Τελευταία Νέα
Διεθνή

H ανεργία σαρώνει τις ΗΠΑ - Αναμένονται έως 6 εκατ. νέες αιτήσεις για επιδόματα

H ανεργία σαρώνει τις ΗΠΑ - Αναμένονται έως 6 εκατ. νέες αιτήσεις για επιδόματα
Την περασμένη εβδομάδα οι τάξεις των ανέργων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 3,3 εκατομμύρια, αριθμό άνευ προηγουμένου
(upd) Με ρυθμό χωρίς προηγούμενο την τελευταία δεκαετία καταργούνται οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, λόγω της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού.
Τα νεότερα στοιχεία όσον αφορά τις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, αναμένεται να καταγράψουν ότι αριθμός των νέων ανέργων την τελευταία εβδομάδα εκτιμάται θα κυμανθεί ανάμεσα στα 2,8 και τα 5 εκατομμύρια, κατά αναλυτές, με τα επίσημα στοιχεία να αναμένονται εντός της ημέρας.
Άλμα κατά 6 εκατ. στις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ αναμένει η Goldman Sachs.
Η Goldman εκτιμά ότι οι αιτήσεις θα παραμείνουν σε ιστορικά επίπεδα και τις επόμενες εβδομάδες.
"Οι αιτήσεις για ανεργία θα είναι το πιο επίκαιρο σημείο δεδομένων για την εκτίμηση του βάθους της ύφεσης αλλά και την έναρξη της ανάκαμψης", γράφουν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs

Την περασμένη εβδομάδα οι τάξεις των ανέργων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 3,3 εκατομμύρια, αριθμό άνευ προηγουμένου.
Η αισιοδοξία  εγκαταλείπει τον ιδιωτικό τομέα, που έπαψε τον Μάρτιο να δημιουργεί νέες θέσεις απασχόλησης.
Αυτό έγινε για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, αφότου η αμερικανική οικονομία κατάφερε να αναπνεύσει έπειτα από τη μεγάλη κρίση του 2008.
Μάλιστα αυτά τα στοιχεία,έχουν καταγραφεί έως τη 12η Μαρτίου, δηλαδή προτού ληφθούν τα μέτρα μαζικού περιορισμού του πληθυσμού.
Τον Απρίλιο ο αριθμός των εργαζομένων αναμένεται να μειωθεί «κατά 10 εκατομμύρια επιπλέον», προεξοφλεί η Pantheon Macroeconomics, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Τον περασμένο μήνα, στοιχεία που συγκέντρωσαν τα ταμεία ανεργίας αποκάλυψαν πως μόνο οι μικρές επιχειρήσεις, οι πρώτες που επλήγησαν από τον αντίκτυπο της πανδημίας, είχαν αρχίσει να καταργούν θέσεις εργασίας. Ειδικά αυτές με λιγότερους από 20 μισθωτούς, στις οποίες καταργήθηκαν σχεδόν τα δύο τρίτα των θέσεων εργασίας που χάθηκαν.
Οι εταιρείες με πάνω από 50 θέσεις εργασίας αντίθετα συνέχιζαν να δημιουργούν θέσεις.
Αλλά «η απότομη διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού οδήγησε σε κύμα απολύσεων χωρίς προηγούμενο από τους αμερικανούς εργοδότες», τονίζουν αναλυτές της Oxford Economics.
Η χρονιά είχε ξεκινήσει δυνατά, με 291.000 νέες θέσεις εργασίας να δημιουργούνται τον Ιανουάριο, τον υψηλότερο αριθμό σχεδόν την τελευταία πενταετία.
Αλλά η πανδημία άλλαξε άρδην την κατάσταση, τραβώντας χειρόφρενο στην οικονομική δραστηριότητα.
Τα μέτρα περιορισμού του πληθυσμού, σε διάφορους βαθμούς, που επιβλήθηκαν από αμερικανικές πολιτείες υποχρέωσαν πάρα πολλές επιχειρήσεις να κατεβάσουν ρολά ή να μειώσουν πολύ τη δραστηριότητά τους.
Ο τομέας του εμπορίου και των μεταφορών υπέστη τη μεγαλύτερη καταστροφή θέσεων εργασίας (–37.000). Άλλος ένας τομέας που χτυπήθηκε βαριά, αυτός του ελεύθερου χρόνου και των ξενοδοχείων και μοτέλ, έχασε 11.000 θέσεις εργασίας.
Οι θέσεις εργασίας στον τομέα των κατασκευών υπέστησαν επίσης θεαματική μείωση (–16.000).
Το ποσοστό της ανεργίας τον Μάρτιο, που θα ανακοινωθεί αύριο Παρασκευή, αναμένεται να φθάσει κατά τους αναλυτές στο 4%, ενώ είχε υποχωρήσει τον Φεβρουάριο στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας πεντηκονταετίας (3,5%).
Όμως «τα 3,3 εκατομμύρια αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας που ανακοινώθηκαν την περασμένη Πέμπτη υποδεικνύουν ότι το ποσοστό της ανεργίας έχει πιθανόν φθάσει ήδη το 5,5%», τόνισε η Janet Yellen, η πρώην πρόεδρος της Fed, της αμερικανικής ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια συζήτησης που οργάνωσε το Brookings Institution.
Ο αμερικανός πρόεδρος Donald Trump τις τελευταίες ημέρες προειδοποιεί ότι η χώρα του θα βιώσει «πολύ οδυνηρές» εβδομάδες αυτόν τον μήνα.
Η καμπύλη της ανεργίας ενδέχεται έτσι να συνεχίσει την εκθετική άνοδό της.
Τον Απρίλιο, οι ειδικοί της Oxford Economics προβλέπουν ότι ανεργία θα φθάσει «περί το 12%» και οι απώλειες θέσεων εργασίας «ενδέχεται είναι πάνω από 20 εκατομμύρια».
Προσθέτουν ότι η ανεπάρκεια θέσεων εργασίας ενδέχεται να συνεχιστεί ως το 2021 τουλάχιστον.
Πάνω από 5.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις ΗΠΑ ως το πρωί της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) εξαιτίας της πανδημίας, ενώ πάνω από 215.000 μολύνθηκαν, δείχνουν δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο John Hopkins.

Reuters: Το πακέτο Trump προσφέρει κίνητρα για...ανεργία

Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin εμφανίστηκε καθησυχαστικός, μετά το ρεκόρ στις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο αναμένεται να καταγραφεί νέο υψηλό στα στοιχεία που θα ανακοινωθούν σήμερα Πέμπτη.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 28 Μαρτίου εκτιμάται ότι καταγράφηκε νέο ρεκόρ, με 3,5 εκατ. νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας.
Μάλιστα, κάποιοι οικονομολόγοι εκτίμησαν ότι οι νέες αιτήσεις θα ξεπεράσουν τα 5 εκατ.
To ιστορικό πακέτο στήριξης ύψους 2 τρισ. δολ. το οποίο ενέκρινε η Γερουσία, στη μάχη κατά του κορωνοϊού, καθιστά ευκολότερο για τους εργαζόμενους να υποβάλλουν αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας.
Το επίδομα ανεργίας αυξήθηκε στα 600 δολ. την εββδομάδα ανά εργαζόμενο, ενώ οι απολυμένοι θα λάβουν τα επιδόματα για 4 μήνες.
Oι αλλαγές θα επιτρέψουν σε εκατομμύρια εργαζόμενους να καταθέσουν αιτήσεις, καθώς ο νόμος CARES ΑCT αφαιρεί ακόμα περισσότερους περιορισμούς", δήλωσε ο Chris Low, επικεφαλής οικονομολόγος της FHN Financial στη Νέα Υόρκη.
"Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι πολλές εταιρείες περίμεναν να περάσει ο νόμος πριν απολύσουν τους εργαζόμενους.
Ορισμένοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το νέο νομοσχέδιο θα ενθαρρύνει τις αιτήσεις ανεργίας Αναπόφευκτα, έχουν δημιουργηθεί κίνητρα, γι αυτό τα στοιχεία είναι "φουσκωμένα".
φουσκώνουν τους αριθμούς ανεργίας", δήλωσε ο Michael Pearce, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης