Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με μαζικές εκδόσεις ομολόγων ενισχύουν τα αποθεματικά τους τα κράτη της ευρωζώνης

Με μαζικές εκδόσεις ομολόγων ενισχύουν τα αποθεματικά τους τα κράτη της ευρωζώνης
Ενισχύονται τα αποθεματικά των κρατών της ζώνης του ευρώ με αθρόες ομολογιακές εκδόσεις
Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των ομολόγων σε ολόκληρη την ευρωζώνη, καθώς τα κράτη σπεύδουν με εκδόσεις νέων ομολόγων να ενισχύσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα, προκειμένου να καλύψουν το αυξημένο δημοσιονομικό κόστος που προκαλούν τα μέτρα που έχουν ανακοινώσει για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού στην οικονομία.
Στην Ελλάδα, τα ταμειακά διαθέσιμα υπολογίζονται σε περίπου 31 με 32 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15,7 δισ. αφορούν τα αποθεματικό που έχει σχηματιστεί με δανεικά από τον ΕSM και στα οποία η χώρα δεν έχει πρόσβαση.
Ταυτόχρονα, οι επενδυτές επιστρέφουν και σε επιλεκτικές τοποθετήσεις υψηλότερου ρίσκου.
Η προσφορά νέων τίτλων αυτή την εβδομάδα ενέτεινε τις πιέσεις στις τιμές.
Οπως φαίνεται, αρκετές χώρες σπεύδουν στην πρωτογενή αγορά για να αντλήσουν κεφάλαια, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην αύξηση των δημοσίων δαπανών που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού.
Ήδη, όλες σχεδόν οι χώρες έχουν ανακοινώσει προγράμματα δημοσιονομικής επέκτασης, με στόχο να ανακουφίσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από το υποχρεωτική παύση του μεγαλύτερου μέρους της οικονομικής δραστηριότητας.
Στην εγχώρια αγορά, η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε περαιτέρω στο 1,77% από το 1,74% όπου βρισκόταν χθες, ενώ η απόδοση του 5ετούς αυξήθηκε ελαφρώς στο 1,36% από 1,33% και του 15ετούς στο 1,82% από 1,79%.
Στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 4 εκατ. ευρώ μόνον. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,77% από 1,74% έναντι -0,44% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,21% από 2,22%.
Στην αγορά συναλλάγματος, πτωτικά κινείται το ευρώ, με αποτέλεσμα να τελεί υπό διαπραγμάτευση έναντι του δολαρίου νωρίς το απόγευμα στο 1,0852 δολ. από το 1,0962 δολ. όπου βρισκόταν όταν άνοιξε η αγορά.
Η αβεβαιότητα για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας ευνοεί το δολάριο, λόγω του ρόλου του ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.
Θετικά ήταν για το δολάριο τα καλύτερα των εκτιμώμενων στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για την αγορά εργασίας και τον τομέα μεταποίησης στις ΗΠΑ.
Το ενδιαφέρον στρέφεται στην ανακοίνωση των στοιχείων για το σύνολο της αγοράς εργασίας την Παρασκευή.
Από την άλλη πλευρά, η αναμενόμενη ύφεση της οικονομίας της ευρωζώνης επηρεάζει αρνητικά το ευρώ.
Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,0906 δολ.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης