Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η Σαουδική Αραβία επιθυμεί μία νέα συμφωνία για το πετρέλαιο προκειμένου να σταθεροποιηθεί η αγορά ενέργειας

Reuters: Η Σαουδική Αραβία επιθυμεί μία νέα συμφωνία για το πετρέλαιο προκειμένου να σταθεροποιηθεί η αγορά ενέργειας
Η πλευρά της Σαουδικής Αραβίας εμφανίζεται έτοιμη να στηρίξει μία νέα συνεργσσία μεταξύ των παραγωγών πετρελαίου
Στο γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία τάσσεται υπέρ μίας συνεργασίας μεταξύ των παραγωγών πετρελαίου προκειμένου να σταθεροποιηθεί η αγορά ενέργειας, αναφέρθηκε σήμερα το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγή από την περιοχή του Κόλπου, η οποία είναι φιλικά προσκείμενη προς τη Σαουδική Αραβία.
Ειδικότερα, το Reuters αναφέρει ότι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου εντός ΟΠΕΚ στηρίζει μία συνεργασία μεταξύ των χωρών για την ανάκαμψη της αγοράς ενέργειας, καθώς οι τιμές κατέγραψαν πτώση μεγαλύτερη του -50% τον Μάρτιο.
«Η Σαουδική Αραβία ανέκαθεν ήταν υπέρ και στήριζε τη συνεργασία μεταξύ των παραγωγών πετρελαίου στην προσπάθειά τους να σταθεροποιήσουν την αγορά κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης, με βάση τις αρχές της δικαιοσύνης και της ισότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά η πηγή.
Η συμφωνία ανάμεσα στον ΟΠΕΚ και τη Ρωσία ολοκληρώθηκε την περασμένη Τρίτη (31/3) χωρίς να υπάρχει κάποια ανανέωση των περικοπών για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, γεγονός που σε συνδυασμό με την κατακόρυφη πτώση της ζήτησης άσκησε σημαντικές πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου.
Ωστόσο, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, η αντίθεση της Ρωσίας στην πρόταση του ΟΠΕΚ για εμβάθυνση των περικοπών στην παραγωγή κατά τη συνάντηση των δύο πλευρών στις αρχές Μαρτίου, αποτέλεσε τον κύριο λόγο που προκάλεσε την αναταραχή στην αγορά ενέργειας.
«Η θέση της Ρωσίας ήταν αυτή που προκάλεσε την κατάρρευση της συμφωνίας των ΟΠΕΚ+», αναφέρει χαρακτηριστικά στο Reuters η πηγή από την περιοχή του Κόλπου, διευκρινίζοντας ότι «αυτό προκάλεσε τεράστια αστάθεια στις αγορές πετρελαίου».
Παράλληλα, ο υπουργός Πετρελαίου του Ομάν χαιρέτησε την πρόσκληση των ΗΠΑ προς τον ΟΠΕΚ, προκειμένου οι δύο πλευρές να συζητήσουν την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά πετρελαίου, εκτιμώντας ότι αυτή η εξέλιξη αναζωπυρώνει τις ελπίδες για την εξεύρερη λύσης.
«Η πρόσκληση που απευθύνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ενδέχεται να αναζοπυρώσει τις ελπίδες για την επίτευξη μίας πρακτικής λύσης προκειμένου να ελέγξουμε την πτώση στις τιμές», δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας, Mohammed bin Hamad al-Rumhy.
«Η αγορά πετρελαίου βρίσκεται σε ένα κρίσιμο στάδιο και οι οικονομικές απώλειες, ειδικότερα για τις χώρες των οποίων τα έσοδα εξαρτώνται από το πετρελαίου, θα είναι μεγάλες εάν οι τιμές μείνουν στα επίπεδα που είναι τώρα», πρόσθεσε ο υπουργός Πετρελαίου του Ομάν.
Μάλιστα, ο ίδιος επεσήμανε ότι «δε στηρίζουμε την απόφαση χωρών να αυξήσουν την παραγωγή τους σε αυτό το ευαίσθητο στάδιο, καθώς κάτι τέτοιο δεν εξυπηρετεί ούτε την παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου ούτε τα κράτη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης