Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εφιάλτης ο κορωνοϊός, με 1,002 εκατ. κρούσματα, 51,5 χιλ. οι νεκροί – Στο επίκεντρο οι ΗΠΑ με το 23% των κρουσμάτων

tags :
Εφιάλτης ο κορωνοϊός, με 1,002 εκατ. κρούσματα, 51,5 χιλ. οι νεκροί – Στο επίκεντρο οι ΗΠΑ με το 23% των κρουσμάτων
Σε καραντίνα ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός αλλά η πανδημία εξαπλώνεται - Ερωτηματικό το πότε θα έρθει και πώς θα είναι η επόμενη ημέρα
(upd17) Σε εφιάλτη δίχως τέλος εξελίσσεται η πανδημία του κορωνοϊού, η οποία εξακολουθεί να εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς παρά το γεγονός ότι σχεδόν ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός έχει τεθεί σε καραντίνα και σε περιοριστικά μέτρα.
Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν αργά σήμερα το βράδυ το 1 εκατομμύριο, και ανέρχονται πλέον σε 1.002.159, οι νεκροί σε 51.485 ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν υπολογίζονται σε 208.949.
Με βάση τα ποσοστά θνησιμότητας και κρουσμάτων
-Οι θάνατοι αντιστοιχούν στο 5% των κρουσμάτων διεθνώς.
-Στην Ελλάδα το ποσοστό των θανάτων ως προς τα κρούσματα ανέρχεται σε 3,6%.
-Το ποσοστό όσων θεραπεύτηκαν έναντι των κρουσμάτων αντιστοιχεί στο 21% από 20% πρόσφατα.
Και όμως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι πολύ σύντομα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα θα ξεπεράσουν το 1 εκατομμύρια και οι νεκροί τους 50.000.
Και όλα αυτή τη στιγμή που οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως υπάρχουν ακόμα αρκετές αβεβαιότητες σχετικά με την «επιθετικότητα» του νέου κορωνοϊού ενώ δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια φαρμακευτική θεραπεία ή εμβόλιο που να είναι ικανά να τον αναχαιτίσουν.
Μόνη «οχύρωση» των κρατών, των κυβερνήσεων αλλά και των ίδιων των πολιτών είναι τα περιοριστικά μέτρα και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Οι ΗΠΑ βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη δίνη της πανδημίας, κάτι που επιβεβαιώνεται τόσο από τα 234 χιλιάδες και πλέον επιβεβαιωμένα κρούσματα όσο και από το γεγονός ότι μέσα στις τελευταίες τρεις ημέρες διπλασιάστηκε ο αριθμός των νεκρών.
Είναι χαρακτηριστικό πως περισσότεροι από το 80% των Αμερικάνων έχει τεθεί σε καραντίνα ή σε περιοριστικά μέτρα.
Εξίσου απελπιστική και η κατάσταση στην ΕΕ, όπου Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία μετρούν περισσότερους από τους μισούς θανάτους που έχουν καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αλλά και στην Κίνα, η οποία υποτίθεται ότι κατάφερε να ξεπεράσει την πανδημία δίνοντας έτσι κάποια ελπίδα ότι αυτό το παγκόσμιο lockdown κάποια στιγμή θα φτάσει στο τέλος της, ανακοίνωσε πως ξαναγυρνά σε καθεστώς καραντίνας την επαρχία Χενάν μετά την επιβεβαίωση νέων κρουσμάτων.
Με βάση τη στατιστική, οι θάνατοι αντιστοιχούν στο 5% των κρουσμάτων ενώ όσοι θεραπεύτηκαν, ανέρχονται περίπου στο 20% των συνολικών κρουσμάτων, κάτι που δείχνει ότι ακόμη έχουμε πολύ δρόμο ώστε να υπάρξει ύφεση του κορωνοϊού.
Μέσα σε αυτό το θολό τοπίο, όπου πλέον τείνουν να γίνουν εφιαλτικές και οι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία, κανείς δεν μπορεί ακόμα να εκτιμήσει πότε θα τελειώσει «η χειρότερη παγκόσμια κρίση που ζει η Γη» όπως ανέφερε ο γ.γ. του ΟΗΕ, και κυρίως το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα στον πλανήτη.

Η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού με μια ματιά

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 1.002.159.
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 51.485, ενώ θεραπεύτηκαν 208.949 άνθρωποι.
- Η Ιταλία μετρά 13.915 νεκρούς και 115.242 κρούσματα.
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 236.339, στους 5.648 οι νεκροί.
- Στο κόκκινο η Πολιτεία της Νέας Υόρκης με 2.373 θανάτους και 92.381 κρούσματα.
- Στην Ισπανία καταγράφεται δραματική αύξηση κρουσμάτων και νεκρών, στους 10.096 οι θάνατοι και στα 110.238 τα κρούσματα.
- Στους 4.514 οι νεκροί στη Γαλλία, 59.929 τα κρούσματα.
- Στη Βρετανία οι νεκροί έφτασαν τους 2.926 και τα κρούσματα σε 34.165. 
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 84.600 και οι νεκροί σε 1.097.
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 3.160 και τα κρούσματα σε 50.468.
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 169 ενώ τα κρούσματα φτάνουν τα 9.976.
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 82.432 και 3.322 θάνατοι.
- Ήρθησαν στις 25/3 τα περιοριστικά μέτρα στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας και χθες 1/4 μπήκε σε καραντίνα η επαρχία Χενάν.
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 2.384 – Στους 57 οι νεκροί.
- Στους 1.011 οι θάνατοι  στο Βέλγιο και στα 15.348 τα κρούσματα.
- Στα 5.116 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 18.475 στην Ελβετία που μετρά και 522 θανάτους.
- Στην Ελλάδα έφτασαν τους 53 οι νεκροί.
- Στους 356 οι νεκροί στην Τουρκία, ξεπέρασαν τα 18.135 τα κρούσματα.
Image

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/Screen%20Shot%202020-04-02%20at%206.33.45%20AM.png?itok=kKABfCqa
Στη δίνη του κορωνοϊού οι ΗΠΑ – Ξεπέρασαν τους 5 χιλ οι νεκροί και τις 216 χιλ τα κρούσματα

Στο επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκονται οι ΗΠΑ, οι οποίες μετρούν περισσότερους από 5.000 νεκρούς και περισσότερα από 216.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, τα κρούσματα ανέρχονται σε 216.722 και οι νεκροί σε 5.137.
Οι ασθενείς που έχουν νοσήσει και θεραπεύτηκαν, φτάνουν τους 8.672.
Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο υπήρξε ρεκόρ θανάτων, καθώς καταγράφηκαν 884 θάνατοι.
Η πλέον πληττόμενη περιοχή εξακολουθεί να παραμένει η Πολιτεία της Νέας Υόρκης, η οποία μετρά 1.959 θανάτους.
Εν τω μεταξύ, σε μια προσπάθεια περιορισμού της διασποράς της νόσου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump εξετάζει το ενδεχόμενο να αναστείλει τις πτήσεις εσωτερικού προς και από εστίες της κρίσης στις ΗΠΑ.
«Ασφαλώς το εξετάζουμε, αλλά όταν το κάνεις αυτό πραγματικά επιβάλλεις περιορισμούς σε μια βιομηχανία που χρειαζόμαστε απελπιστικά» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Trump.

Σκέψεις για αναστολή πτήσεων εσωτερικού

Εν τω μεταξύ, σε μια προσπάθεια περιορισμού της διασποράς της νόσου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump εξετάζει το ενδεχόμενο να αναστείλει τις πτήσεις εσωτερικού προς και από εστίες της κρίσης στις ΗΠΑ.
«Ασφαλώς το εξετάζουμε, αλλά όταν το κάνεις αυτό πραγματικά επιβάλλεις περιορισμούς σε μια βιομηχανία που χρειαζόμαστε απελπιστικά» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Trump.
Εφόσον η κυβέρνηση Trump προχωρήσει σε αυτήν την απόφαση, τότε εκτιμάται πως θα σταματήσει η κυκλοφορία στα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης, της Νέας Ορλεάνης και του Ντιτρόιτ.
Σε κάθε περίπτωση η αγωνία στις ΗΠΑ κορυφώνεται, καθώς οι ειδικοί επιστήμονες έχουν διαμηνύσει πως ακόμα και με τον πληθυσμό σε καραντίνα, περίπου 100 με 240 χιλιάδες Αμερικάνοι θα μπορούσαν να πεθάνουν, ενώ ο πρόεδρος Trump έχει καταστήσει σαφές πως οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι εξαιρετικά δύσκολες για τους Αμερικάνους.
Image
Πυρά ΗΠΑ κατά Κίνας: Κρύβετε νεκρούς και κρούσματα από την πανδημία – Χαμηλοί τόνοι από τον Trump

Πυρά κατά της Κίνας ότι δίνει εσκεμμένα, ψευδή στοιχεία για τον αριθμό των νεκρών και των κρουσμάτων από την επιδημία του κορωνοϊού εξαπολύουν οι ΗΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το πρακτορείο Bloomberg, απόρρητη έκθεση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση της Κίνας ψεύδεται όσον αφορά τον απολογισμό των νεκρών της πανδημίας του κορωνοϊού, ότι υποτιμά κατά πολύ τον αριθμό των θυμάτων, αλλά και των ασθενών.
Βάσει των ίδιων πληροφοριών, η έκθεση αυτή έχει ήδη δοθεί από την περασμένη εβδομάδα στον Λευκό Οίκο.
Όπως επισημαίνεται, στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι η θέση ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων μόλυνσης από τον ιό SARS-CoV-2 και των θανάτων από την ασθένεια COVID-19 που δημοσιοποιεί το Πεκίνο είναι ψευδείς, εσκεμμένα πολύ κατώτεροι των πραγματικών, σημείωσε το πρακτορείο.
Πάντως, στις σημερινές του δηλώσεις από το Λευκό Οίκο ο πρόεδρος Donald Trump είπε ότι δεν έχει λάβει αυτή την έκθεση, αν και άφησε και αυτός με τη σειρά του αιχμές κατά του Πεκίνου.
«Οι αριθμοί φαίνεται να αντικατοπτρίζουν ελάχιστα αυτό που συμβαίνει, σχετικά με αυτό που είμαστε βλέπουμε και αναφέρεται» είπε ο Trump, ο οποίος υποστήριξε πως σε πρόσφατη τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κίνας, Xi Jinping, συζήτησε το πώς η Κίνα διαχειρίστηκε την πανδημία και όχι τόσο τους αριθμούς.
Ο Trump θέλησε πάντως να τηρήσει χαμηλούς τόνους, υποστηρίζοντας πως οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας είναι πολύ καλές και ότι οι δύο πλευρές θέλουν να διατηρήσουν την εμπορική συμφωνία που πέτυχαν στις αρχές του έτους.
«Όσον αφορά το εάν οι αριθμοί τους είναι σωστοί ή όχι, δεν είμαι λογιστής της Κίνας» υποστήριξε ο Trump.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Robert O’ Brien, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Trump, ο οποίος υποστήριξε πως η αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τα στοιχεία που δίνει η Κίνα όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας.
Σημειώνεται πάντως πως μια σειρά από Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές και βουλευτές είχαν εξαπολύσει σφοδρά πυρά κατά της Κίνας, κατηγορώντας την ότι «είπε ψέματα, λέει ψέματα και θα συνεχίσει να λέει ψέματα για το θέμα του κορωνοϊού, προκειμένου να προστατεύσει το καθεστώς του», ότι «η Κίνα συγκάλυπτε τη βαρύτητα αυτού του ιού για μήνες» και ότι «οι κινεζικές αρχές κρύβουν τον αληθινό απολογισμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια».
Άλλωστε τις ίδιες κατηγορίες κατά του Πεκίνου έχει εξαπολύσει και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, ο οποίος κατηγορούσε το Πεκίνο για έλλειψη διαφάνειας για το εύρος της επιδημίας έναντι του υπόλοιπου κόσμου.

Στο κόκκινο η Νέα Υόρκη

Την ίδια στιγμή στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, η οποία είναι και η πιο σφοδρά χτυπημένη, γίνεται αγώνας δρόμου προκειμένου οι αρχές να μπορέσουν να διαχειριστούν τον αυξανόμενο αριθμό νοσούντων.
Ο κυβερνήτης της Πολιτείας, Andrew Cuomo κάλεσε την αστυνομία να εφαρμόσει με πιο αυστηρό τρόπο τα περιοριστικά μέτρα της κοινωνικής αποστασιοποίησης.
«Οι νέοι άνθρωποι πρέπει να πάρουν αυτό το μήνυμα, γιατί δεν το έχουν λάβει ακόμα.
Ακόμα βλέπει κανείς καταστάσεις με μεγάλη πυκνότητα ανάμεσα στους νέους» είπε ο Cuomo, ο οποίος έκανε λόγο για απερίσκεπτες και ανεύθυνες συμπεριφορές, τονίζοντας ότι για αυτό το λόγο αποφάσισε το κλείσιμο παιδικών χαρών και άλλων δημόσιων χώρων που είχαν διατηρηθεί ανοιχτοί.
Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Bill de Blasio υποστήριξε πως προχωρά σε συμβάσεις με ξενοδοχεία σε μια προσπάθεια να προστεθούν άλλες 65.000 πρόσθετες κλίνες έως τα τέλη του μήνα.
Ο αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό στη Νέα Υόρκη έφτασαν τους 1.959, από 1.550 που ήταν το βράδυ της Τρίτης 31/3.
Ο Cuomo πρόσθεσε ότι σε όλη την πολιτεία έχουν γίνει 220.000 τεστ, με 15.694 να έχουν γίνει σε ένα 24ωρο.
Συνολικά έχουν βρεθεί 83.712 θετικοί στον ιό, εκ των οποίων οι 7.917 μέσα στη νύχτα.
Εξίσου κρίσιμη είναι η κατάσταση και στην Πολιτεία της Καλιφόρνια όπου ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε περίπου 10.000 με τον κυβερνήτη Gavin Newsom να επισημαίνει πως η Πολιτεία θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την εύρεση κλινών, τονίζοντας επίσης πως αν και η Καλιφόρνια είναι σε τελείως διαφορετική θέση από τη Νέα Υόρκη, τα περιοριστικά μέτρα δεν πρόκειται να χαλαρώσουν.

Ινστιτούτο Jacques Delors: Ο κορωνοϊός απειλεί την ΕΕ – Κίνδυνος Italexit

Τη θέση ότι η πανδημία του κορωνοϊού απειλεί τη συνοχή της Ευρώπης διατυπώνει ο Sebastien Maillard, διευθυντής του Ινστιτούτου Jacques Delors προειδοποιώντας ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος αποχώρησης της Ιταλίας από την ΕΕ.
«Η πανδημία του κορωνοϊού, με τις σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειές της, μπορεί να κλονίσει τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ειδικά στην ιδιαίτερα πληγείσα Ιταλία, οι πολίτες αισθάνονται ότι δεν μπορούν πλέον να βασίζονται στην αλληλεγγύη των παραδοσιακών εταίρων.
Οι Ιταλοί έχουν ήδη γίνει πολύ καχύποπτοι με την Ευρώπη.
Υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθεί ένα "Italexit"» υποστήριξε μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο o Maillard, τονίζοντας ότι «μια Ευρώπη χωρίς την Ιταλία είναι ένας θανάσιμος κίνδυνος».
«Μετά το Brexit, την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ουδείς μπορεί να διανοηθεί ότι ακόμα μια χώρα  θα αποχωρήσει από την ΕΕ, ειδικά ένα ιδρυτικό μέλος.
Εκτός από την Ιταλία, απειλούνται και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ με οικονομική στασιμότητα.
Η αναμενόμενη ύφεση σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσε να προκαλέσει κοινωνική κρίση και τελικά να ενισχύσει τις εθνικιστικές δυνάμεις» είπε ο Maillard.
Υπενθυμίζεται πως Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία που πλήττονται ιδιαίτερα από την πανδημία – είναι οι χώρες με τους περισσότερους νεκρούς στην Ευρώπη – ζητούν την έκδοση των λεγόμενων corona bond, πρόταση στην οποία αντιτίθεται σφόδρα η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλα κράτη.

Ιταλία: Στους 13.155 οι νεκροί - Παράταση έως τις 13/4 η καραντίνα

Εξίσου δραματική είναι και η κατάσταση στην Ιταλία, η οποία μετρά τους περισσότερους θανάτους παγκοσμίως.
Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 13.155 ενώ όσον αφορά τα κρούσματα, αυτά ανέχονται σε 110.574.
Παράλληλα, πάνω από 4.035 άνθρωποι νοσηλεύονται στην εντατική, 43.752 έχουν τεθεί σε κατ’οίκον περιορισμό ενώ 15.729 που νόσησαν, έχουν θεραπευτεί.
Ωστόσο, εκτιμάται ότι παρά τη βελτίωση αυτή, η κυβέρνηση του Giuseppe Conte θα επεκτείνει την καραντίνα και τα περιοριστικά μέτρα, τα οποία λήγουν στις 3 Απριλίου.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Υγείας της Ιταλίας, Roberto Speranza ανακοίνωσε πως τα περιοριστικά μέτρα παρατείνονται έως τις 13 Απριλίου.
Ο επικεφαλής του Ιταλικού Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας υπογράμμισε ότι «χρειάζονται πιο γρήγορα τεστ προς εντοπισμό των αντισωμάτων και είναι ακριβώς αυτό που η ιταλικές υγειονομικές αρχές θέλουν να κάνουν».
Κατέληξε υπογραμμίζοντας πως «ο στόχος είναι ο δείκτης μεταδοτικότητας να παραμείνει κάτω από το 1%» και ότι «για να φτάσει στο μηδέν, θα χρειαστούν μήνες».
Εν τω μεταξύ σε χθεσινές του δηλώσεις ο ΥΠΟΙΚ της Ιταλίας, Roberto Gualtieri χαρακτήρισε ρεαλιστική την εκτίμηση της Confindustria για συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ιταλίας κατά 6% το 2020 λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ισπανία: Στους 10.003 οι νεκροί

Εξίσου δραματική είναι η κατάσταση και στην Ισπανία, η οποία μετρά ήδη 10.003 νεκρούς και 110.238 κρούσματα.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, το τελευταίο 24ωρο κατεγράφησαν 900 νέοι θάνατοι.
Σημειώνεται πως 19.000 άνθρωποι που νόσησαν, έχουν θεραπευτεί ενώ περίπου 50.000 χρειάστηκε να νοσηλευτούν.
Ως αποτέλεσμα της διασποράς της νόσου η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Pedro Sanchez ανακοίνωσε τη διακοπή κάθε «μη αναγκαίας» οικονομικής δραστηριότητας για δύο εβδομάδες.
Ο Sanchez είπε ότι όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται σε τομείς όχι απολύτως αναγκαίους θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους για το διάστημα αυτό, ακολουθώντας έτσι το παράδειγμα της Ιταλίας.
Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τον μισθό τους, αλλά θα πρέπει να καλύψουν τις χαμένες εργατοώρες κάποια στιγμή αργότερα.
Το μέτρο θα ισχύσει ως τις 9 Απριλίου.
Απολύτως αναγκαίοι τομείς θεωρούνται κατά κύριο λόγο οι τομείς της υγείας, της διατροφής και της ενέργειας.
Χθες ο πρωθυπουργός απαγόρευσε τις επικήδειες τελετές και περιόρισε στους τρεις τους παρευρισκόμενους σε έναν ενταφιασμό, ενώ απαγόρευσε στις εταιρείες κοινής οφέλειες να κόψουν ρεύμα και νερό, λόγω απλήρωτων λογαριασμών, όπως ανέστειλε και τις εξώσεις κατοικιών για 6 μήνες.
Ο μεγάλος φόβος των ισπανικών αρχών παραμένει ο υπερκορεσμός των μονάδων εντατικής νοσηλείας που λειτουργούν ήδη στα όρια των δυνατοτήτων τους με προσωπικό που παραπονιέται με πικρία για την έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού.
Image
Γαλλία: Πάνω από 4.000 οι νεκροί

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη 1η Απριλίου ένα νέο θλιβερό ημερήσιο ρεκόρ με 509 νέους θανάτους από τον κορωνοϊό, σε διάστημα 24 ωρών, με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών από τον Covid-19 να ανέρχεται πλέον σε 4.032 και η χώρα να γίνεται η τέταρτη κατά σειρά που ξεπερνά το όριο των 4.000 θανάτων, πίσω από την Ιταλία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία άγγιξε τους 24.639 (+1.882 από προχθες 31/3).
Ο διευθυντής των υπηρεσιών Υγείας Jerome Salomon ανέφερε επίσης ότι ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού αυξήθηκε στα 57.763, μια αύξηση 9%.
Σύμφωνα με τον ίδιο, 6.017 άνθρωποι βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση και πρέπει να διασωληνωθούν, ένας αριθμός αυξημένος κατά 8% σε σύγκριση με χθες.
Ο ημερήσιος απολογισμός της κυβέρνησης περιλαμβάνει μονάχα όσους ασθενείς πεθαίνουν στα νοσοκομεία, όμως οι αρχές λένε ότι θα μπορούν πολύ σύντομα να συγκεντρώνουν στοιχεία για τους νεκρούς στα γηροκομεία, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αύξηση των καταγεγραμμένων θανάτων.
Μπροστά στη συμφόρηση των μονάδων εντατικής θεραπείας, οι αρχές οργάνωσαν τη διακομιδή ασθενών προς περιοχές που έχουν πληγεί λιγότερο.
Ο αριθμός των κλινών σε μονάδες εντατικής θεραπείας έχει αυξηθεί από 5.000 στις 10.000, με στόχο να φτάσει τις 14.500.

Γερμανία: 931 νεκροί και 77.981 τα κρούσματα - Στο 0,8% η θνητότητα

Στους 931 ανέρχονται οι νεκροί από την πανδημία του κορωνοϊού στη Γερμανία, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 77.981.
Σε δηλώσεις του ο Lothar Wieler, επικεφαλής του Ινστιτούτου Robert Koch, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στη Γερμανία, υπογραμμίζοντας πως οποιαδήποτε αλλαγή στη τάση της επιδημίας θα είναι πιο ξεκάθαρη μετά το Πάσχα των Καθολικών (12/4).
Παράλληλα τόνισε ότι η πραγματική θνητότητα από την επιδημία κινείται στα επίπεδα του 0,8%, υποστηρίζοντας πάντως πως το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες.
Η Γερμανία βρίσκεται σε καραντίνα καθώς σχολεία, καταστήματα, εστιατόρια και αθλητικές εγκαταστάσεις έχουν κλείσει σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
Περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια θα μπορούσαν να είναι τα θύματα του κορωνοϊού στην Γερμανία, εάν δεν λαμβάνονταν καθόλου μέτρα προστασίας ή εάν τα μέτρα ήταν ανεπαρκή, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών που διέρρευσε στις 30 Μαρτίου στην Sueddeutsche Zeitung.
«Πρόκειται για το χειρότερο σενάριο», διευκρίνισε χθες ο υπουργός Horst Seehofer υπερασπιζόμενος το έγγραφο και τονίζει ότι οι πολίτες δεν πρέπει να χαλαρώσουν, αλλά να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τους περιορισμούς «για να σωθούν ζωές».
«Έχω αφήσει τους συνεργάτες μου να σκέφτονται ελεύθερα.
Δεν τους δίνω οδηγίες», επισήμανε ο κ. Seehofer σε συνέντευξή του στην BILD και πρόσθεσε ότι υπό επεξεργασία τίθενται διάφορες πιθανότητες, «τις οποίες δεν ακούει κανείς ευχάριστα, αλλά είναι αναγκαίο να διερευνηθούν».

Βρετανία: Στους 2.352 οι νεκροί – Περισσότερα τεστ ζητά ο Johnson

Στους 2.352 ανέχονται οι νεκροί στη Βρετανία, ενώ τα κρούσματα ανέρχονται σε 29.865.
Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Boris Johnson, ο οποίος βρέθηκε θετικός στον ιό και έχει τεθεί σε αυτοαπομόνωση, υποστήριξε ότι το «κλειδί» στη μάχη κατά του κορωνοϊού είναι η πραγματοποίηση μαζικών ελέγχων.
«Αυξάνουμε μαζικά τους ελέγχους.
Θέλω να μιλήσω ειδικά για τα τεστ επειδή είναι ένα σημαντικό θέμα.
Όπως έχω πει επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες, αυτός ο τρόπος που θα προχωρήσουμε.
Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα ξεκλειδώσουμε το πάζλ του κορωνοϊού.
Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα νικήσουμε τον κορωνοϊό» υποστήριξε ο Johnson.
Εκτιμάται ότι την ώρα που η Γερμανία κάνει σχεδόν 500.000 τεστ την εβδομάδα, στη Μ. Βρετανία γίνονται περίπου 12.750 την ημέρα.
Έως την 1η Απριλίου, είχαν ελεγχθεί 152.979 Βρετανοί
Image
Κίνα: Στους 3.316 οι νεκροί - Ξανά σε lockdown

Στους 3.316 ανέρχονται οι νεκροί στην Κίνα από την πανδημία του κορωνοϊού, αριθμός που φέρνει την Κίνα στην τέταρτη θέση παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των θυμάτων.
Όσον αφορά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αυτά ξεπερνούν τα 82.000.
Όπως ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 35 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, εκ των οποίων όλα είχαν να κάνουν με Κινέζους που επέστρεψαν στην χώρα από το εξωτερικό.
Σημειώνεται ότι οι υγειονομικές αρχές της Κίνας άρχισαν να δημοσιοποιούν δεδομένα και για τα ασυμπτωματικά κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό, στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη, που φοβάται ότι η επιδημία θα αρχίσει να εξαπλώνεται ξανά, από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν καν πως είναι φορείς.
Η Κίνα, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο SARS-CoV-2 τον Δεκέμβριο, έχει θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο και έχει αρχίσει να αίρει τους περιορισμούς στις μετακινήσεις των πολιτών σε μέχρι πρότινος εστίες της επιδημίας της ασθένειας COVID-19.
Μέχρι σήμερα, ο αριθμός των γνωστών ασυμπτωματικών φορέων παρέμενε απόρρητος, καθώς δεν συμπεριλαμβανόταν στα επίσημα δεδομένα που δημοσιοποιεί η Εθνική Επιτροπή Υγείας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα South China Morning Post, που επικαλείται αδημοσίευτα κυβερνητικά έγγραφα, ο αριθμός τους ξεπερνά τους 40.000 ανθρώπους.
Εν τω μεταξύ και ενώ φαινόταν πως η Κίνα έχει ξεπεράσει τον κορωνοϊό και ότι η χώρα έχει βρει ξανά τους ρυθμούς, η φονική νόσος την απειλεί ξανά, καθώς νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κάνουν την εμφάνισή τους.
Από τα μέσα Μαρτίου η Κίνα ισχυρίζεται πως έχει θέσει την κρίση του κορωνοϊού υπό έλεγχο, ωθώντας του πολίτες να επιστρέψουν στις δουλειές τους, με ελπίδα και ενθουσιασμό, ότι μπήκε ξανά η μηχανή παραγωγής, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη 1η Απριλίου, ότι «απαγορεύει στην επαρχία Χενάν, ουσιαστικά όλες τις μετακινήσεις ανθρώπων μετά από έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην περιοχή».
Όπως αναρτήθηκε στο λογαριασμό του νομού Jia στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης - ο οποίος έχει πληθυσμό περίπου 600.000 - κανείς δεν μπορεί να ταξιδέψει έξω από τον νομό χωρίς εξουσιοδότηση.
Επιπλέον, οι κάτοικοι δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για εργασία εκτός εάν έχουν άδεια να το κάνουν.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών ΜΜΕ, στις 29 Μαρτίου, η επαρχία Χενάν έσπασε το 30ήμερο σερί μη- αναφοράς νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, λέγοντας ότι ένα άτομο βρέθηκε θετικός μετά από ένα ταξίδι στην Pingdingshan, που βρίσκεται στον νομό Jia.
Ο άνθρωπος αυτός ήρθε σε επαφή με δύο γιατρούς οι οποίοι βρέθηκαν επίσης θετικοί στον ιό, παρόλο που δεν είχαν δείξει αρχικά, συμπτώματα.
Περιττό να τονιστεί, όπως επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg, ότι παρά τις όποιες προθέσεις της κινεζικής κυβέρνησης και τη όποια στήριξη απολαμβάνει από τον ΠΟΥ στην προσπάθεια να πείσει την παγκόσμια κοινότητα ότι έλεγξε τον ιό, «καθώς θέτει την οικονομία της σε κίνηση ξανά, αυξάνει τον κίνδυνο αύξησης των ποσοστών μετάδοσης των κρουσμάτων για άλλη μια φορά, απαιτώντας νέα μέτρα ελέγχου και περιορισμών, με άγνωστες τις επιπρόσθετες συνέπειες στην οικονομία και σε κάθε προσπάθεια ανάκαμψης.

Τουρκία: Αντιστέκεται στις πιέσεις για lockdown λόγω κορωνοϊού ο Erdogan - Στους 277 οι νεκροί

Ο αριθμός των θανάτων από τον νέο κορωνοϊό στην Τουρκία αυξήθηκε χθες 1η Απριλίου, κατά 63, φτάνοντας συνολικά τους 277, στην μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο μέχρι στιγμής, ενώ τα κρούσματα του ιού έφτασαν τα 15.679, σε μια άνοδο 2.148 μολύνσεων, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Fahrettin Koca.
Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ο υπουργός τόνισε πως 14.396 άνθρωποι εξετάσθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, με τον συνολικό αριθμό των εξετάσεων να φτάνει τους 106.799 από την αρχή της επιδημίας.
Από την επόμενη εβδομάδα, είπε, η χώρα θα πραγματοποιεί 20.000 με 25.000 τεστ ημερησίως και 30.000 λίγο αργότερα.
Ο Covid-19 έχει πλέον εξαπλωθεί και στις 81 επαρχίες της Τουρκίας, ανέφερε ο Koca, με το 60% των κρουσμάτων να έχει εντοπιστεί στην Κωνσταντινούπολη.
Η επαρχία της Σμύρνης και της Άγκυρας ακολουθούν σε αριθμό κρουσμάτων.
Παροτρύνουμε τους πολίτες να μείνουν σπίτι, αλλά αν χρειαστεί θα εντείνουμε τα μέτρα, υπογράμμισε σε δηλώσεις του προς στελέχη του κόμματός του ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan τοίζοντας πως τα πλεονεκτήματα της Τουρκίας για την καταπολέμηση της επιδημίας του κορωνοϊού είναι η ισχυρή υποδομή του τουρκικού συστήματος υγείας και η έγκαιρη λήψη μέτρων, καλώντας τους Τούρκους πολίτες να μένουν στο σπίτι και να τηρούν την κοινωνική απομόνωση για να αποτραπεί η διασπορά του ιού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης