Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανέκαμψε η Wall παρά το βάρος των 6,6 εκατ επιδομάτων ανεργίας - Κέρδη +2,28% ο S&P 500 - Στο +0,27% ο DAX, κέρδη +1,75% ο FTSE MIB

Ανέκαμψε η Wall παρά το βάρος των 6,6 εκατ επιδομάτων ανεργίας - Κέρδη +2,28% ο S&P 500 - Στο +0,27% ο DAX, κέρδη +1,75% ο FTSE MIB
Άνοδος 2% για Dow και S&P 500 - Αψήφησαν την εκτίναξη της ανεργίας
(upd) Έντονη νευρικότητα, εναλλαγές προσήμων και διακυμάνσεις επικράτησαν σήμερα (2/4) στις διεθνείς αγορές με τους επενδυτές να προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τη συνεχή αλλαγή δεδομένων από τις επιπτώσεις που προκαλεί η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊόύ στην παγκόσμια οικονομία.
Η αγορά εργασίας των ΗΠΑ βρίσκεται υπό κατάρρευση λόγω του lockdown, με τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας, να εκτοξεύονται στα 6,6 εκατ.
Την ίδια ώρα, υπήρξε επί τα χείρω αναθεώρηση των στοιχείων για την εβδομάδα που έληξε στις 21 Μαρτίου, από 3,28 εκατ. στα 3,34 εκατ.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η Ευρώπη είναι βαθιά διχασμένη λόγω της έκδοσης ή μη των corona bonds με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στο Eurogroup στις 7 Απριλίου  
Στήριξη στην επενδυτική ψυχολογία προσφέρει η ισχυρή ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου μετά την κατρακύλα των προηγούμενων ημερών, στον απόηχο των δηλώσεων του προέδρου Trump ότι Ρωσία και Σαουδική Αραβία μπορούν να ξεπεράσουν τις διαφορές που τις έχουν οδηγήσει σε έναν άτυπο πόλεμο τιμών.


Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με κέρδη +2,24% στις 21.413 μονάδες.
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε κέρδη +2,28 στις 2.526 μονάδες. 
Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο +1,72% στις 7.487 μονάδες.
Ο δείκτης φόβου VIX στις 50 μονάδες με πτώση -11,44%.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε τελικά με κέρδη +0,27% στις 9.570 μονάδες.
Ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε άνοδο +1,75% στις 16.834 μονάδες.
Image
Οι αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν χθες με βαριές απώλειες, με τον Dow Jones  να σημειώνει βουτιά 4,4% και τον ευρύτερο S&P 500 να χάνει επίσης 4,4%.
Ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε επίσης 4,4%,

ΗΠΑ: Περιορίστηκε στα 39,9 δισ. δολ. το εμπορικό έλλειμμα τον Φεβρουάριο του 2020

Μείωση κατέγραψε το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των Ηνωμένων Πολιτειών για τον Φεβρουάριο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (2/4) στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, εν μέσω σημαντικής πτώσης στις εισαγωγές της χώρας.
Ειδικότερα, οι εξαγωγές της μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως υποχώρησαν κατά 800 εκατ. δολ. σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020, στα 207,5 δισ. δολ. την ίδια στιγμή που οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 6,7 δισ. δολ. στα 247,5 δισ. δολ. συνολικά.
Αυτός είχε ως αποτέλεσμα το εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ να εμφανίσει έλλειμμα ύψους 39,9 δισ. δολ. έναντι ελλείμματος 45,5 δισ. δολ. τον προηγούμενο μήνα, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Παράλληλα, το εμπορικό ισοζύγιο αγαθών εμφάνισε έλλειμμα ύψους 61,2 δισ. δολ. ενώ αντίθετα το εμπορικό ισοζύγιο υπηρεσιών παρουσίασε πλεόνασμα 21,3 δισ. δολ.
Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, η κατάρρευση στις τιμές του πετρελαίου οφείλονται τόσο στις αναταραχές που προκάλεσε ο κορωνοϊός στις αλυσίδες εφοδιασμού όσο και στην πτώση των τιμών στο πετρέλαιο.
Μάλιστα, οι ίδιο εκτιμούν ότι η εμπορική δραστηριότητα βρίσκεται πλέον ως τροχιά ώστε να καταγράψει μία από της χειρότερές της χρονιές, όντας ήδη περιορισμένη ακόμα και πριν τον COVID-19.

Καταρρέει η αγορά εργασίας των ΗΠΑ

Στα όρια της κατάρρευσης έφθασε η αγορά εργασίας των ΗΠΑ λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, με τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας, να εκτοξεύονται στα 6,6 εκατ.
Την ίδια ώρα, υπήρξε επί τα χείρω αναθεώρηση των στοιχείων για την εβδομάδα που έληξε στις 21 Μαρτίου, από 3,28 εκατ. στα 3,34 εκατ.



Η αγορά εργασίας των ΗΠΑ είναι σε ελεύθερη πτώση, σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics, Gregory Daco, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, επισημαίνοντας ότι η προοπτική για αυστηρότερα μέτρα lockdown και το γεγονός ότι πολλές πολιτείες δεν έχουν ακόμη μπορέσει να επεξεργαστούν το πλήρες ποσό των αιτήσεων ανεργίας, υποδεικνύουν ότι το χειρότερο ακόμα δεν έχει έρθει.
Σύμφωνα με τη UBS, τα στοιχεία δεν δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος, καθώς πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν δώσει τα πλήρη στοιχεία για την αναστολή των εργασιών τους.
Με περισσότερο από το 80% των Αμερικανών σε κάποια μορφή lockdown, από λιγότερο από 50% πριν από δύο εβδομάδες.
Αυτό δεν έχει τελειώσει, αναφέρει η UBS.

Ράλι στο πετρέλαιο μετά τις δηλώσεις Trump

Σημαντική άνοδο καταγράφει σήμερα Πέμπτη (2/4) το πετρέλαιο, αντιστρέφοντας τις απώλειες των προηγούμενων ημερών, εν μέσω προσδοκιών ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία θα προχωρήσουν μέσα στις επόμενες μέρες σε μία συμφωνία που θα σταθεροποιήσει την αγορά.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2020 για το Brent καταγράφει «άλμα» της τάξεως του +10,15% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 27,25 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαΐου 2020 καταγράφει σημαντική άνοδο της τάξεως του +10,34% στα 22,41 δολ. ανά βαρέλι.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, δήλωσε ότι αναμένει από τις δύο χώρες να προχωρήσουν σε μία συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες.
«Είναι πολύ κακό για τη Ρωσία, είναι πολύ κακό για τη Σαουδική Αραβία, είναι πολύ κακό και για τις δύο χώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, για να προσθέσει ότι «πιστεύω πως θα προχωρήσουν σε συμφωνία».
Παράλληλα, ο ίδιος επεσήμανε ότι θα συναντηθεί με στελέχη της βιομηχανίας πετρελαίου, προκειμένου να συζητήσει τις διαθέσιμες επιλογές που υπάρχουν ώστε να ισορροπήσει η αγορά, καθώς η ζήτηση έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την αναστολή της επιχειρηματικής δραστηριότητας και τους περιορισμούς των μετακινήσεων.
Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, δήλωσε κατά τη διάρκεια κυβερνητικού συμβουλίου, ότι τόσο οι παραγωγοί πετρελαίου όσο και οι καταναλωτές πρέπει να βρουν μία λύση η οποία θα βελτιώσει τη «δύσκολη» κατάσταση που επικρατεί στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.
Ωστόσο, αρκετοί αναλυτές προειδοποιούν ότι θα χρειαστεί ακόμα αρκετός χρόνος μέχρι να επιτευχθεί μία νέα συμφωνία για μείωση στην παραγωγή πετρελαίου.
Όσον αφορά τα αποθέματα ΗΠΑ, τα επίσημα στοιχεία της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας έδειξαν ότι σημειώθηκε αύξηση κατά 13,8 εκατ. βαρέλια, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη εβδομαδιάια άνοδο των τελευταίων τεσσάρων ετών.
Μάλιστα, η άνοδος ήταν μεγαλύτερη σε σύγκριση με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, το οποίο ανέμενε αύξηση των αποθεμάτων κατά 10,48 εκατ. βαρέλια.

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μετά από αρκετές εναλλαγές προσήμων και ακραίες διακυμάνσεις τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν τελικά με κέρδη,
Image
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, πτώση κατέγραψαν οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη, σε μηνιαία βάση, τον Φεβρουάριο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (2/4) στοιχεία της Eurostat, τα οποία αποδείχθηκαν κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, οι τιμές παραγωγού της ενιαίας νομισματικής ένωσης υποχώρησαν κατά -0,6% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020, όταν και είχε σημειωθεί άνοδος κατά +0,2%, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση θα περιοριστεί στο -0,4%.
Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη υποχώρησαν κατά -1,3%, έναντι ετήσιας πτώσης -0,7% τον Ιανουάριο του 2020 και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -0,8%.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Πέμπτη (4/2) οι αγορές της Ασίας, μετά τις απώλειες που σημειώθηκαν χθες στη Wall Street, καθώς η προσοχή των επενδυτών επικεντρώνεται γύρω από τις ΗΠΑ, οι οποίες πλέον είναι η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία υποχώρησε κατά -1,37% στις 17.818,72 μονάδες, ενώ ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία σημείωσε απώλειες της τάξεως του -1,98% στις 5.154,30 μονάδες.
Ο δείκτης STI στη Σιγκαπούρη υποχωρεί κατά -0,26% στις 2.433,95 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με σημαντική άνοδο της τάξεως του +2,34% στις 1,724,86 μονάδες, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη χώρα σημείωσε πτώση σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.
Στην Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +1,69% στις 2.780,64 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο +2,11% και τις 10.161,76 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύεται κατά +0,39% στις 23.175,25 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν παρέμεινε σήμερα κλειστός, έχοντας υποχωρήσει κατά -0,46% χθες, στις 9.663,63 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης