης, έως τότε δεν θα μπορεί να τεθεί σε λειτουργία και η διεπαφή (interface) της πλατφόρμας της αγοράς εξισορρόπησης με το σύστημα των spot αγορών της ΕΧΕ, για την αυτόματη ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΕΧΕ εκτιμά ότι, πριν από την ολοκλήρωση της πλατφόρμας του ΑΔΜΗΕ και τη θέση σε λειτουργία του interface, ουσιαστικά δεν μπορούν να υπάρξουν πραγματικά τεστ προσομοίωσης παραγωγικής λειτουργίας όλων των συστημάτων. Επομένως, υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να τηρηθεί το ορόσημο της 10ης Απριλίου, υπό την έννοια των δοκιμών στο ίδιο ηλεκτρονικό περιβάλλον με αυτό με το οποίο θα «τρέχει» πραγματικά το Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Μάλιστα, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην απουσία της διεπαφής, με δεδομένο το γεγονός πως ό,τι θα γίνεται στην αγορά εξισορρόπησης θα επηρεάζει την ενδοημερήσια αγορά.

Χρονισμοί δεδομένων με μη αυτοματοποιημένο τρόπο

Από την άλλη πλευρά, ο ΑΔΜΗΕ υποστηρίζει ότι μπορούν να ξεκινήσουν κοινές δοκιμές στις 10 Απριλίου, ακόμη κι αν η πλατφόρμα της αγοράς εξισορρόπησης δεν έχει την οριστική μορφή της. Επίσης, επισημαίνει ότι θα μπορούν να γίνονται κανονικά, αν και με μη αυτοποιημένο τρόπο αφού δεν υπάρχει το interface, οι χρονισμοί δεδομένων ανάμεσα στις δύο πλατφόρμες.
Σε κάθε περίπτωση, πριν από την παράδοση της πλατφόρμας της αγοράς εξισορρόπησης, το μόνο βέβαιο είναι πως δεν μπορεί κατ’ ουσίαν να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του Χρηματιστηρίου. Κάτι που σημαίνει ότι η «πρεμιέρα» των νέων αγορών εξαρτάται από την επόμενη έλευση των υπαλλήλων της General Electric και, κατά συνέπεια, από τις εξελίξεις στο «μέτωπο» της πανδημίας.

Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr
πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης